В последния епизод на "Hot Spots" ви заведох в изключително приятния ресторант "Cactus" и още тогава ви обещах, че ще се върнем отново, но този път, за да откраднем кухнята на шеф Манчев. Както виждате, аз съм човек, който държи на думата си и днес даваме свобода на кулинарните си приключения. А поводът да влезем в ролята на шеф Манчев, макар и за малко, е новата книга "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков", която можете да откриете в магазините на LIDL

Признавам, че книгата ме изненада приятно. Не само, заради голямото разнообразие от традиционни, български рецепти. Оказа се, че "Любимо от родната кухня с Манчев и Шишков" е наистина интересно четиво, с помощта на което можете да се запознаете с впечатляващи истории и легенди, свързани с най-типичните ни гозби. Кога и как сме започнали да консумираме кашкавал? Не, не сме си го измислили сами. Кой светец е отговорен за една от най-старите български рецепти? С какво са се хранили предците ни? Всичко това можете да научите от книгата, докато приготвяте любими, традиционни или пък отдавна забравени ястия. Книгата е написана съвместно с етнографa гл. ас. д-р Мария Маркова от БАН и се връща назад към корените на родното, за да вдъхне нов живот на онези, най-старите рецеппти, които заслужават да заемат своето място и на трапезата ни днес.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Преди книгата да бъде издадена, авторите ѝ са проучвали архиви от различни български региони в търсене на стари български рецепти и са разговаряли с редица български производители в търсене на истински добрите родни продукти. Резултатът от работата им са 55 вълшебни рецепти, като всяка от тях е придружена от етнографска бележка и е превърната в приказка за готвене. Вдъхновена от легендите, поместени под всяка рецепта, се залавям да приготвя кашкавал, печен в тънки кори. Не се притеснявам дали ще се получи, защото до мен един от най-доверените помощници на шеф Манчев - Дани.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Рецептата е лесна и бърза, което автоматично я класира сред набора от идеи, до които прибягвам след дълги работни дни. Не минава и час, след като сме започнали, а готовият кашкавал е вече в чинията и ни усмихва с вълшебния си аромат. Оставям ви рецептата, а от видеото ще разберете как се приготвя и какви истории стоят зад нея. Ще се видим утре - отново в кухнята, отново с книгата под ръка, готови за ново кулинарно вдъхновение и поредната приказка, която Манчев и Шишков ще ни разкажат.

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg
 

КАШКАВАЛ, ПЕЧЕН В ТЪНКИ КОРИ

* 500 гр кашкавал

* 5 бр. фини точени кори

* 1 жълтък

* 1 ч.л. чубрица

* 200 мл олио

* 30 гр краве масло

* 1 домат

Снимка: Студио КАРЕ за Dir.bg

Ако и вие искате да откриете своята любима, интересна или древна рецепта - вижте тук.

Автор: Ренета Веселинова

Видео: Благой Момчилов

Фотограф: Студио КАРЕ за Dir

Грим: Росина Георгиев

Коса: Натали Иванова

РМ: Йоана Грозданова

Благодарим за гостоприемството на ресторант Кактус "Лозенец" и неговия екип!