Тя няма нужда от представяне, защото още от мига, в който се появи на тазгодишните кастинги на италианския "X Factor" се превърна в истинска сензация, която омагьоса с таланта си не само журито на предаването, но и неговите зрители. И макар да е едва на 16-годишна възраст, Никол Паласчева, по-позната с псевдонима си Ника Парис, постигна онова, за което мнозина могат само да мечтаят - накара светът да я забележи, но и да я обикне.

Всяко едно изпълнение на българката във формата стана абсолютен хит във виртуалното пространство, привлякъл вниманието на милиони потребители, които се изказаха точно толкова ласкаво за вокалните ѝ възможности, колкото и утвърдените музиканти, влезли в образа на ментори в шоуто. Пресата в Италия я определи за истинско явление, а певецът Мика ѝ предрече бляскаво бъдеще, вещаейки ѝ шеметна кариера, като тези на утвърдилите се вече звезди Дуа Липа и Рита Ора, а това само по себе си е огромно признание.

Въпреки че Никол отпадна от надпреварата за първото място, тя вече е победител, който спечели възможно най-голямата награда - любовта на публиката. За това свидетелства и факта, че бе изпратена с обожание от присъстващите в зрители в залата, чиито бурни аплодисменти продължиха дълго. Освен това публикациите за нея в социалните мрежи на риалитито събраха най-много коментари и харесвания. Но, както самата тя изтъква, истинската работа тепърва предстои. Към момента Паласчева е получила поредица предложения от различни мениджъри, продуценти и артисти, които желаят да работят с нея, но по думите на нейния ментор Дарияна Куманова все още е рано да се спрат на конкретна идея, защото сега е време да се зарадват на успеха ѝ, отдъхвайки си от голямото напрежение.

Вижте снимки на Никол >>

Ника все още не се е прибрала в България и ще остане на Ботуша до 9-и декември, когато ще се състои финала на "X Factor", тъй като официално е поканена да присъства на него. Специално за Life.dir.bg тя сподели повече за последните месеци, прекарани там, както и за вълнуващото преживяване, от което си тръгва готова за нови предизвикателства.

Здравей, Ника! Кажи ми, как се чувствашe в последните дни, приближавайки се до финала на италианския "X Factor"?

Все по-силно усещах отговорността, осъзнавайки онова, което ми се случваше.

Сега, когато напусна предаването, ще ти липсва ли това преживяване?

Разбира се! Усещането да пееш всяка седмица на тази сцена бе неповторимо, а като добавим към него и адреналина, покачващ се във вените преди всеки концерт... Беше наистина неописуемо.

Снимка: Дилян Марков

Кой бе най-важният урок, на който те научи участието ти във формата?

Преди всичко ме научи на търпение. Определено може да се каже, че станах по-самостоятелна. Освен това започнах да контролирам емоциите си.

Вярваше ли, че можеш да стигнеш толкова напред в шоуто?

Ако не вярвах, то как изобщо бих могла да накарам другите да повярват в мен?! Но все пак нека не забравяме, че по принцип всички участници в подобни формати са водени от стремежа да стигнат до края.

Имаше ли своя лична традиция за късмет, която спазваше, преди да излезеш на сцената за всеки един от концертите на живо?

Обикновено се концентрирах много, казвайки си, че трябва да пея като за последно.

Как всъщност започна твоята приказка, наречена "X Factor"?

Съвсем на шега. Моят ментор Дарияна Куманова реши да ме запише няколко дни преди крайният срок и въобще не смятах, че ще ме вземат, тъй като още не говорех италиански. Но ето ме тук...

Как се запознахте с Дарияна Куманова?

Аз пея от 4 годишна, явявала съм се на много конкурси и на един такъв се запознахме с нея. Тази среща се оказа съдбоносна. Когато избухна пандемията се чувствах потисната, имах нужда да продължа да пея и да направя някаква съществена промяна с живота си. И така един ден с майка ми решихме да се обадим на Дарияна, за да замина за Италия и да продължа да следвам сърцето си, в което музиката винаги е заемала специално място.

Тя веднага ли се сети за теб, когато се свърза с нея?

Да, веднага, което ме изненада много приятно.

Снимка: Дилян Марков

Не ти ли бе трудно да летиш сама от едното място на другото и липсват ли ти родителите ти, когато си там?

Не ми е трудно да пътувам, даже ми е приятно. Разбира се, че нашите ми липсват, но те ме подкрепят много и сме постоянно в контакт. В крайна сметка и аз, и те сме наясно, че тази раздяла е временна, но това, което се случва си заслужава жертвата!

Макар че имаш опит с телевизията, тъй като в миналото си участвала в "Големите надежди" и "Шоуто на Слави", а освен това и в редица конкурси и дори селекцията за детската Евровизия, притесняваше ли се, когато се изправи за първи път пред журито по време на кастингите?

Не. Всъщност се забавлявах.

Радваш ли се, че попадна в отбора на Мика, или предпочиташе да ти се падне някой от другите ментори?

Мисля, че Мика е перфектният ментор за мен. И той е емигрант и е трябвало да се бори за своето място под слънцето. Говори френски и английски- също като мен. Между нас има изключителен синхрон.

Какъв човек всъщност е той? Кой е най-ценният съвет, свързан с музиката, който ти даде?

Мика винаги казва това, което мисли. Най-ценният съвет, който ми даде, е да използвам емоциите си.

Какво си помисли, когато иначе взискателният Мика ти каза, че според него след Дуа Липа и Рита Ора ти си следващата голяма балканска звезда?

Похвалата е нещо, което много трудно ще чуеш от устата му, именно затова ги приемам като изключително висока оценка. Кара ме да се чувствам щастлива, но и още по-отговорна.

На какво разчиташе, за да стигнеш до финал и кое е нещото, което ти даваше сили да вървиш целеустремено напред към крайната цел?

Разчитах предимно на таланта си и на усещането, което ми дава фактът, че представлявах не просто себе си, а и цяла България - това ми даваше огромна сила.

Разкажи ми как преминаваха дните ти, след като стана част от предаването?

Всички участници живеехме в хотел и не можехме да излизаме, но пък програмата ни бе запълнена във всеки един момент - с репетиции, с подготовка за концертите, с уточняване на стайлинга... изобщо с всички елементи на представянето ни. Наистина бяхме напълно изолирани, но нямахме време да се замисляме за това.

Защо се налагаше да стоите само на територията на хотела?

От една страна заради строгите мерки, свързани с пандемията, но и поради регламента на формата.

Да разбирам, че в такъв случай през това време не си можела да разбереш точно колко голяма звезда си в Италия, така ли?

Доколкото имахме свободен достъп до интернет, можех да се информирам от социалните мрежи накъде се движи моята популярност. Да не забравяме, че и журналистите пишат оценки за всяко наше представяне и аз бях сред участниците с най-високи оценки.

Предвид сериозната подготовка за концертите на живо, как изобщо успяваше да се справиш с училището, тъй като ти си ученичка в Международната гимназия "Проф. д-р Васил Златарски"?

В началото, когато дойдох в Италия, учех дистанционно - подобно на всички. Но след като бях одобрена за участие в "X Factor" ангажиментите, свързани с него, се увеличиха драстично. Така в даден момент ученето несъзнателно остана на пауза, въпреки че правих всичко по силите си. Сега обаче ще наваксам!

Сигурен съм, че с помощта на интернет през цялото време си поддържала контакт със своите приятели, съученици и учители. Кажи ми, как реагираха те, след като се превърна в истинска сензация? Промени ли се отношението им към теб по някакъв начин?

Да, така е, чувах се с най-близките си приятели. Тяхното отношение към мен не се промени след успеха ми - напротив, те ме поддържаха, обичаха и бяха мои фенове до последно, че и сега.

Снимка: Стопкадър телевизия SKY

На концерта, който се състоя на 25-ти този месец, присъства и една от най-големите звезди на съвременната индустрия - Ед Шийран. Вълнуваше ли се от тази среща?

Да, определено, защото той е един от най-добрите мъже-изпълнители. Да се срещнеш на живо с такава звезда си е привилегия.

Коя е най-голямата ти мечта към днешна дата?

Да съм успешен артист, да оставя следа във времето и да предам моето послание. Радвам се, че след тази голяма реалити емоция за мен сега следва истинската реална работа.

Какво ще направиш най-напред, когато се прибереш в България?

Ще прегърна близките си хора.