Марта Д'Арканджело е родена в Милано, Северна Италия. "Градът, който за нас, италианците, е почти като столица, въпреки че официално това е Рим", казва журналистката пред Dir.bg - "Но Милано е градът на бизнеса".

Марта живее там до 26-ата си година. Сега е на 29. От четири години прекарва голяма част от времето си в Русия, а от две живее там. Миналия декември тя празнува и първата си Коледа в необятната държава. Ето как Марта сбъдва мечтата си да живее в Русия.

 

Вижте снимки от приключенията на Марта >>

 

"След появата ми на бял свят, родителите ми наемат апартамент в центъра на Милано. Там обаче имаше постоянни задръствания и семейството ми реши, че обстановката не е подходяща за малко дете. Така, когато бях на 3 годинки, се преместихме до известния стадион "Сан Сиро", до голям парк", разказва ми Марта.

"В Милано живеех с баща си, майка си и брат си, който е по-малък от мен. Прекарвах много време и с баба и дядо, които живееха наблизо. През лятото винаги ходехме на планина с тях и на море при роднините си в Абруцо, почти непознат за чужденците регион в Централна Италия, недалеч от Рим."

 

Защо Русия

 

"Много от приятелите ми емигрираха в Лондон или Париж, някои в САЩ и Швейцария, която се намира много близо до Милано. Някои от тях следваха в Испания, мисля, че основно заради добрия климат и езика, който за нас е лесен за усвояване.

Дори не знам обаче как точно да обясня защо реших да се преместя в Русия... Може би, защото така и не съм го решавала. Бях запалена по руските проучвания, руската история и култура. Пътувах в Източна Европа и ми хареса, а когато навърших 23, реших да вложа почти всичките си спестявания в обиколка на Русия с много близък приятел. Тогава нямах представа, че ще уча руски. Малко преди да завърша университета, осъзнах, че трябва да усъвършенствам уменията си и че страстта ми към руските науки заслужава повече. Мислех си, че е просто хоби, но се оказа, че това ще бъде моята работа и моят живот!", разказва ми Марта.

"С помощта на учителите ми намерих обменни програми в Русия, после започнах да работя с руснаци в Италия и да пътувам до Санкт Петербург и Москва. Всеки път, когато се връщах в Италия, Русия ми липсваше и усещах, че трябва да се върна."

С Ромина Пауър на Седмицата на модата в Милано

Снимка: Instagram/ marta.darcangelo

Как си намира работа в Русия

"Винаги съм работила с руснаци. И в Италия, и в Москва. Никога не съм се колебала дали това е моят път. Започнах в сферата на комуникациите, после като журналист, предавайки новини за Русия на италиански. Работех за регионални списания, после за пресофиси и информационна агенция. Най-късметлийският ми ден бе, когато ми казаха, че за мен няма повече работа, свързана с новините от Русия, и ми предложиха да работя с Азия или да напусна. Напуснах! Целият следващ ден прекарах у дома, плачейки.

Седмица по-късно просто реших да замина за Москва, за да си дам шанс, а два месеца по-късно бях назначена в италианското посолство там, където работя до днес. Ние сме доста необичайно посолство. Първо, защото издаваме огромно количество визи, второ - обожаваме да организираме културни събития, което е доста необичайно за едно посолство.

Известният ни автор Тициано Терцани пише:

"Всеки от нас има своя звезден миг. Проблемът е да осъзнаеш, когато ти се случва, защото в първия момент може да изглежда като проклятие".

Имайки предвид, че мечтата ми винаги е била да работя с двете страни и култури, които са в сърцето ми - Италия и Русия, мога да кажа, че съм осъществила мечтата си. Въпреки че засега трябваше да оставя писането, моята страст... Затова сега мечтая в бъдеще отново да разказвам истории и новини за Русия."

С приятелка от "Руско-италианския младежки форум"

Снимка: Instagram/ marta.darcangelo

Безразсъдството да осъществиш мечтите си

"Идвам от обикновено семейство. Живеехме нормално, но нямахме големи възможности. След училище веднага започнах работа, като много други, и учих наистина много в университета, поне по предметите, които ми харесваха най-много, но понякога действах без да съм рационална.

Не всички разбраха защо избрах да следвам изкуство, а не икономика. Не всички разбраха защо похарчих всичките си спестявания, за да прекарам лятото си в Русия, а не на морето...

Понякога просто имаме нужда от малко риск и безразсъдство. Докато живеех в Италия, изведнъж от единия на другия ден се озовах без работа. Както казах, бях ужасно разстроена. Мой приятел ми каза: "Повярвай ми, това е чудесен шанс за теб".

В онзи момент не разбирах как това, че съм безработна може да е добър шанс. Но изведнъж почувствах, че трябва да замина за Москва и реших, че това е последният ми шанс да се преместя там. Отидох там, за да си търся работа, но имах много малко пари. За известно време живях в обща стая с десет момичета. Но хората забелязаха доброто ми произношение на руски - все още съм много благодарна на учителката си, и моята страст към Русия... Два месеца по-късно вече работех в италианското посолство в Москва. Винаги съм мислела, че няма да се справя, но извадих голям късмет и много хора ми помогнаха. Така осъществих мечтата си."

Домът на Марта сега

Снимка: Instagram/ marta.darcangelo

Какъв е домът на Марта сега

 

"Тази година си наех прекрасна стая в самия център на Москва. Беше само на няколко минути от Червения площад. Страхотно е да живееш там, да виждаш катедралата "Василий Блажени" всяка сутрин, река Москва и светлините на улица "Арбат".

Но животът там бе твърде скъп, затова се наложи да се преместя няколко спирки по-далеч от центъра. Сега стигането до работа ми отнема повече време, но имам приказна гледа към парка, който е почти като голяма гора, и към една църква. Действа ми много успокояващо, а човек има нужда от спокойствие, когато живее в голям град. Сега не разполагам с магазини и ресторанти, отворени 24 часа, но поне цените на храната са поносими. В Москва наемът на миниатюрна стая в широкия център е 400 евро. Много руснаци и емигранти живеят извън околовръстното и в покрайнините. Те стигат до града с влак, автобус, метро. Много от тях пътуват повече от два часа в едната посока, но всичко извън Москва е много по-евтино.

Наемът на малък апартамент в центъра излиза около 1000 евро, а големият може да достигне и 5000 евро."

 

Какво я свързва с България

 

"Била съм в България само веднъж, когато преди две години спонтанно реших да прекарам Нова година в София. Балканите винаги са ме привличали, както и културата, политиката и новата история на Източна Европа. Преди това бях в Братислава, Краков, Вроцлав, Будапеща, Прага... Този път просто открих last-minute оферта от Милано за София!

Беше много студено при вас! Даже по-студено отколкото в Русия! Кацнах на българска земя на 31 декември и нямах никаква представа къде точно ще мога да прекарам празника. С приятелят ми решихме да се разходим, но не намерихме и едно свободно местенце по ресторантите. Всичко свърши с полуготови спагети и ракия в хотелската ни стая. На следващия ден беше много студено, но слънчево. В хотела също. На закуска стоях мръзнеща с палтото си. Но градът беше вдъхновяващ и пълен с тайни. Нямах никаква представа, че е толкова древен и че съчетава в себе си толкова много различни културни течения. Малко ми напомня на Будапеща.

Много ми хареса българската кухня. Въпреки че за съжаление я открихме чак след Нова година, все още помним колко вкусно беше! Много ми хареса и смесицата между християнската и ислямската култура, пазарите, архитектурата... Но забелязах, че страната ви най-вероятно изживява труден период. Мисля, че вие наистина имате какво да покажете на Европа, въпреки че за съжаление все още знаем твърде малко за вашата страна и изглежда, че Европа не отделя много внимание на България... Може би българите също трябва да внимават да не изгубят своята идентичност. Както става с много народи, когато си бил или все още си под влиянието на големи държави, е трудно да намериш своя път..."

За софийското метро

"Когато бях в София, често го ползвах заради студеното време. Метрото ви е много модерно и функционира много добре. Имах усещането, че е строено по времето на съветското влияние, но се оказа, че не е така. Има много добра инфраструктура, чисто е и красиво."

За московското метро

"Московското метро е може би най-красивото в света. То е изключително функционално и всяка година се разраства. За туристите то не е средство на придвижване, а по-скоро музей. Ако сте на посещение в Москва, си вземете почивка от ходенето или от студа и седнете в метрото, за да разгледате основните спирки. Заслужава си посещението даже повече от някои музеи и ще ви струва само 50 евроцента. Нямам любима спирка, ще видите такива в съветски стил или украсени като кралски дворец. Разнообразието е впечатляващо. Само избягвайте час пик, когато е почти невъзможно да се доберете до мотрисата! Московското метро е работело и през 30-те и въпреки че много от мотрисите са стари, те работят перфектно и е невероятно колко чисти ги поддържат руснаците."

Московското метро

Снимка: Instagram/ marta.darcangelo

Необятната Русия през погледа на Марта

 

"Понякога си мисля, че моето сърце е създадено с Русия в него, дори преди да съм я зърнала.

За пръв път посетих страната през 2011 г. Бях само турист и не знаех и думичка на руски. Посетих Москва и Санкт Петербург - много различни градове. Санкт Петербург е О.К. Като за първо посещение, повече прилича на западноевропейските столици и в него има невероятна красота, въпреки че понякога можеш да усещаш меланхолична атмосфера.

Питер, както го наричаха, може би не е толкова вълнуващ като Москва. Жителите му са по-задълбочени и градът не е толкова шумен. Столицата обаче живее 24 часа, а красотата ѝ е наистина експлодираща. В Москва можеш да видиш и съветска архитектура, която почти липсва в Санкт Петербург. Но е срамота, че цялата столица е осеяна със строежи без никакво уважение към историята на града.

Москва и Санкт Петербург са О.К., но за да видиш истинската Русия, трябва да пътуваш из малките градове, из селата, в Сибир, до планините на Алтай, в Кавказ или южните региони до Черно море. Най-добрият начин за придвижване е с влак, защото по пътя имаш възможност да опознаеш местните и да видиш красивата руска природа, горите и селата."

 

Руснаците са ѝ на сърце

 

"Губила съм се много пъти в Русия, много от тях бях напълно сама и не знаех езика. Хората можеха лесно да ме заблудят или оберат, но винаги ми помагаха, а много често отваряха за мен вратите на дома си, все едно съм тяхна родна дъщеря. Руснаците, особено тези извън големия град, определено са ми на сърце.

В началото могат да изглеждат много сериозни, студени, даже не особено мили, особено в Москва (в Санкт Петербург, например, хората са различни). Но в действителност те много обичат компанията на другите, любопитни са към непознатите и обожават да имат гости вкъщи, както и да купонясват. От друга страна животът може да бъде много труден и в много региони на страната наистина няма много поводи за смях. Това, което ми харесва в руснаците, е силата им да устояват и способността им да се надсмиват над трудностите."

 

Трудно ли се учи руски

"За нас, италианците, руският е много труден за усвояване, защото е много различен от нашия език. Трябваше да уча много усилено. Сега много хора дори не разбират, че съм италианка. Често ме мислят за арменка или грузинка с руски корени. Две години изучавах руския много усилено - в Италия и в Санкт Петербург. После започнах да го практикувам постоянно и това беше разковничето. Вече минаха пет години, откакто написах първата си дума на кирилица. Сега говоря руски свободно, но понякога ми се случва да не хвана всички детайли."

Как се намира работа в Русия

"В Русия, или е по-коректно да кажа в Москва, има голям набор от високо квалифицирани специалисти. За много от тях не е трудно да си намерят работа, ако имат възможност да си изкарат нужните документи и виза. Можете да си намерите и обикновена работа в Москва, но няма да можете да си позволите толкова добър живот. Освен това, Москва е градът, в който можете да намерите буквално всичко - и денем, и нощем."

Трудно ли е да получиш виза

 

"През последните 4 години бях много често в Русия - учех и работех. Но последните 2 прекарах там почти цялото си време, въпреки че ми беше много трудно без постоянна виза. Студентите ползват много намаления в Русия - библиотеките им са прекрасни и са навсякъде, а посещенията в музеите излизат почти без пари.

Ако си просто турист, не е трудно да си изкараш туристическа виза - може да отнеме 3 седмици или 3 дни. Съвсем различно е обаче, ако имаш желание да се преместиш за постоянно в Русия и да работиш там, когато си чужденец. Никак не е лесно, освен ако не те наеме някоя от големите международни компании или си незаменим специалист."

Разходка по Волга

Снимка: Instagram/ marta.darcangelo

Любимо място в Москва

"Наистина ми е трудно да си избера конкретно любимо място в Москва, както и в цяла Русия! Мисля, че градове като Москва и Санкт Петербург заслужават да им отделите поне пет и повече дни.

Не разбирам как може да има хора, които ми казват, че в Москва има само един Червен площад... Ако влезеш в музеите, църквите и палатите на Кремъл, мавзолея на Ленин, катедралата "Василий Блажени" и ГУМ, всичките на Червения площад, това отнема почти два дена! След Световното първенство по футбол през лятото, Москва и други големи градове много подобриха обслужването си и са готови да посрещат туристите, за които вече е лесно да намерят нужната информация навсякъде.

От друга страна, има места, за които можете да разберете само ако имате контакти с местните или живеете в Русия. Например, бях очарована от разходката си на малка лодка по река Волга през лятото, както и от посещението на музей "Нов Йерусалим" близо до Москва, банята в заледените извори край столицата и слънчевите бани по бански през зимата или пък летните посещения на плажовете край река Москва. През повечето време можете да стигнете до тези места с градския транспорт без да разбирате нищо за големите задръствания. Моите любими ресторанти? Можете да намерите най-добрите готвачи на света в Москва, но моето любимо място за хранене е едно малко кафене извън центъра, където предлагат автентична домашна храна от Русия и всяка друга държава от бившия СССР - от Грузия до Узбекистан!"

Обича Москва, защото...

"В Москва ми харесва възможността да правя всичко, каквото си поискам - и денем, и нощем. Столицата става все по-добре с всеки изминал ден, услугите се подобряват постоянно и се вижда, че се полагат много усилия в тази насока. Вярно е, че понякога руснаците са мързеливи, но когато работят, те могат да работят толкова много, че да не можеш да разбереш как го правят! Градът толкова се разраства, че на много хора са им необходими по два часа, за да стигнат до работното си място. А през уикенда наистина ти се иска да избягаш от града и да си починеш в някое село. В страната остават и някои големи проблеми, като корупцията и ниските заплати. Някои си мислят, че положението се подобрява, други, че става по-зле, но така или иначе проблемът остава нерешен."

Труден ли е животът в Русия

"В големите руски градове, като Санкт Петербург или Москва, можете лесно да си намерите работа. А ако сте квалифицирани и млади, готови да полагате много труд и имате новаторски идеи, ще откриете, че пазарът на труда там е изключително динамичен. Но да откриете наистина добра работа със стабилна заплата е друга история. Един келнер в Москва взима точно толкова, колкото му е нужно, за да наеме миниатюрен апартамент.

Толкова много руснаци делят общи апартаменти, а в същото време висококвалифициран чужденец може с лекота да даде 2000 или 3000 евро за наем в центъра на града. В селата можеш да живееш много спокойно сред природата с малко пари, но в много случаи там няма никакви услуги и инфраструктура. Качеството на живот на повечето руснаци не е високо и има голям контраст между Москва и останалата част от страната. Като цяло има повече пари, отколкото в миналото, но държавата вече не осигурява повечето услуги безплатно, както е било в СССР."

Какво ѝ дава родната Италия

"Италия ми даде много. Това е моята родина и е всичко, което съм. Обичам много страната си и съм дълбоко свързана с корените си. Гордея се, че съм италианка и че виждам в Москва толкова много италиански предприемачи, които вкарват тук вкусовете, благата, начинът ни на живот. Руснаците наистина обичат Италия и ми е много приятно да го наблюдавам. Никога не съм искала да емигрирам просто за да изкарам повече пари или защото не харесвам родината си.

Смея да твърдя, че открих наистина добри възможности за развитие в Москва, но трябва да обичаш мястото, на която живееш, особено когато е толкова различно от родната ти страна. А аз винаги съм обичала Русия, дори в периода, в който не откривах добри възможности за развитие там. Италия е най-красивата държава в целия свят и не мисля, че съм я напуснала завинаги. За мен ще е перфектно да се сдобия с нови умения и опит в голям град като Москва и после да се завърна в страната си, която за съжаление предлага доста затруднена обстановка, когато си млад и в търсене на добро работно място."

Липсва ли ѝ родината

"Понякога Италия ми липсва, като цяло ми липсва италианският начин на живот. В последните години имаме сериозни проблеми откъм заетостта. За мен, например, не бе възможно да си намеря добра работа. На 29 съм, имам две специалности, но там продължават да ми предлагат позиции за неквалифицирани служители за пари, с които, навлизайки в 30-те си години, няма как да се издържам самостоятелно. Но като цяло продължаваме да имаме добър стандарт на живот. В Италия можеш да откриеш качество навсякъде и не е скъпо. Не става дума само за храната. Имаме добра образователна система, чисто е, въпреки че тези условия леко западат през последните години. Апартаментите и дрехите ни изглеждат добре, въпреки че не са нищо особено. В Русия животът, ако нямаш добри възможности, е по-труден."

Снимка: Instagram/ marta.darcangelo