Мокрото и студено време през есента и зимата отслабва защитните сили на организма. Имунната система работи на високи обороти, за да ни предпази от течащия нос и досадната кашлица.

За да се защитим от настинки, трябва да правим редовни разходки на свеж въздух, да си мием ръцете и да внимаваме какво ядем. Освен пресните плодове и зеленчуци, билките и подправките също са средство срещу настинките. Топлите смутита са напитките, в които можем да включим много и полезни подправки.

Какво е топло смути

Топлите смутита се правят на базата на смесени плодове и зеленчуци, както и при студения вариант. За  по-фин вкус и по-нежна консистенция към напитките се прибавя и (растително) мляко. Но това не е всичко - подправки като ванилия, канела, куркума и чили превръщат смутито в истинска здравословна бомба.

Защо са полезни топлите смутита

Плодовете и зеленчуците са доставчик на важни витамини и минерали, които подпомагат имунната система. Благодарение на смутита може да си набавите лесно препоръчителната дневна доза плодове и зеленчуци, а и да се сгреете.

Важно при приготовлението на смутита е, че не бива да бъдат загрявани твърде много, тъй като чувствителните на топлина витамини и минерали като тези от B-групата, витамин C и фолиевата киселина загубват свойствата си. Затоплянето на приятна за пиене температура е напълно достатъчно.

Кулминацията на топлите смутита са подправките - горещото чили действа антибактериално, подпомага обмяната на веществата и потиска апетита. Ванилията и канелата са не само приятни, а помагат да не изпитвате вълчи глад. Куркумата засилва положителното си влияние с доза черен пипер. Комбинацията от супер храните в топлото смути действа противовъзпалително, подпомага храносмилането и повлиява положително съпротивителните свойства на организма.

Как да си направим топло смути

Необходими продукти за топло тиквено смути:

50 г тиквено пюре

50 мл топло мляко и растителна напитка по избор

1 малък банан

1/2 ч.л. канела

1/2 ч.л. ванилия

1 ч.л. мед

Приготвяне:

Пасирайте всички продукти със 150 мл топла, но не гореща вода. Другият вариант е да затоплите всички продукти в малка тенджерка. Сервирайте и му се насладете, докато е още топло.