Става въпрос за сериозна коремна операция, която крие много рискове и съответно висока смъртност. Поради тази причина миналата седмица в Брюксел е приет проект за изработването на общоевропейски стандарти, които да доведат до намаляването на раждането чрез цезарово сечение.

Това заяви проф. Тодор Чернев, заместник директор на „Майчин дом” по повод  последните 4 смъртни случаи на родилки в столични болници. Опитът на лекарите в ЕС показал, че към цезарово сечение често прибягват млади лекари, които не са обучени да водят седалищно раждане или раждане при многоплодова бременност, а „се оказа, че това е и по-добре платено”. Едни от най-добрите европейски акушер-гинеколози са обучени в България. Но у нас следдипломното обучение на тези лекари не е на ниво, каза професорът.

Цезарово сечение се прави и „по желание на бременната, за да не я боли”. Упойка се слага и при нормално раждане, а жени с усложнена бременност трябва да се изпращат във високо специализирани болници, каза още Чернев. Той категорично се противопостави на мнението на някои свои колеги всяка бременна да избира сама начина на раждане, „защото това не е да отидеш на фризьор”.

Д-р Павлина Михайлова

ИЗБРАНО