Да сближим децата с математиката: Какво е ментална аритметика

Методът се практикува в над 50 страни в света и най-голямата му цел е да се разкрие пълния потенциал на човешкия мозък

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ефектна в началото, вредна в последствие. Модерно, но не е необходимо. Особено подходящо за деца със специални потребности, които имат проблем с конвенционалните методи

То за това трябват ,,сиви клетки,,. А те се раждат белички,.. чистички.

Всъщност бялото вещество е определящо за интелигентността - това са връзките между невроните. Които добре е да ги има но не са определящи. Примерно гарваните имат много по-малко мозък от не малко бозайници но са по-интелигентни от тях. Мозъкът на горилите е два пъти по-малък от човешкия но интелектът им в някои случаи е равен или дори превъзхождащ от този на някои човешки индивиди по народному казано гениална горила е по-умна от човек тъпак. Не подценявайте бялото вещество.

първо да разтоварят децата от глупостите в образованието ...

Менталната аритметика звучи много интересно. Особено я хвалят за бързо пресмятане. Но математиката е далеч от аритметика и сметки. Математика е логика. Тя е разбиране. Ученето на математиката е сбъркана още в началното ни образование. Децата учат наизуст събиране на числа до 10, учат наизуст таблица за умножение. Задачи с думи почти няма. Повече картинки и обяснения няма да навредят.

Какво е ментална аритментика? Поредният маркетингов трик за печелене на пари от наивни родители. Лошото образование много помага тези "системи" да виреят добре в България.

Таказ като го чета "ментална аритметика" ще да е смятане на ум. Тази "нео" терминология да не е поредния алабализъм , с който някой иска да си оправдае разходите и същевременно да припечели.

Прочетох статията набързо, но ментално. Хареса ми на едно място и терминът "метална аритметика". Не разбрах само какво е "ментална аритметика".

В Шумен навремето гледах една продавачка да си смята с такова сметало. Бързо и много точно. Какво е новото и какво е "менталното" не ми е ясно. Май е вярно, че всяко "ново" е добре забравено старо.