Цезаровото сечение не е за всеки

У нас раждане чрез цезарово сечение се извършва при над 30% от бременните, а в скандинавските страни и Холандия този процент е 16-18.

Обратно в новината

Коментари - Цезаровото сечение не е за всеки | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

най- хубавите ми снимки са пък точно на изцапаното кърваво и слузесто бебе, секунди след раждането, даже и пъпната му връв не беше прерязана и си се снимахме - уникален момент

за мене да избереш да родиш с цезерово и да си платиш за това е наи-голямата глупост и би трябвало да е нелегално!!!

Нелегално е избора на секцио да се забрани!И антидемократично също така.Върви си във времето на диктатурата.

Аз родих естествено. Никога не съм си мислела да избера секцио. Но ако знаех за проблемите след раждането сигурно бих си помислила отново. Като цяло раждането мина добре. Имаше доста разкъсвания и от там тръгнаха проблемите. зашиха ме, но само външно. Не стига, че и вътре съм била разкъсана, ами и забравиха тампон. Е няма да ви кажа какви болки изпитах. Родилните ряпа да ядат! После два дни само на легло, системи и кръвопреливания. Отмина вече, ама защо трябваше да стане така. И не стига това, ами за колко такива случая като моя съм чувала!

Не са никакви фашиски разсъждения .Това е самата истина от биологично естество.Може на някой да му е трудно да го проумее (недостиг на съответното образование или деформиран мироглед)но ние сме биологични същества и сме зависими именно от тези закони а не от глупостите които си мислим представяйки си ,че сме свръх същества.Някои пък реагират спонтанно преди още да са разбрали за какво става дума но това си е техен проблем.

ЦЯЛИЯТ ПРОБЛЕМ Е ВЪВ ТОВА ЧЕ МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ НЯМАТ НУЖНАТА КВАЛИФИКАЦИЯ ОТ ИЗЛИЗАЩИТЕ ОТ ВИСШИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ. А ЗА ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ Е ТОЧНО ТАКА СЪГЛАСНА СЪМ ЧЕ ТОВА Е ОПЕРАЦИЯ САМО ЗА ПРОБЛЕМНИ РАЖДАНИЯ КОИТО РОДИЛКИ НЕМОГАТ ДА РОДЯТ ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ.

Момичета, много сте остри с тези коментари. Аз родих естествено. Раждането беше 16 часа, но много бързо се оправих. Имах само някакви поддържащи шевове. Чела съм доста за и против секциото. Няма понятие безопасна операция. Прочетете повече по темата. Описват се рисковете, които хич не са малко. Но пък в крайна сметка всеки си решава. Но не бъдете така настапателни и остри. Живеем в свободна държава и всеки може да искаже мнение, но не е правилно да се обиждат хората за това че са на различно мнение от вас.

Уважаеми госпожи, чета коментарите ви и виждам, че те са в двете крайности - или "за" секция, или категорично "против". Вярно, че раждащата има право на избор, но лекарите са тези, които ще кажат как трябва да стане раждането. Препоръчвам ви една прекрасна книга, която излезе напоследък. Казва се "40 седмици или за бременността от А до Я" на д-р Панайотова, която работи в Б-с, а от много години вече е в чужбина. От стр. 137 до 147 жената напълно обстойно обяснява кога секциото е наложително, кога е визможно обезболяване на раждането и как протича едно раздане. Има и картинки. Препоръчвам ви да прочетете, да понаучите нещо и тогава да коментирате! Никой не може да знае повече от един лекар, дори да е млад, както някой пише по-горе! Поздрави от морето и Бургас.

Работата на лекарите е една от най важните и стресови професии и е крайно време да спрем да ги упрекваме!Напротив!!!

Според мен рябва да се забрани секциото по желание. Дали да е секцио трябва да реши лекарят.

Не може с лека ръка да се отхвърли цезаровото сечение.Преди 28 г.,когато тръгнах да раждам се наложи бързо да ме оперират,зелени води,детето се задушаваше,а почти никакво разкритие.И двете ми деца съм родила в Шейново и по този начин.Тогава също се говореше за стафилококови инфекции в тази болница,но слава богу всичко мина добре.Благодарна съм на екипите от добри лекари там и доброто отношение.Но сега не зная дали вече пък добрите специалисти вече не са в чужбина и други в пенсия.

Смешно е да четеш как се обиждат помежду си майки,едните били смели,защото раждали естествено,,другите били лигли със секцио,доста повърхностно и плоско,,ехооо ,я се спрете,много ниска култура,,ако някой има да каже нещо смислено ок,,и аз съм майка,,логичо съм и раждала, и не ме интересува коя за каква се мисли,а нещо повече по темата,която така или иначе не "Кажи ми как си раждала,за да ти кажа каква си"....Всички са наясно ,че у нас секциото се практикува от много години,че много от лекарите го предпочитат ,защото им е планирано и така им е по-удобно и до сега не е било проблем(не обвинявам никой)...Въпроса тук е ,че за много кратко време починаха 4 млади майки и това е трагедия и проблем,освен това на много момичета им предсои да раждат и тези новини ги стресират много сериозно,,,по-добре е ,ако някой ще дава мнение,то да е компетнтно до някаква степен,или поне разумно,без квалификации и обиди,,за да е от полза на другите,,,доста невъзпитани майки с доста остър и груб език ,,, горко им на децата,,ще кажа аз!

Да, ще ги родим,пък ще ги и възпитаме...няма що... Добре че не сме си налетяли на бой още...

аз родих секцио и мен ме беше страх от упоиката докато анестез.не ми обясни ,це упоиката се бие на една педя от мястото кадето може да се парализираш.след 1я ден реанимация аз тицах по сталбите не се караите кои какво ще избере важно е вие да изберете добар доктор знаем ги кои са,вярно скапо е но пак си спокоина . *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

този проблем трябва да се решва заедно - майката и лекаря. с първото дете започнах нормално раждане, но главата голяма не можа да мине и секцио. много ме болеше. с второто дете нямах избор пак секцио, но се роди с увита пъпна връв и секциото го спаси. операцията беше много по добре от първата. въпреки това мисля че нормалното раждане е за предпочитане. само при необходимост секцио. това е тежка операция и среза не е малък, а се отваря цялата коремна кухина. ненужна интервенция, ако няма медицински показанияза нея.

в корана е казано- раждането става по естествен пътл При проблем вече компетентния лекарски екип решава дали да използва цезарово сечение л Но по принцип е забранено при мюсюлманител

Тука е България и ние НЕ СМЕ мюсюлмани!!!И никога няма да бъдеме!!!Заминавай за Африка или Азия!!!

Не съм мюсюлманка и не ме касае какво разрешава и какво не Корана!С цялото ми уважение.

и аз бях твардо рашена да раждам по естествен начин,но се наложи секцио.плацентата беше почнала да остарява,и всеки ден следяхме бебето.беше си доносено,само че малко по рано го извадиха.доктора каза че,и при запачнало нормално раждане пак щяхме да стигнем до секцио.благодарна сам им,много *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Родила съм със секцио, по медицински причини. В последните месеци от бремеността си се наслушах от приятелки за ужасии при нормално раждане.И вече бях абсолютно убедена, че искам секцио. Абсолютно културна работа. Не гледаш кървища, през цялото време разговаряш с екипа, обясняват ти всичко. Бебето си излиза абсолютно чисто, а не покрито със слуз и други секрети.Това че при секциото присъства неонтолог е само плюс. Резултат - на 12 ден от раждането сама си смъкнах количката по стълбите и се разхождах с бебето.

аз пък родих нормално и без проблеми две деца по 4 кила и нещо, а съм 55 кила на ръст 175 слаба като клечка, първото естествено беше по- трудно но не и ужасно чак, а пък второто с мъжа ми гладахме футбол до последно в родилна с контракции и аз му се смеех той ме масажира и гледаме футбол......и накрая за 10 мин родих

Щ'е? Нещо много ти е несвързан разказа?Както и мисълта :))

какво значи всеки да решава? ами може да решава, ако е лекар - акушер-гинеколог. защо всеки у нас мисли, че разбира и може да работи професията на другите? тогава защо се учи за различни професии???!!!

Сега лекарите пак ще кажат, че несправедливо ги обвиняват, но истината е, че самите те предпочитат цезарово сечение от една страна защото за тях това понякога е по-бързо от естественото раждане и от друга - защото е по-скъпо. Аз имах желание да родя по нормален начин. За това и няколко пъти отказвах на настояванията на наблюдаващия ме лекар да се запиша за планирано секцио - причината която изтъкваше е че бебето щяло да е голямо, а аз съм дребничка и със стеснен таз. В крайна сметка започнах да раждам нормално, но раждането продължи близо 30 часа, смениха се три лекарски екипа и последните казаха, че имало опасност за бебето и скоропостижно си ме разпориха. Според мен просто им писна да се въртят около мен. Все пак, след като преживях една такава операция, от която много ме беше страх, се убедих, че за следващо дете отново бих предпочела естествено раждане, но лекарите ми казаха, че след като веднъж си родила със секцио, следващите раждания също трябва да са с операция. Сега ме е страх да забременея, защото не искам да преживявам такава операция отново!

Хах!Абе ти какво си искала,в крайна сметка???Да ви оставят да загинете ли?Като не става по естествен път,не става и това е!Щом за 30 ЧАСА,не се е осъществило раждането,за кога да те чакат?

Взе ми думите от устата! :)))) Тъкмо щях да напиша същото!!!

Много изстрадала,няма що.Те истината са ти казали и това,което е трябвало са направили,ако е така,както го описваш.

Освен, че е по-бързо и по-скъпо, докторите могат да си планират операциите, а не да им звънят крещящи жени посред нощ. То стана като да си запишеш час при фризьорката. Пълен ужас.

Аз живея в Германия и родих по желание със секцио. С доктора се разбрахме да напише че ми има нещо, за да "убеди" здравната каса че се налага секцио в моя случай. Истината е, че ме беше страх,не исках да ми се цепи онази работа и т.н. Вярно операция е, но извършена от лекар с повече от 20 години стаж не би трябвало да е проблем. Разреза ми е малък и много добре направен. Не знам за другите, но аз съм много доволна.

Раждах със секцио по мое желание,поради страх от естествено раждане.Изключително доволна съм и отново не бих се колебала,ако трябва да избирам.Възстановяването бе много бързо,няма болка,няма мъчение,няма травма.Считам,че всяка родилка трябва сама да определя начина,по който да ражда,освен ако няма някакви проблеми,които налагат определен вид израждане.

Майка,изключително съм съгласна с Вас. Всяка жена трябва да има право на избор. Братовчедка ми имаше нормално раждане което отне 36 часа. 6 месеца по-късно още не знаеше къде се намира, дане говорим за ужасните хемороиди и тем подобни усложнения които получи след раждането. Аз съм за цезаровото сечение, здрава майка, здраво бебе! Живеем в 21 век, лекарите да учат повече и всяка жена да има право на избор..в крайна сметка ние носим 9 месеца детето в корема.

И двете сте много зле.

То вярно,че и хемороидите и всякакви усложнения след тежко естествено раждане,като образуването на фистула например,могат да се премахнат и оперативно,дори за хемороидите вече не е и нужна операция,имам познати излекувани по съвременни методи без болка и тежка операция,но защо трябва да се стига до там?Като при секциото няма да се получат такива травми.

Аз имам позната,която има приятелка,която е раждала бебе 5 кила и няколко грама по естествен път,защото лекарите не посмели да направят секцио,понеже не били уверени във възможностите си за такова.И разбирате ли,жената в последствие развива анемия,заради тежката загуба на кръв.А да не говориме,че бебето едвам не се е задушило и за него рискът и мъчението са били големи.

ти си истинска празноглавка - надявам се да не се обидиш...но това е самата истина

Я не обиждай жената.Като си с остарели разбирания,проблема си е само твой.Страхът не е глупост,нито е срамен,а съвсем нормален.Всеки има право да се страхува.Ти си зле и си празноглава до неузнаваемост :) Ама ти ако не си нормална,твой проблем.

Живея в Швейцария и тук всяка жена сама избира как да ражда. Естествено при по проблематични случаи не те питат искаш ли не искаш ли секцио. На никоя жена не пише на челото как е родила и ако е естествено родила това не я прави Олиемпийски шампион. В крайна сметка и жената е човек и тя има право да живее качествен без болки живот. А за всички дето се раждали по 30 и не знам си колко си часа да вземат да скъсат дипломите на лекарите си! А за всички лекари дето се опитват да изкарат секциото както някаква много сложна маниполация да си сменят професиите, напирем да станат ветеринарни лекари, поне да могад да си пишат на табелките на вратите си д-р.

мисля като "Майка".Много точно.Същата история съм и аз.

имам две напално здрави деца родени по естествен начин, без упоика и кърмени по една година. никога не бих рискувала секцио от глезотя. природата ни е създала по определен начин с определена цел. родих без упоика не по избор, а защото всичко стана много барзо и нямаше време, но сега съм доволна защото иглата в гръбначня стълб може да доведе до много усложнения от главоболие до парализа ако не е поставена както трябва.

При преминаване на плода през родовите пътища дрибовете се "натискат" и така се активира дишането. Децата родери с цезарово имат процентно повече белодробни проблеми. А относно болката-много бързо се забравя,доказателство са 2-рите деца в семействата.Аз имам 2,1-вото го раждах 2 дена....

Майки глезли.Та как истинки ,ще усетиш , че си станала майка.ДА на естественото раждане.Всичко се изроди в този свят.

и най вече ти

Майка на две деца,това че си се чекнала на стола не те прави майка повече от другите! Да не би да те е страх от един малък разрез на корема??Глезла страхливка! Всяка да ражда както си иска. Коя каква майка е се доказва в последствие с възпитанието и грижите към детето.

Чекнала? ми те децата създават неудобство..първо се чекнеш..а после реват. Извинете г-жо, бихте ли упойки на децата си да не реват после? че ще сигурно са ви създадава ли неудобство..Жалка история..

Изродил ти се акъла.Имаш цял един живот нататък да усещаш,че си майка.Защото майчинството не е до раждането,а за цял живот след това.

и ти

А на тази "майка на две деца" по долу са й казали каква е.Дано не го е приела лично.

И как точно доказваш, че си майка с това, че те е боляло????? Това ли ти е майчинството или просто искаш после да натякваш нещо на детето си? А майките, които са осиновили децата си? Те какво? Ти ако имаш нужда да си мъченица, за да доказваш нещо, то други нямат! Ние освен майки сме и жени и съпруги и не е нужно да се съсипваме и да сме само за разплод!

Не разбирам защо трябва да сте съсипани и разсипани от едно нормално раждане?!! Много ясно, че не сме за разплод, но раждането не те прави крава. То е нормалният и естествен начин за излизане на бебето от матката. Ако се налага по медицински показатели, се прави секцио, другото е лигавене и простотия. О, също и страх. Не обиждай заради невежеството и суетата си! Има пластика за вагината, ако тоша ти е най-големият проблем

Ще ми каже някой как да си раждам моето дете,ама такава майна ще му тегля,че свят ще му се завие!

Може малката, може. Ще ти го каже и още как. Няма да ти каже само как да си изтискаш някоя пъпка по нослето.

Ще му тегля нещастната майна и още как :)) Аз съм пациент тип "кошмарът на лекарите".Във втори клас ритнах заболекарката си,докато ми работеше с машинката,ами заболя ме и това е.Добре че по някакъв късмет не ми бръкна с машинката в окото,Слава Богу. А ти твоите стискаш ли ги? :))

Бабите ви все със секцио са раждали, лигли. Аз родих нормално бебе 3,5 кг за 3 часа без никакви упойки. А лекарите за пари и през носа ще ви извадят бебето.

Те бабите и външен кенеф са имали. Твоят що е вътре. Лигла?

Тия олигофрени не схващат ли,че от некадърност всяко раждане може да доведе до смърт.Лоша хигиена,слабо подготвени специалисти,смешно заплащане,липса на стимул.

извиненя, оправданя и тн... след продулжителен опит да родя по естествен начин се наложи да буда подложена на секцио. да коремна опреаця е, но от нея не се умира, ако е направена професионално, безумие е да умират маики в резултат на такава оперативна намеса, все пак е 2011!!!!!!!!!т *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Секцио се прави със спинална упойка - инжекция директно в гръбначния стълб, която макар и в редки случай може да доведе по парализа

Първото ми раждане - секцио по спешност, непланувано, бебето не минава правилно по родовите пътища.Последствия - здраво бебе, срязан корем, абе като след операция! Три години по-късно.Второ раждане - желание за секцио от моя страна.Категоричен отказ на лекарското тяло с мотив "секциото е далеч по-рискова коремна операция, раждането е естествен процес"Резултат - успешно естествено раждане, здраво бебе, здрав корем, сутрина родих, следобяд на крака черпех по стаите с бонбони:)Държава : Франция

Тази статия е абсолютно платена,за да се отвлече вниманието на гражданите от некадърността на лекарите в последно време!! Аз съм родила и двете си деца със секцио,напълно здрави и без никакви усложнения. Сама пожелах този вид раждане(медицинско лице съм) и бих го препоръчала,въпреки че някои консерви веднага ще ме укорят. Познавам доста жени родили по този начин и не съм чула нито една от тях да се е оплакала. Не преувеличавайте! Причината за да се коментират тези неща не е в секциото или нормалното раждане, а в некомпетентните ни доктори на които въобще не им се работи(лична свидетелка).

Ти сигурно си медицинско лице - санитар,защото по писанието ти си личи,че изобщо не си запозната с нещата.Секциото е най - кървавата операция,защото по време на операцията матката контрахира и изхвърля кръв,която кръв при усложнение,не може да бъде спрята и някой път се стига до фатален край. За това докторите се прави да не искат да се прави тази операция.Аз съм за нормалното раждане.

При втората ми бременност в Германия имах редица усложнения, но лекарите настояваха да раждам нормално, защото така е най безопасно за детето. Секциото крие рискове за бебето и затова е задължително да присъства детски лекар на операцията. При нормалното раждане преминаването през родилния канал спомага за изтласкване на околоплодните води от дробовете на бебето, при секциото това го няма. В крайна сметка според немските лекари нормалното раждане е най доброто за майката и бебето, когато няма данни за секцио, разбира се.

Ще раждам както си искам и то със секцио! Рехабилитатор съм по професия и само аз си знам с колко ДЦП деца съм работила, които са живи за оплакване след така нареченото нормално раждане, извършено от некадърни доктори, които се опитват да дават акъл!! Да се доверя на такива професионалисти-смешници?? Не благодаря!! Всека жена сама да определя как да ражда, а докторите да се упражняват повече, за да не правят грешки и да не се стига до фатални разултати!

Ако си вършехте работата както подобава, т.е. да се информирате и обучавате, щяхте да знаете, че само 10% от ДЦП е интранатална (ако това ви говори нещо..;-)), останалите 90% са анте- и постпартални причини... Цезаровото сечение НЕ НАМАЛЯВА случаите на ДЦП, уважаема Рехабилитаторке...прочетете Консенсуса по ДЦП, написан и подписан начело от д-р Чавдаров!!!!

Не става въпрос как иска жената.Ако на една жена и кажеш, че има повече рискове и последствия при цезарово, но няма да се "мъчи" и тя избира цезарово..това какво е. Защо трябва да е майка. После ще бият упойки и на бебетата да не плачат много и да не ги безпокоят и т.н.

Както си искам така ще раждам! Никой не е в състояние да ми налага начина по който да родя! В крайна сметка всяка жена има право на ИЗБОР! Цезаровото сечение е много по-добрия начин от това да раждаш естествено.....тия луди ли са или какво??? Ненормалници! Българска му работа ейййй, сега ще забранят и секциото сигурно...ОЛИГОФРЕНИ!

Няма да го забранят.Това е поредното тъпо зрелище,за отвличане на вниманието от наболялите проблеми в здравната и образователната система.Защото здравната система,зависи от образователната,която е слаба и некачествена,а корупцията е обществена тайна.

В Англия стимулират естественото раждане и няма концерт по желание. Бог ни е дал достатачно интелигентно тяло което само се подготвя за раждането, нека да не вьрвим срещу това. Аз сьм на мнение, кам секцио да се прибягва само ако наистина е наложително. И на мен ми престои това преживяване след месец, но и в бг да бях пак щях да сам за естественото. Бог да ни е на помощ :)

ти като родиш после ще говориш

Точно вчера четох,че всяка четвърта родилка в Англия ражда със секцио :))

Ти мисионерка от някоя секта ли си???

Прав е докторът,че CS e сериозна коремна операция.Но риск винаги има и при този вид раждане,и при физиологичното.Ако се налага(висок диоптър при майката,прееклампсия,плацента превия,вътреутробно страдание на плода и още ред основателни причини),аз съм съгласна на операция.След няколко седмици ще раждам именно чрез секцио ,заради ниска плацента и миома,която се разви във втория месец от бременността.Ако,обаче,няма медицински показатели за оперативно "раждане",по-добре си е физиологичното такова!И мен ме е страх ,да,и милион пъти съм се питала каква и колко ли силна е болката,но винаги бих предпочела да родя естествено.Е,няма да стане...Не всички жени са "лигли",както ги наричат някои- просто понякога се налага да се роди така. Не се страхувайте,бъдещи мами,ако болката е толкова непоносима ,природата нямаше да даде да раждаме вагинално.А целият тоя свят около нас,все от жени е роден.Раждайте си както Бог е наредил.Няма страшно!

така е, но не забравяите, че полуграмотната журналя у нас дава широка реклама на разни високо платени хетери, които раждат с цезарово сечение, после оставят бебетата си на гувернантки и така заблуждават младите момичета да си пазят фигурата, да изглеждат красиви и т.н., което е простотия, но не се разбира.

Е, те момичетата си пазят оръдието на труда, да не се повреди от раждането, че после гладни ще останат!

Ако милите лекари в милата ни родина си вършеха съвестно, казвам съвестно работата, то тази простотия нямаше да я има - но не, не си ли платиш, оставят те да се мъчиш като куче /за нормално раждане/, а упойка само на картинка!!! Тъй че напълно разбирам жените, които не искат да преживеят това! Плюс това мога да ви разкажа за секцио в България /и следоперативен потрес/ и нормално раждане в Австрия /е няма такъв кеф!/, лично изпитани от мен. Всичко е до отношението, до сестринския персонал, който вместо д помага, се крие в България и не можеш го откри. Недостиг на персонал ли има, не знам, но няма място за сравнение просто една наша и една "свястна" болница. А хигиената, просто е под всякаква критика, в родилно отдление- кръв и мръсотии, и това ми ти "Тина Киркова" с 21-ви век!!!Къде е решкат,а питам?! То едн ое доктори да ми "лалат" на конференции и съвсем друго е да влязат да си видят отделенията по-отблизо! Ужас!!

Няма персонал! Познай защо?

Mi to vsichko vi e nenormalno dnes ta razhdaneto njama kak da se podmine!

А твоето писане на български на латиница е едно от най-ненормалните явления,на които човек може да попадне.И не си пиши "санта" в псевдонима.Едва ли си някоя светица.

наи-добре е да се ражда по естествен начин, жената се възстановява по-бързо и е по-добре за дробовете на бебето. аз сам от тези 16-18% дето са родили в холандя с цезарово сечение и съм много доволна!

родих син 4,850 и те не разбраха,4е бебето е толкова едро.Доктора бе6е пиян и отказа секцио.....луд касмет е,4е сме живи и двамата..и 4е детето е здраво

чудо е,наистина.Детето здраво - добре.А ти здрава ли си?

Напълно съм съгласна с доктора. Цезарово сечение само по лекарска преценка. Природата е определила жената да ражда по нормален начин. Повечето жени , които искат цезарово сечение го правят от глезотия. При нормално раждане също има възможност за упойка и се намалява болката. Жени, раждайте по естествен начин, а всички болки се забравят, когато вземем бебчето в ръце!

Я не ми казвай какво да правя...Да не ти кажа нещо друго...

Като съм с 5 диоптъра и ако бях родила по естествен начин сега щях да съм сляпа. Всека жена сама решава как да роди

Няма нищо по-нормално от нормалното раждане .Така някога чрез естествен отбор са оцелявали само родовити жени и жизнеспособни бебета.Секциума е животоспасяваща операция за да се заобиколят природните ограничения а не глезотия за по-лесно раждане .Като по-сложна и рискова дейност се заплаща по -скъпо и от това идва проблема.Който иска непременно всичко да му е най-най обикновено получава най-лошото.

какви са тия фашистки разсъждения естествен отбор... и тебе утре може да те тресне нещо и на естествения отбор ли да те оставяме?

Много точно!

Никой не може да ми налага как ще раждам...нормално или със секцио.Избирам последното по куп причини,става думаза моята психика,тяло,дете...

Че направи си го сама секциото, като си толкова наперена. Само докторите могат да кажат дали си за секцио или не. Ама пищите защо умират родилки, пък не се замисляте, че последните бяха със секцио.

Оооо, не си прав/а/! Единственото обединяващо и от значение за последните смъртни случаи е, че не са си платили за раждането! Нека да не плашим бъдещите родилки, че секцио е равно на смърт! Аз също съм за нормалното раждане, но по-някога се налага и оперативно и това далеч не е толкова сложна операция, стига да има кой да я направи както трябва!

Когато една пикла си мисли, че знае повече от лекаря, защото виси по 12 часа от денонощието в бгмама.ком с още 1000 други пикли нека не се учудва като стане после нЕкъв проблем. Може би искаш да кажеш, че всички ЖЕНИ, които раждат по естествен път са с увредена психика, или децата им може би...

Една пикла, която сега е на 35 години роди преди няколко месеца първото си дете със секцио и беше категорична в избора си, защото същата тази пикла е с акушерски паралич на дясната ръка, в следствие на нормално безплатно раждане...

А когато един идиот седи и пише по форуми, на теми, които не го засягат.....тогава какво да кажем! Тъп идиот!

Жената си е много права.Живеем в демокрация,а не в диктатура!А това,че си с увредена психика личи по агресивния ти изказ :) И дали някой ще стои в бг мама или не тебе какво те касае???

Много от жените в България са "болни". пушене, кафета, никакъв спорт... Не мога да се сравняват със скандинавките. Онези са много по-здрави физически.

Да бе, затова скандинавките са първи по стерилитет!

То пък мъжете ни са едни ... Кореми все едно са бременни в незнам си кой месец, направо са се скъсали да спортуват, 1/2 вонят на алкохол или чесън, и т.н....

Човече, ти скандинавка виждал ли си :)))

Не виждам какъв е проблемът една жена да ражда както иска, след като е запозната с рисковете и ползите на всяко едно раждане. Всеки има право на личен избор дали да бъде лекуван или не, както и да избере различни начини на лекуване/раждане. Явно докторите са пропуснали да прочетата правата на човека относно личното им здраве.

Принципно съм съгласна с д-p.Чернев и това определено трябва да се въведе и у нас

Тебе пък какво те касае кой как ражда ???

много правилно е казал доктора