Фестивалът Удсток се провежда за първи път от 15 до 17 август 1969 г., след което се превръща в истински феномен в света на рокендрола. Тази година трябваше да се проведе 50-то юбилейно издание на фестивала, но много от предварително потвърдилите участие изпълнители в него се отказаха впоследствие, а организаторите отмениха събитието.

Вижте снимки от Удсток 1969 >>

Основен проблем на организаторите се оказа получаването на разрешение за провеждането на феста на определеното място. Оригиналният Удсток се състоя от 15 до 18 август 1969 година, когато край град Бетъл на север от Ню Йорк се стекоха около половин милион зрители. Пред тях гастролираха най-изявените рок музиканти от този период - Джими Хендрикс, Карлос Сантана, Джанис Джоплин, The Who и други изпълнители, които впоследствие се превърнаха в рок легенди.

Джо Кокър на Удсток

Embed from Getty Images

След 50 години остана ли нещо за легендарния фестивал от 1969 г., което не знаем? Оказва се, че да.

Не се е провел в Удсток, а в Бетъл, който е на около 70 мили от Удсток. За малко той се превръща в третия най-населен град в щата Ню Йорк.

Храната е свършила на първия ден. Храна, лекарства и други неща от първа необходимост били доставяни с военен хеликоптер.

Първият Удсток е спонсориран от четирима мъже - Джон Робъртс, Джоуел Розенман, Арти Корфийлд и Майкъл Ланг. Най-възрастният от тях тогава е на 26 години. А фестивалът им струва 2,4 милиона долара.

Един от организаторите - Джон Робъртс бил богат наследник и платил по-голямата част от разноските по фестивала. Преди това бил ходил само на един рок концерт - на Beach Boys.

В началото Удсток е бил замислен като платен фестивал и е започнал с продажба на билети, цените варирали от 6 до 24 долара, но скоро станало ясно, че няма как да продължат с това начинание, след като стотици хиляди хора започнали да се стичат към фестивала, а организаторите не били подготвени за такъв наплив.

Embed from Getty Images

Фестивалът бил организиран в продължение на шест месеца.

Дори в леда, ползван за питиетата на Удсток, имало ЛСД.

18 доктори, 36 медицински сестри са се погрижили за 5126 пациенти по време на фестивала. Имало е регистрирани 797 случая на хора, пострадали от свръхдоза. Имало е и три смъртни случая - два от свръхдоза и един младеж на 17 години е бил прегазен от трактор, докато спял в спалния си чувал. Единият от другите два смъртни случая бил на младеж, който се бил върнал невредим от фронта по време на войната във Виетнам.

Embed from Getty Images

Твърди се, че имало и две раждания по време на Удсток, но те не са били регистрирани и за тях не са открити доказателства.

Само три певици се изявяват на феста - Джaнис Джоплин, Джоан Байз и Мелани. Джони Мичъл също трябвало да пее, но била посъветвана от своя мениджър да не участва в събитието.

Beatles не са били там. По официални данни защото на Джон Ленън му била отказана виза за САЩ по това време, но има твърдения, според които легендарната банда не е посетила събитието, защото организаторите не поканили и групата на Йоко Оно да участва в Удсток.

Боб Дилън също не се появил, защото... не харесвал хипита.

Embed from Getty Images

Три дни музика, любов и около 400 000 посетители - това бил Удсток, но не се съобщава за нито един случай на насилие.

Придвижването с автомобил било истински кошмар. Дори една от бандите, която трябвало да участва във фестивала, не могла да стигне от летището до сцената.

Много от певците, които били ангажирани за фестивала, поискали хонорарите си преди изпълненията си, защото това бил първият такъв фестивал и те не знаели дали той ще се окаже успешен. Някои поискали дори двоен хонорар.

Джими Хендрикс получил 18 000 долара, за да свири на Удсток, но до момента, в който той закрил фестивала, повечето хора вече си били тръгнали и той свирил само пред около 25 000 души.