Робърт Патинсън изгря с "гръм и трясък" на филмовия небосклон след ролята си на вампира Едуард Кълън в поредицата "Здрач". Но този "малко захаросан" на пръв поглед актьор всъщност притежава неподозирани таланти и тепърва ще се доказва все по-солидно в индустрията. Патинсън е и даровит музикант. Той умее не само да изпълнява музика, a и да пише песни.

Но преди светът да разбере за неговите умения, Робърт е бил изключен от училище, защото е продавал порнографски списания на приятелите си. Освен това избира роля в "Хари Потър", вместо да отиде в университет.

Днес този чуден и талантлив актьор отбелязва своя 35-и рожден ден. Роден е на 13 май 1986 г. в Лондон и по този повод сме ви подготвили множество интересни факти за него.

Вижте снимки на Робърт Патинсън >>

Въпреки че става известен с ролята си в "Здрач", Робърт Патинсън се е снимал и в други доста популярни филми, като "Хари Потър", "Вода за слонове", "Не ме забравяй", "The Rover", "Тенет", а съвсем скоро, през 2022 г., предстои да го видим и в ролята на самия Батман.

Снимка: Warner Bros.

Първата по-значима роля на Патинсън е в "Хари Потър и Огненият бокал". До 2005 г. Робърт е едва прохождащ актьор, който има три роли зад гърба си. Именно с участието си в този филм за Хари Потър, той е забелязан в Холивуд.

Когато получава тази роля, Патинсън е на 17 години. И избира да се снима във филма пред това да продължи образованието си в университет.

В интервю за "Шоуто на Хауърд Стърн" през 2017 г. актьорът споделя, че е бил изключен от елитна гимназия заради кражба на порнографски списания, които после продавал на съучениците си. Крадял ги от местния магазин, затова никак не било трудно да го хванат.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Той е даровит музикант. Робърт умее да свири на пиано и на китара. Освен това композира и пише текстове за собствени песни. Със сигурност можете да разпознаете гласа му в две от песните, включени в саундтрака на "Здрач" - "Never Think" and "Let Me Sign."

Друга негова известна песен е тази от саундтрака на филма с негово участие "High Life" от 2018 г.

Патинсън се изявява и като модел. Той е част от шоуто за мъжки дрехи Dior Homme есен/зима 2020-2021 като част от Седмицата на модата в Париж.

Vogue

Винаги е искал да стане рапър. В свое интервю през 2020 г. Пaтинсън споделя, че е искал да бъде рапър, когато е бил дете и дори до ден днешен не се е отказал от тази своя мечта. Той дори е направил няколко рап записа под името Big Tub.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В шоуто на Елън ДеДженерис пък актьорът признава, че никак не е добър шофьор.

"Технически шофирам, но изобщо не знам как се прави", казва Робърт.

Патинсън има награда за най-добра целувка. Всъщност призовете му в тази категория са цели 4. От 2009 до 2012 г. актьорът и партньорката му в "Здрач" Кристен Стюарт печелят MTV Movie and TV Award за най-добра целувка. Никоя друга екранна двойка не е печелила този приз четири последователни пъти.

Робърт Патинсън и Кристен Стюарт в "Здрач"

Стопкадър: YouTube

Робърт почти е бил уволнен от "Здрач". Почти десетилетие след излизането на първата част на сагата, Патинсън признава, че е бил близо до това да изгуби ролята. Причината била, че актьорът играел твърде сериозно и му било казано да "разведри" малко образа на Едуард Кълън. За щастие с режисьора стигнали до консенсус как да бъде представен образът във филма.

Стопкадър: Twilight

Изобщо не харесва прякора си R-Patz. Актьорът като цяло не харесва и не разбира културата на създаване на прякори и мисли, че R-Patz звучи като марка таблети. Като цяло Патинсън предпочита да води по-уединен начин на живот, далеч от блясъка и светлините на прожекторите, когато не е на снимачната площадка. Той дори няма профил в социалните мрежи и не възнамерява да си прави такъв.

Сред известните дами, с които е бил обвързван Патинсън, са партньорката му от "Здрач" Кристен Стюарт и певицата FKA Twigs.

Робърт Патинсън и FKA Twigs

Getty Images/Guliver Photos

Има астероид, кръстен на актьора. Руският астроном Тимър Крячко открива астероид през 2014 г., който нарича Патинсън по настояване на съпругата си. Пълното име на астероида е 246789 Pattinson.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

През 2020 г. британският актьор е обявен за най-красивия мъж в света, ако се приложи т.нар. златно сечение за красота, използвано от древните гърци. Брад Пит е на четвърто място в тази класация.