Идеалната жена може да те накара да се смееш без да спреш. И да направи така, че да говориш на всяка тема дълго и честно, търсейки важните отговори. Тя може и да лекува с грижа, човечност и най-съвременни познания. Може и да се бори "по мъжки" за женските си права и да защити по-слабите от себе си. Тази жена може да изкачи Еверест и други високи върхове, ако поиска това. Може също да докосва различни хора с разказите си на десетина езика, говорейки им на един, универсален, защото владее изкуството на думите. Тази жена е и достатъчно силна, за да може и сама да се бори с болест и да вдъхновява други като нея да не приемат диагноза за присъда

She`s The One e сцената, на която ще видим жените, които могат всичко това. Които вдъхновяват, вълнуват, увличат с енергията си, борят се и търсят отговорите как да сме по-добри всеки ден. За тях може кажем и "Няма невъзможни неща". Светят силно, дори когато прожекторите не са насочени към тях. Историите им са истински притчи за силата, щастието и успеха. Понякога дори променят животи.

Събитието на Dir.bg за втора поредна година ще срещне силни, успели и интересни жени. В столичния клуб City Stage всички те ще споделят една сцена и своите истории с водещата на събитието - журналистът Рени Веселинова. Партньори на She`s The One са Philip Morris Bulgaria, A1, Вина PIXELS, "Крадецът на Ябълки", RiceUp! и White Water.

Поканихме точно тези дами, защото знаем, че има какво да научим от тях. Защото ценим смислените примери без филтър. She`s The One e сцената за дами, които има какво да разкажат за успеха и пътя към него. Ето кои са те:

Голямата актриса
Татяна Лолова

Наричат я Царицата на смеха. Комедийните актьори казват, че е по-лесно да разплачеш някого, отколкото да го накараш да се смее. От онзи смях - искрен, от сърце, с леко превиване и понякога липса на въздух. Това е трудна задача за почти всички, но не и за голямата актриса Татяна Лолова. Не се е чувало досега за човек, на когото Г-жа Лолова не е предизвикала смях само с появата си. Независимо дали ще видите онази характерна нейна усмивка на сцената, на малкия екран или по време на интервю - ефектът е този - смях и оптимизъм, че с него всичко е по-лесно. Една от най-обичаните български комедийни актриси е впечатляващ вулкан от енергия и слага в джоба новото поколение, давайки му вдъхновяващ пример. Кой не знае коя е Тя?

Опитът на сцената и в живота й издават голяма тайна и тя знае отговора на (поне) един много важен въпрос. Какво е нужно, за да предизвикаш този искрен смях сред толкова много хора и въпрос на смях ли е животът? Специално, ще говори Царицата на смеха Татяна Лолова. Ние ще слушаме, естествено, през смях.

Деси Стоянова,
тв водещ на "Преди обед"

Наистина е важно да знаеш кой си и какво искаш. И да се целиш на високо. Наистина е важно да живееш това, което работиш. Да си на 100%, а когато трябва и на 200.

Изводите са на Деси Стоянова след 1700 ефира като водещ на едно от най-рейтинговите предавания на bTV. В "Преди обед" освен в откровени разговори със събеседници, сме я виждали и да скача с парашут, да ходи по въже и да търси най-интересните герои на днешния ден. Журналистът със солидна кариера в новините прие предизивикателството да смени фокуса преди 8 години и оттогава е неразделна част от програмата "чаааак до обедните новини" с дуетната си половинка Сашо Кадиев. За нея наистина е важно да си благодарен за това, което имаш, да си перфектен, в това което правиш в работата си. И също толкова важно е да заведеш на волейбол синовете си тийнейджъри. ТВ-звезда, "Жена на годината", супер майка, журналист с позиция - какво още не знаем за Десислава Стоянова, която всеки ден прави малкия екран по-красив и по-смислен?

Д-р Кристина Чачева
Един от малкото специалисти по вътреутробни операции в България

Реално най-важното в медицинската професия не се изучава - то не може да се научи. То зависи от човешкия опит, който има всеки и това е комуникацията с пациентите. Да бъдеш човечен, да можеш да ги накараш да правят това, което смяташ, че е добре за тях.

Вероятно заради това си разбиране, Д-р Кристина Чачева е известна сред хилядите си пациентки, на които е помогнала като "Ангел в бяла престилка". Не ги оставя дори по време на собствената си бременност и работи почти до момента, в който самата тя трябва да роди. Винаги е знаела, че ще стане лекар и никога не си е представяла живота по друг начин.

Работи 10 години в отделение по пренатална диагностика на голяма клиника в Германия, но се връща в България и сега приема пациентите си в болница "Надежда"в София. Проследява новия живот още от момента, в който той е малка пулсираща точица. В критичните прави изключително сложни операции на малкия човек, още преди да се е родил - тя е един от малкото ни специалисти по вътреутробни операции.

"Правя го, защото ми е интересно и мога. И защото с това, което правя, мога да променя нещо". Още за отговорността да си добър лекар и човек - лично от д-р Кристина Чачева на сцената на She`s The One.

 

Надежда Дерменджиева
Изпълнителен директор на "Български фонд за жените"

Има ли работа, която не е за момичета? Едва ли, но пък има работа, която само определени момичета могат да свършат в ползва на жените, които не могат да си помогнат сами. Надежда Дерменджиева е изпълнителен директор на "Българския фонд за жените" - единствената организация, която подкрепя местни неправителствени организации, работещи за правата на жените. Бори се за изкореняването на половите стереотипи, за премахването на всички форми на дискриминация и насилие над жени и момичета и за постигането на реална равнопоставеност между половете. С една дума - феминистка. Влюбва се в каузата като студентка и се посвещава да покаже, че феминизмът не е нещо страшно, свързано с "мустакати жени, които мразят мъжете". Преосмислянето на стереотипите за женската красота и даването на глас на жената са сред най-актуалните теми, които претворява в кампания за марката DOVE. Чувала е хиляди истории на жертви на насилие докато работи на горещата линия за жени, които имат нужда от помощ. Говори за това "без упойка". Често тези истории започват с шамар, понякога завършват с убийство.

Темите, с които тя се занимава, са способни да откажат и най-големите оптимисти. Но надеждата на Надежда (в чието случване е убедена) е да направи света справедлив за жените.

Снимка: Фото студио Елриша за Dir.bg / Грим: Десислава Далукова

Петя Колчева
Първата българка, изкачила Еверест

Когато човек изкачи Еверест, първата му мисъл е "Свърши се, няма накъде по-високо". А върхът хвърля сянка върху небето. Петя Колчева знае и е виждала всичко това, защото е била там. Тя е първата българка, изкачила най-високата точка на планетата. Изкачила е и семейният връх. Майка е на 3 деца и покорява върховете със своя съпруг. Изкачва и професионалния връх - тя е адвокат.

В началото на 2020 г. Петя Колчева се отправи на нова експедиция със съпруга си Камен Колчев, с когото преди 10 години изкачи и Еверест. Двамата атакуваха връх Винсън (4892 м), континенталният първенец на Антарктида и то като част от експедицията 3 в 1. Тя включва още щурм на Аконкагуа (6962 м) и Фиц Рой (3375 м) в Южна Америка. След поредния висок успех тя е първата българка, стъпила на Седемте континентални първенци и едва вторият ни сънародник, който е закичил на ревера си Seven summits след Атанас Скатов.

Очакваме нейната история за върховете - географски и житейски, ентусиазма да ги покоряваш и трудностите по пътя към високото - в планината, живота, любовта.

 

Здравка Евтимова
Писател

Парфюмираните слова обиждат интелекта. Ласкателството е подло и дори вредно според нея. Предпочита истината в прав текст, дори с цената на обида. Така и пише - направо и без компромис, с остра дума. Имат ли значение красивите думи?

"Важна е кръвта, която пулсира в думите. Губя доверието си, когато не я усещам в пулса им", казва писателката Здравка Евтимова. Разказът й "Кръв от къртица" беше включен в американските учебници по литература, но далеч преди това Здравка Евтимова създава своите герои. Част от тях, като самата нея, живеят в Пернишко и често са по-истински образи от тези в реалността. Здравка Евтимова обаче говори еднакво убедително на читателите си освен в България и САЩ, и на тези в Гърция, Канада, Израел, Франция, Италия, Китай и други държави, където са издадени сборниците й.

Според нея разказът е свобода. Разказът е като човек, гост, при това неканен. Пристига като вятър или градушка. Какво още ще ни разкаже Здравка Евтимова - за разказите, писането и успеха да докосваш с думи на всички езици?

Снимки: Личен архив

Биляна Савова
Арт директор, основател фондация "Мога Сам"

Биляна Савова чува диагнозата МС - Множествена склероза преди 10 години. Тежката болест, която води до атрофиране на мускулите, звучи като присъда. Но днес тя я нарича и "камбаната, която ме събуди", след като години наред се бори да овладее хода й и сериозно променя живота си. Започва да помага и на други в това положение. За нея казват, че е вдъхновител и спасител - създава фондация " МС - Мога Сам", която помага на десетки, които са чули същата диагноза.

Избрах да не боледувам. Избрах да знам. Да мисля и да мога сама. Избрах да живея, казва Биляна Савова. Тя е собственик и креативен директор на PLAN2B Creative Studio. Майка е. И човекът, който извървя пътя от МС като Множествена склероза до МС - като "Мога сам".

Всички те ще бъдат на сцената на She`s The One на 30 март, за да разкажат своите вдъхновяващи истории за силата на духа, пътя към успеха и простите истини в живота, които ги правят толкова специални.