Как да умножаваме лесно без калкулатор

Умножение е фундаментално знание, което всеки използва в ежедневието си. В Япония прилагат много интересна система, която помага да изчисляваме и големи числа.

Обратно в новината

Коментари - Как да умножаваме лесно без калкулатор | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като не бягаме от час и не преписваме по математика. Даже може да се научим да смятаме до 10 /евентуално/.

Този метод че е лесен, лесен е. Но ролята на клакулатора не е в улесняването, а в ускоряването на пресмятането. А предложеният тук метод е обезсърчително бавен. По-бавен от нашия си от училище.

Да умножаваме, ама ако има какво. 0 лв + 0 лв са си пак 0.

И аз мога да смятам бързо без калкулатор - на телефона :):):) По принцип измислени са и други начини за бързо смятане, но вече електронните уреди са масови. То и затова и пресмятането на корен квадратен се забравя до един ден, след научаването му. Можем да забравим и обикновеното смятане скоро :):):)

Ами когато си си забравил телефона някъде, или му е паднала батерията, или т.н. - К'ВО СА ПРАШ А?

Dobromir Dimitrow

Ми мисля здраво :):):)

Ами, така ще е, като формулите в училище се учат заради самите формули и оценките на тестовете, а не за да се прилагат на практика. С малко (ама наистина МАЛКО) тренировка, всеки може да се научи да умножава наум трицифрени числа, или поне трицифрени на двуцифрени, привеждайки ги към кратни на 10 (е, ако и умножението на 10 затруднява някого...). Пример: Да се умножи 248 по 13. Решение (250-2)(10+3)=25010+2503-210-2*6=2500+750-26=3250-26=3224.

Това ми прилича малко на: броим краката на овцете и делим на 4 за да определим колко броя овце има в кошарата!

Методът е особено добър за австралийците. В момента, в който преброят 954 крака, разбират, че освен 238 овце, в кошарата има и едно кенгуру :-)

- Във вашето CV пише, че сте бързи по математика. - Да. - Колко е 17x36? - 42! - Но това не е дори близко до верния отговор... - Не е, ама е бързо, нали?

- Как се казваш? - Елка. - Смятай...

нашия си метод с молива е по-лесен.

абсолютно не случайно автора завършва видеото с "... if you like to see more useless things click subscribe ..."