Дни след като мемоарите на принц Хари бяха случайно пуснати в продажба по-рано с нови твърдения за разногласия и конфликти в британското кралско семейство, нова серия от телевизионни интервюта с него ще започне да се излъчва днес във Великобритания с перспективата да бъдат нанесени още по-големи щети върху монархията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Книгата на Хари "Резервен", която започна да се продава в Испания тази седмица, пет дни преди официалното ѝ представяне, описва не само изключително лични подробности, като например как той е загубил девствеността си и е вземал наркотици, но разкрива също и по-интимни лични случаи на семейна дисхармония.

В книгата Хари разказва как неговият по-голям брат, престолонаследникът принц Уилям, го е съборил на земята при сбиване и как двамата братя са молили своя баща крал Чарлз да не се жени за втората си съпруга Камила, сега кралица консорт.

Според наблюдателите това е потопило монархията в най-голямата ѝ криза след събитията от 1990 г. около разпадането на брака на Чарлз с покойната му първа съпруга принцеса Даяна, майката на Уилям и Хари.

Всичко това става само четири месеца след смъртта на кралица Елизабет и възкачването на Чарлз на трона, отбелязва Ройтерс.

"И така, ето го Чарлз, който се опитва да се наложи като новия крал, и сега Хари хвърля тази бомба и всичко идва към него с гръм и трясък", каза кралският биограф Тина Браун.

Откакто Хари и Меган се отказаха от кралските задължения и се преместиха в Калифорния през 2020 г., двамата осъдиха отношението към тях от страна на кралските особи и двореца.

От интервюто им с Опра Уинфри през 2021 г. до тяхната документална серия от шест части в "Нетфликс" миналия месец и сега книгата на Хари, посланието на двойката е същото: че кралските особи и техните помощници не само не са успели да ги защитят от враждебната и понякога расистка британска преса, но е имало и активно изтичане на негативни истории за тях.

Засега няма коментар от Бъкингамския дворец или от някого, който говори от името на кралското семейство - позиция, възхвалявана от голяма част от британските медии като достойно мълчание.

Днес публичните мисли на Хари ще продължат да стават достояние на широката общественост с още три телевизионни интервюта, предвидени за излъчване в ефир. Времето им за излъчване беше определено преди официалното представяне на книгата на Хари във вторник следващата седмица. Предварително излъчени откъси от тях показват, че по-малкият син на крал Чарлз Трети иска да представи своята страна в тази история.

"Не знам как запазването на мълчание ще направи нещата по-добри", казва Хари в интервюто си за британския телевизионен канал Ай Ти Ви (ITV), което ще бъде показано най-напред.

Проучванията показват, че много британци започват да се отегчават от цялата кралска мелодрама, а по-нататъшните разкрития едва ли ще разклатят техните възгледи, независимо дали изпитват симпатия към Хари и Меган, или към онези, които те критикуват. Книгата на Хари обаче беше номер 1 в списъка с бестселъри на "Амазон" във Великобритания вчера и можеше да се поръча предварително преди официалното ѝ пускане в продажба.

Кралският историк Емили Андрюс казва, че имайки предвид настоящата криза с разходите за живот във Великобритания, подкрепата за оплакванията на привилегирован принц, живеещ в имение в Калифорния, може да бъде ограничена.

"Те се поляризират, Хари и Меган, и мисля, че тази нова книга на Хари вероятно няма да промени мненията на много хора", каза Андрюс за Ройтерс.

"Мисля, че става пресилено, надхвърля точката на насищане и хората си мислят, че не искат да слушат повече, казвайки: млъкнете, вървете си", заключи тя.