Музикалният бизнес разтърсен от присъдата на Уилямс и Тик

След като Фарел Уилямс и Робин Тик бяха осъдени за плагиатство на песен на Марвин Гей, музикалният бизнес е поставен пред сериозно изпитание.

Обратно в новината

Коментари - Музикалният бизнес разтърсен от присъдата на Уилямс и Тик | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За мен песните са различни...А и то няма как да не се получават леки сходства при толкова много избълвана "продукция" ...

Повече осъдени милионери трябва да има, краде се безочливо и само милиони глоби могат да предотвратят кражбите на песни.

"Това се дължи на кризата в музикалния сектор, чиито приходи се топят заради незаконното сваляне на хитове и албуми в интернет." И тия почнаха като Холивуд. Не е виновна незаконната музика виновни са авторите, защото както в музикалния бизнес така и в киното всичко е еднодневки разчитащи на визуални ефекти или полу-голи изпълнителки, а продукта лай*о. Дали последните 15 години някой ще ми посочи стойностна група или изпълнител, които да са от ранга на Флойд, Пърпъл, Гънс енд Роузес ако щете. Група която да предизвиква истинска истерия сред хора на възраст между 15 - 60, а не такива които радват деца между 12-20. Същото е при филмите. Последните 10 години 60% от филмите са по комикси. Къде са филми като Форест гъмп, Зеления път ...

Много от великите групи също са взаимствали от други автори и са направили вечни произведения в музиката. Великите правят от взаимстванията нещо ново и по- хубаво. ТЕ НЕ КОПИРАТ от авторите, а го правят в свой стил. Пример- Jimi Hendrix ,, Little Wing,,- Rainbow-,, Catch The Rainbow,,- има прилика не само в музиката, но и в текста, но по отделно и двете произведения са шедьоври- едното на Джимарата- другото на Ричи Блекморски. Наследниците на Марвин ми напомнят тези на Майкъл Джексън- алчни за пари, за които нямат никакви заслуги.

Така е, матриала е калпав и краде на поразия. Малцина музиканти не са крали, един от тях със сигурност е Йохан Себастиан Бах.

Лесни пари за наследниците. Някои хора си спомниха, а повечето разбраха, че е имало такава песен през 70-те. И за мен, с 7 ноти, не може да няма сходни композиции.

Ами той май доста се е вдъхновил, песните си приличат много. Това, че е измислил няколко псувни не го прави толкова готин.

Не знам, като обжалва каквото реши съда или журито. Но глобата ми се вижда голяма, вижда се че има плагиатство, но самата песен е взела доста елементи от този стил. Примерно Слави Трифонов да съди някой, че е плагиатсвал Йовано, Йованке и наистина да е така, но в същото време тя е вдъхновена от нашия фолклор т.е няма как да е обект на авт. права. ... А Роднината, която ще вземе парите плачеше и се държеше така, че все едно делото е било за убийство .

Това със сълзите на роднината е също бизнес:) За толкова милиони наемаш един експерт, който срещу съответната сума да потвърждава взаимстване и се дереш колкото можеш... Не случайно експертът е само един... и то от страна на наследниците. Ако песента на Фарел и Робин не беше печеливша/ а тя им е донесла около 16 милиона/, наследниците на Марвин едва ли щяха да завеждат дело.

И пак 7.5 млн ( 4 глоба и другото за родата) са си доста. И са си различни песни, сравнено с нашите кражби от Фолка и не само. Да платят глоба, но не се знае тая 70-тарска мелодийка, която е за основа дали я няма подобна в други песни от 70-те. Не знам, но и Аватар спечели 3 млрд., а идеята е стил Танцуващия с вълци и дай сценаристът на последния да съди за част от печалбата ( не че нямаше опити де ) и за Хари Потър няква искаше едни 100млн.

А може би Аватар е в стил Покахонтас?

Патентното право унищожава свободата в обществото. Това е начин големите компании да изкупят цялото познание и интелектуален продукт на човечеството. Но това е против божиите принципи който ни е дал всичко необходимо за нашето съществуване и развитие безплатно. Това не значи че трябва да има принуда всеки да върши нещата безплатно, а значи че желанието да дадеш на другите безкористно и без да си бориш дивидентите е израз на любов към тях. Любовта е в основата на творчеството. В днешното общество има все по-малко любов за съжаление, затова и изкуството посветено на печалбите вече не впечатлява.

де го чукаш, де се пука - тук става въпрос да препишеш песен, без да споменеш поне кой е оригиналът, това е неуважението към автора който е споделил безкористно с теб своето !

Дино, GNU и CC също са 'патентно право'. "Рино" ти го каза добре - да плагиатстващ без даже да споменеш от кого - това е грозно. А се прави, защото никой няма да му плати толкова за 'авторство'. Де-факто тези лекета крадат и после запазват правата си - защото тази песничка, копираната, не е 'фри'. Така че, ти сам си прецени кое и как. Има, както казал Чапай, един нюанс...

Стою

Да му пуснат на съдията Metal heart (Accept) и нека да реши върти ли се Бетовен в гроба, или търси авторски права. ;) За споменатата в новината музика няма да коментирам, щото там съм невежа. Офтопик, толкова си мога...

Добре са ги глобили. В България има разни тъпи комунисти, които само повтарят и имитират. Дори, често в новините,тия комунисти, пуска новини, в които има имитиране на някого. За плагиатстване и имитиране, преди 20 години. се плащаха още по- големи глоби.

А бе ненормален! Какви комунисти, какви пет лева в тази тема?????

Споко бе човек, не разбра ли че тук пишат дежурни дебили от централата в САЩ.Спусната им е темата "комунисти" и те ибашат здраво.Споко.

Хубаво е, че има сайтове като Spotify и Deezer където хората могат да спушат наистина страхотна музика, която не е продукт на големите музикалки компании.

Право на авторска защите има сяка музика записана под каквато и да е форма - независимо дали на партитура или на аудио. Друг е въпросът, че съвпадението може да е случайно и да не е изплагиатствано умишлено, но това е трудно доказуемо.

То пък тяхното една песен. Едно тракане и смотан речетатив. Разбира се, няколко цицорести шматки за по телевизията и хита е готов.

Претенциите за собственост върху комбинация от музикални тонове е абсурден продукт на извратено, елементарно и меркантилно общество.

Значи всеки може да се присвои отделни части от произведения на Моцарт, Бетовен и т.н.

Дори авторските права имат давност. Нещо от Моцарт и Бетовен може да се ползва безпроблемно.

Дали? Може би защото нямаш грам представа какъв труд се изисква (и талант), за да създадеш качествен музикален продукт. Фарел Уилямс е известен на цялата индустрия, като човек, който обича да се "вдъхновява" от разни други композитори. Затова присъдата е добра новина. Някои хора имат нужда от Wake up call.

Да се сцепи земята и да погълне цялата музикална индурстрия. Пет лева не давам. Музиканти и музика винаги ще има.

така си мисли и шефа ти....за кво да му давам добра заплата, като винаги ще има такива дето ще работят за минимална заплата

сравняваш хора работещи на минимална заплата с хиените от музикалната индустрия??

...Според тях само нотираната музика има право на авторска защита, а не записаната... Това е добре, значи няма да си купуваме нотирана музика, съответно няма да плащаме за всичко което е записано ... от много хитруване говорят глупости.

ако записаната музика няма право на авторска защита, този дето измисли Napster ще се събуди милиардер, защото ще се получи, че незаконосъобразно са му спрели услугата.