Владимир Ампов - Графа. Едва ли има човек, който да не е чувал това име у нас. Признавам си, че или заради сценичния му псевдоним, или заради голямата му популярност, си мислих, че пред мен ще застане една кралска особа. За щастие той се оказа изключително земен и повече от добър събеседник.

Качил се на сцената само на 10 години, той не е слизал до ден днешен. 19 години след първото му появяване, още като малко дете, изпълнителят вече има зад гърба си 8 албума, когато е само на 29 години. Ако изобщо можем да ги степенуваме по някакъв начин, то определено ще кажем, че една от тях е престижната "Музикант на десетилетието", връчена от телевизия ММ на церемонията "Награди на десетилетието". Графа има рекордните над 40 статуетки от различни церемонии.

Постиженията му през годините са много, но без съмнение за него най-голямото е семейството му. За новата му песен "Утре отново", концертите му в Лондон, София и Шумен, за летните му концерти, какво за него е семейството и още нещо, разговаряме с Графа. Ето какво сподели той:

Вижте снимки на Графа>>

Здравей! Нека първо да си поговорим за песента ти "Утре отново". Избра да я пуснеш на 22.02.2022 г. Има ли някаква символика за теб тази огледална дата?

Да, доколкото проверих това се случва веднъж на много години и е силна дата. Не знам дали, защото я пуснахме тогава, песента се възприема много добре и се откроява на фона на другите парчета. Но може и да не е само заради това. Вече от няколко седмици тя е в Топ 3 на радио и телезионния ефир, което доказва, че хората я харесват.

Само след няколко дни ти предстои концерт в Лондон. Какво може да очаква българската публика там?

Не за първи път ще пея там, просто имаше едно голямо прекъсване, заради пандемията, като близо 3 години не съм правил концерт в града. Имам много вярна българска публика, която идва на изявите ми и ме подкрепя. Нямам търпение за тази среща, която ще бъде в неделя на 10 април в зала"229". Определено ще е специална вечер.

След като се върна от Обединеното кралство имам още два концерта. На 15-и април ще имам ранен концерт в Шумен в клуб "Колизеум", а на следващия ден в София, където ще пея в клуб "Терминал 1". По принцип аз съм поп изпълнител, но хората остават очаровани на моите концерти, защото всичко звучи доста по-рокендрол и има много енергия, което ги кара да идват отново и отново. А този петък сме във Варна - 8-и април. Така че започваме пролетния сезон много ударно.

Както спомена едино от събитията ще бъде в Шумен. Знам, че скоро не си се изправял пред тамошната публика, затова съм сигурна, че ще бъде доста емоционална среща. На какво обаче се дължи тази пауза?

Основно заради пандемията. Последните две години изнасяхме концерти предимно лятото, тъй като на откритите пространства беше позволено да има малко повече публика, макар и на 50%.

Освен всичко споменато дотук, знам, че в разгара на жаркия сезон се готвиш да обиколиш страната ни. Може ли да разкажеш малко повече за предстоящото турне - например, кои музиканти ще се качат на сцената с теб и кои градове ще посетите?

Това лято ще имам две концертни линии, като едната ще бъде предимно на големи открити пространства в различни градове. А паралелно с това стартирам друга серия от концерти. Това са няколко акустични концерта, които започват на 11-и юни в Пловдив в Античен театър, после в Бургас на 16-и юни, Варна на 15-и юли и в Русе на 16-и септември в Летния театър. Както вече споменах това е напълно акустична програма и ще бъде много близо до хората, интимна и в същото време много зареждаща.

Ще те върна малко назад, за да те попитам как се роди идеята за песента, която е саундтрак на сериала "Мен не ме мислете"?

Определено градът ме вдъхнови да напиша музиката и атмосферата му се усеща много в нея. Звученето е ново за българска песен и се радвам, че имам възможността да продължавам да експериментирам в тази посока. Песента има няколко варианта - акустична версия и ремикс на DJ Бурлак. Мога да кажа, че това са нейните две лица, като съвсем скоро предстои да излезе и английска версия.

Съвсем наскоро се проведе "She"s the one" на Dir.bg, в чиито рамки 8 дами бяха отличени за особените им заслуги към обществото, в което живеем. Защо реши да подкрепиш това събитие?

Аз смятам, че жената е най-важното нещо на този свят и винаги подкрепям дамите във всякакви каузи и готини инициативи. За мен беше чест да бъда част от това събитие. Исках да ги поздравя с нещо по-акустично, като тук имам предвид двете песни, които изпълних само с китара и мисля, че хората останаха доволни, а аз усетих хубавата атмосфера на тези награди. Радвам се много на такива начинания и ще бъда щастлив, ако тези награди продължават да се раздават и занапред във времето.

Снимка: Радич Банев

Много време мина, откакто за първи път се появи мисълта, че живеем в мъжки свят. В тази връзка, смяташ ли, че днес жените все още са подценявани?

Не би трябвало да има такова делене, защото това е изключително старовремско. Трябва да има равенство между половете. Аз съм против всички видове разделения, които се появяват в обществото. За мен жената е най-важното нещо в живота.

Вече сме може би в края на пандемията, която започна преди малко повече от 2 години. Няма как да не те попитам - как ти се отрази тя?

Няма да крия, че периодът не беше лесен. Дълго време си стояхме вкъщи. Аз използвах тези затваряния да правя нова музика и акустични версии с Васето Крумов, хората много се радваха. Имах време да се науча да свиря по-добре на китара и определено е било полезно, тъй като на концерти вече излизам и свободно си помагам с нея.

Успяваше ли работата ви с Васето Крумов да те откъсне поне за малко от реалността?

Да, това беше половин година, в която нямахме други ангажименти. Снимахме акустичните версии заедно с Александър Обретенов на различни локации в София и ги пускахме всяка седмица в социалните мрежи.

През пандемията успя ли бъдеш със семейството си толкова, колкото ти се искаше?

Да, аз и преди пандемията бях пренаредил приоритетите си. Когато не съм на концерти, съм доста активен родител, така че застояването в дома допринесе за една още по-гомяма близост в тези ценни години за децата ни.

Ще те върна малко назад, когато беше един от треньорите в "Гласът на България", ти направи един много специален поздрав към съпругата си Мария. В този ред на мисли, семейството ти ли е твоята най-голяма муза?

Това е смисълът и нещото, което ме кара да се чувствам щастлив и жив. Семейството е моят живот. Музиката е неизменна част от живота ми, така че вдъхновението е навсякъде около мен. Това ще се види в новия ми албум, който ще излезе много скоро. В него ще влязат 10 парчета. Бавя го, защото искам всичко да е изпипано.

Децата ти вече са сравнително големи. Мислиш ли, че някой от тях двамата ще тръгне по твоя път и би ли одобрил самият ти подобен избор, знаейки колко е трудно да бъдеш музикант?

Не бих ги спрял в никакъв случай. И двамата са много музикални. Ако те преценят, че това е пътят, по който искат да тръгнат, ще ги науча на всичко, което знам.

Снимка: bTV

Какъв е урокът, на който би искал да научиш Крис и Никол?

Той не е един урок. С Мария се стремим да ги възпитаваме на толерантност, честност, разбирателство и приемане на другите. Основните добродетели и ценности. Искаме преди всичко да бъдат добри хора.

На какво дължиш успеха си?

Аз не спирам да се развивам и продължавам да работя упорито, да съм толкова активен, като постоянно търся нови хоризонти. Стремя се да надскачам себе си. Искрен съм и горя в професията си. Сам си правя музиката и повечето от текстовете и това ме прави независим. По този начин си определям посоката на движение в музикално отношение. И другото важно нещо е, че вече 20 години изнасям самостоятелни концерти с билети в зали, които оставят емоционални следи. Имам изключители фенове и им благодаря за подкрепата и любовта през всичките тези години.

За всичките години, през които градиш кариерата си, има ли все още нещо, което не си успял да постигнеш в професионален план?

Със сигурност има такива неща, макар че голяма част от моите професионални мечти са сбъднати. Имам няколко концертни проекта, които искам да изпълня в бъдеще, както и в един момент да се насоча към правене на повече музика за театър и кино.

Билети за концертите на Графа може да закупите ТУК.