Мазен хляб

Необходими продукти: 1/2 мая за хляб, 1 ч.л. сол, 2 щипки захар, 2 ч.ч вода, 500 гр брашно, 100 гр масло, 100 гр сирене, 1 яйце

Обратно в новината

Коментари - Мазен хляб | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Мазен хляб в Шуменския регион е друго ястие: Кубче мая се разтваря в 300 мл.топла/не гореща/ вода. Добавя се лъжичка сол и лъжичка захар.Разбърква се с брашното ,докато се получи гъста каша. Оставя се на топло да утрои обема/може и малко повече/. Отделно се разбиват 6 бр. яйца/подсолени/ и към тях се добабя втасалата смес. Разбърква се хубаво ,като се добавя по малко брашно ,докато се получи гъста каша/малко по-гъсто от тесто за кекс.Тава,с диаметър колкото да се получи около 1,5 см дебелина да тестото ,се намазва обилно с мазнина/по оргинална рецепта с мас/. Изсипва се сместа и се оставя на топло да утрои обема си.Преди да се пече,се полива с помоща на вилица/на конци / с разбито яйце.Пече се до зачервяване.