Трите отрови в живота според Будизма

Будистите вярват, че има 3 основни типа зло (или отрови), които трябва да избягваме: алчност, омраза и невежество.

Обратно в новината

Коментари - Трите отрови в живота според Будизма | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Будистите много ги бива в две неща , просенето на пари и храна от нещастните непросветени според тях и 24 часовия мързел в който са потънали . С удоволствие бих ги натоварил всички будисти и просветени и да ги изсипя в открития космос където им е мястото да медитират и да се срешнат със създателя си

Будистите нямат Създател. Нещо ги бъркаш с християните. Освен това не са мързеливи. Сами си садят и отглеждат голяма част от храната. Знам от първа ръка. Виж, християнските попове, не го правят. - те те наистина са мързеливи.

Доколкото си спомням прочетеното, отровите според Будизма са повече от три. Според тази доктрина, съществата, които обитават нашата вселена, са 6 вида. На най-ниското стъпало са демоните и присъщото им чувство е гняв. Може да се каже - и омразата. Смята се, че гневливите хора ще се преродят в демони. Следващото стъпало се заема от гладните духове, чието присъщо чувство е алчността. Следват животните, на които е присъщо невежеството, човекът, на който е присъщо желанието, полубоговете и боговете. Човек може да постигне избавление от кръга на преражданията, ако изостави всичките си желания.

Богати сме още и на завист, ограниченост, нечистоплътност, мързел, грандоманщина, дребни тарикатлъци и какво ли още не. В нещо и ние да сме първи. По-добре да говорят лошо за теб, отколкото нищо! Това си е направо ПиАр без пари.