За разлика от повечето комикс полуфрабрикати, на които се нагледахме в последните години, "Жокера" е един въздействащ, социално ангажиран трилър. Най-сетне нещо стойностно!

Вижте снимки от представянето на "Жокера" в Кан >>

Героят на Хоакин Финикс - Артър Флек, е събирателен образ на малкия човек с неговите злободневни притеснения, проблеми и мечти. Той обаче е стъпкван, отблъскван и нараняван от околните заради това, което е. Добър, леко наивен и чудат мъж на средна възраст, който живее с болната си майка. Без личен живот, без професионално развитие, без внимание, без щастие. Хората трудно приемат различните. Същите тези хора "убиват" Артър Флек и създават Жокера. Реалност и илюзия се редуват. Насъбраният гняв и отчаяние преливат в гняв и лудост. Целият живот на Флек е една трагедия, която той обръща на комедия и в някакъв извратен смисъл осъществява мечтата си да бъде комик.

Смешният плач, който Финикс е усвоил перфектно, гледайки записи на психично болни хора, те кара да настръхнеш. Брилянтно изиграна (де)градация. Героят му е толкова комплексен, че всъщност се играят няколко роли едновременно. Личи и авторовият почерк с финала на популярното токшоу с Де Ниро "That's life!". Обикновено казваш "такъв е животът", когато се е случило нещо негативно, над което нямаш власт... Чудесно заснет филм с въздействащ саундтрак. Спокойно мога да кажа, че ще е един от основните претенденти за главна мъжка роля.