Стотици милиони страдат от депресия

Депресията засяга 10% от хората над 65 години, 11% от непълнолетните младежи и 30 на сто от студентите в света.

Обратно в новината

Коментари - Стотици милиони страдат от депресия | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

браво на дир, и на всички позитивни коментари и съвети. духовното здраве както и физическото, са свързани, и много важни. много хора се отчаиват, и нямат мотивация да се борят за да постигнат нещо. това е може би наи-лошия ефект от депресията. бъдете активни, не се спираите пред пречки, винаги има варианти и възможности да се постигне нещо по-добро. както е казано в библията, "болното тяло го крепи здравия дух, но сломения дух няма какво да го крепи"...така че грижете се за духа си винаги.

2/ Управляващите по света (и техните кукловоди) си дават с/ка за всичко това, и тъй като не искат да загубят контрола над нещата (властта си) ,при настъпването на неизбежния хаос, прибягват до най-лесното средство: внушаване чрез медиите и шоубизнеса (най-общо казано), на потребителски манталитет на масите и издигането на материалното като висша и придаваща смисъл на живота им цел. И това вече започва да се разбира и от децата. Но това решение е временно и в крайна с/ка ще задълбочи проблемите (и то го прави), защото човешката душа си иска своето и пренебрегнем ли я, тя напомня за себе си именно чрез въпросните болести но това лекарите не желаят да го признаят (защото е ненаучно) и лекуват виртуални смптоми. Накратко, нужен е по-духовен и изпълнен с добродетели и любов живот. И човек да върши да се върши нещо, което да го крепи. Бълг. народ има едни от най-мъдрите поговорки, които днес са по-актуални от всякога. Ето три от тях Залудо работи, залудо не стой. Ела зло, че без тебе още по-зло. Кой каквото прави, на себе си го прави. И задължително да си припомняме ние българите приказката за Тримата братя и неволята.

да, има нещо такова. начин на живот, както и подтискане и контрол над масите. а медиите в по-голямат си част, чисто просто занимават хората с глупости за да не мислят за реалните проблеми. има една книга - "луди като нас" автора е етан уотарс, как се разпространяват психичните болести по света, и "лечението" им разбира се, е за пари и печалба.

1/ Основната причина за депресията е малко разбираното обстоятелство, че сегашната виртуална реалност (т.е. всичко онова, от което се състои животът на днешното човечество) е изчерпана, а на нейно място не може да се намери друга. (На това някои специалисти социолози и пр. му казват необходимост от рестарт на системата, но никой не знае как ( а и не може) и това се признава от сведущите по въпроса. Въсщност за този проблем е писано в Библията и се нарича метафорично краят на времената, страшен съд... и дори е казано в прав текст, че ще дойде време, когато хората масово ще полудяват по улицата и ще падат на земята. Накратко казано човечеството е на прага на най-голямата промяна и трансформация на битието и човешкото съзнание; хората го усещат, но не мога да си обяснят коя е причината да се чувстват като в безтегловност и лишени от ориентирите и критериите си за нещата не виждат смисъл да се стремят към нещо, да правят планове и т.н. И това е най-ярко изразено при младите хора. Няма вече идеали, липвсас регламентът , който е спойващият материал на обществото. (Типичен случай е България, което кара по-възрастните да се обръщат с носталгия към миналото, без да разбират, че това е минал етап и е наивно (а и глупаво) да въздишат по него; тук веднага трябва да се подчертае, че при такива драстични промени, като 1989 г.,трябва да има и някаква приемственост, а не всичко да се разруши и отрече. България отново е пример в това отношение). 2/...

Велоергометър в хола,от който всеки може да си зяпа любимите предавания.Не всеки има време за фитнес,не навсякъде е безопасно да се разхождаш и да тичаш.Прекарваме часове седмично,втренчени в дебилоскопите /телевизор и компютър/-ако това време го съчетаем с кардиотренировка,ефектите ще се проявят скоро.Въпросът е да се започне веднъж и да не се спира.

Т.е. ти не предлагаш да спрем да зяпаме в "дебилоскопите" и в замяна да си правим кратки разходки за час, два, а отново под предлог "ето, аз спортувам на велоергометъра си" да продължаваме да зяпаме в монитори и телевизори. Те много така спортуват с дистанционните си, гледайки футбол, баскетбол, тенис. Доста по-смислено е просто да намираме време да бъдем сред природата. Това лекува, повярвайте!

Това е същото, като на някой със силна хрема да му предложиш да инвестира в салфетки и кърпички, вместо нещо, което действително ще му помогне.

Казвате го на убеден планинар и запален любител на бягането,който е сред природата около 60-70 дни годишно, правейки преходи,а не барбекюта. Съветът ми е за дамите и обикновените граждани-все отнякъде се почва. Нека "захапят" на това /съгласете се,не всеки иска да намира време и средства от самото начало/,другото сами ще го поискат впоследствие.

Съгласна съм с Вас, велоергометъра е добра инвестиция. Аз лично имам и го използвам зимните месеци, след работа, когато въздуха е мръсен и студен, и не е подходящо за спорт навън, а няма време за бягство сред природата. През останалото време, ходя на разходки в планината, бягам на стадиона или карам колело.

нещо си противоречиш-хем дебилоскопи, хем да подскачаш в къщи, гледайки любими предавания???

Всичко, което напишете по темата, ми е интересно. Моля, пишете.

Има доста литература посветена на темата.

Едно е литературата, а съвсем друго са човешките мнения на различни хора, написани спонтанно!

Нищо и никой не може да те излекува от депресията ако ТИ самата не пожелаеш това и не намериш пътя и смисъл да живееш. Отдели време за себе си и намери някакво занимание, което да те увлече толкова, че да мислиш повече за него, отколкото за всичко друго и това какво ти е. Клин- клин избива. Депресията засяга интелигентните и чувствителните хора, които прекалено много мислят върху всяко едно нещо ,планират, подреждат и се стремят към перфектното във всяко отношение,работохолици, които искат да свършат всичко, а колкото повече работят, толкова повече им се отваря работа... Кому е нужно това? Я си направи едно кафенце и си пусни любимата музика... Изключи всичко и всички и живей по- иначе. ПРОМЕНИ НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ.

Депресиятя е за хора без работа, фантазия и мечти... Стегни се! Най-бързият начин да излезеш от депресията е да си помогнеш сама! Излез и се разходи навън. Купи си цвете, ако живееш в апартамент - цвете в саксия, ако живееш в къща - грижи се за градина, с растения по твой избор. Събирай се с хора с позитивно мислене. Мечтай, занимавай се с хобита, ако нямаш такива, помисли какво ти се прави, но не бездействай! Избягвай контакти, които те натоварват, понякога роднините са най-натоварващи, без да се усещат. Ако, те натоварват колеги на работното място, потърси нова работа! Запиши се на някакъв интересен курс, нещо, което винаги си искала да научиш и не ти е оставало време! Изгледай няколко комедии! Чети сатира! Усмихвай се! Успех! Пролет иде, тя е много положителен, зареждащ сезон!

WTF като ти чета "размислите" наистина си казвам WTF. Явно нищо не знаеш за депресията...

В България лечението на психичните разстройства пълни джобовете на фармацевтичната индустрия. За съжаление причината за тези разстройства остава нелекувана и след като човек спре лекарствата, всичко започва отначало.

Съгласна съм с Вас, точно по тази причина отказвам да приемам хапчета. Всички са с "натрупващ" ефект, който идва след месеци пиене на хапове, а междувременно в началото симптомите на депресията дори се засилвали, като някакъв страничен ефект. Не, благодаря. Скъпи и още по-безумно скъпи препарати, не. Разговорите с психотерапевт са полезни - но сеанс за 50 минути струва 50 лева - е как да стане това, уважаеми дами и господа?! Кой може да си позволи по 100лева на седмица за две посещения, та дори и по 50 лева?! Хората в България са поставени в тотална безизходица. Само въжето на шията им посочват като решение - с действията си.

Психотерапията е безлекарствена, за разлика от психиатриата.

Лекарствата може да подобрят състоянието за малко, но не лекуват. Като алтернативен заместител на скъпите сеанси при психотерапевт, предлагам контакти с положително мислещи и весели хора. Заобиколи се с приятели, които да те разбират и да ти помагат. Заедно с тях ще се справиш с депресията. И помни: Животът не е само чер или бял!

Има лекарства на билкова основа и без странични ефекти. Консултирай се с ЛЕКАР.

Само в България са 7 млн. Депресия, злоба, простотия.

"Ромите", турците, мутрите, чалгаджиите... не страдат от депресия.

Не страдат, защото водят активен начин на живот и имат големи семейства и подкрепяща среда. Българите са единаци, често скарани с единствения им брат/сестра или с родителите, основно заради наследство и имоти.

Аз родих второто си дете на 40 г. и веднага след раждането се почувствах толкова щастлива , изобщо не усещах нито капчица депресивно състояние, летях, нямах време за депресии и бях вечно заета с нещо, в този смисъл подкрепям мнението , че когато човек е зает с нещо, когато умът му и тялото му са заети да вършат нещо няма място за депресия. Скуката води до депресия. Наскоро загубих един от най-близките ми хора, срути се светът ми , това е човекът който най-много ме е обичал на тази земя, ревях карайки кола , ревях каквото и да правя , но непрекъснато се движех, човек застои ли се и отдаде ли се на мъката и лошите мисли , тогава идва страшното.

Много сте права! Всичко добро Ви желая!

Потискането (депресията) се получава, когато не можем да се справим с някои неща или с живота като цяло. Изходът е да променим себе си така, че да успяваме. За да променим себе си, трябва първо да се опознаем. Към това ни приканва "депресията" - "Познай себе си!"

Как да тичам по 9 километра всеки ден, като нито имам време, нито имам физическа подготовка, нито имам сили, от 10 години съм в депресия и не знам как още съм жива.

Излекувай мързела си от ума си, вземи се в ръце и спри да искаш - стъпка по стъпка всеки ден!Има начин и ако си здрава - значи можеш!

Като започнете с ходене всеки ден и постепенно увеличавате както темпото,така и разстоянието. "Апетита идва с яденето". Изградете навик.Знам какво е да ти се иска да се свиеш само някъде и никой да не те закача,а всяко усилие да предизвиква отвращение. Преодолимо е,но като всеки слон трябва да се нареже на малки хапки,за да може да се изяде;-).

Колкото можеш, когато можеш, както можеш... Интензивно ходене е добра алтернатива на бягането, особено за онези, които не са тренирани, все още. Аеробика, танци... Спортът може да помогне при леки потиснатости. Разбира се, има тежки случаи, когато е необходима коренна промяна: възгледи, мисли, чувства, хранене, отношения с хората...

Хващаш фитнес инструктор, който си разбира от работата и умее да мотивира и постепенно те натоварва с упражнения. За един час ще успяваш да изхвърляш токсините от тялото и ще заспиваш като бебе вечер с добро настроение. Важно е човек да намери съмишленици, когато се захваща с нещо, което е и гаранция, че нещата ще се получат добре.

Имах почти всичко за което може да мечтае днешния " модерен " човек . В един миг го загубих . На ден изминавам по 10-на , 15 километра пеш като куриер . Наистина си струва да погледнеш света и под друг ъгъл . Втори шанс няма .

Какви са тия 10-15 км пеша?! Фирмата, за която работите, не Ви ли осигурява поне карта за градски транспорт или служебен автомобил?! Пеша в хубаво време мога да го разбера, но в студовете или в жегите?!

От негово име отговарям - ърво, негов е избора дали ще ползва транспорт, може пък да иска да ходи пеша. 10-15 км. са едно НИЩО. 2-3 часа да часа обикаляш - без значение дали на разходка или на пазар в мола - ще ги навъртиш!

Причините са многобройни,но ако искате ноу-хау за противодействие: Най-големия ендокринен орган в тялото са мускулите,но вече никой не ги използва. От мускулните усилия се секретират ендорфините- невероятно силни опиати собствено производство,правещи всеки щастлиФТ. Все още търся да видя депресиран бегач/плувец и т.н на дълги разстояния. Десет километра сутрин на гладно ми решиха проблема с настроението.

Много си прав(а)! Движение му е майката!

дааааааа. и аз така. спортувам. но всички около мен ми викат: "ако влагаш тази енергия в работа ще е по-добре". аз пък викам на жената: ако работиш така както приказваш ще е по-добре". така, че - напълно те подкрепям колега!!!

То много хубаво и моите поздравления, ама какво правим със ставите? Износват се така...

"Функцията изгражда органа". При редовно използване не се износват, а стават по-здрави.

Цифрите определено са по-големи. А сред мъжете самоубийствата са 4 пъти повече, отколкото при жените.

Ех, отново това недооценяване на мъжете. Жените болни от депресия значи, а мъжете се самоубиват? Това като вица - "докторе, симулантът от пета стая умря!"