Спират „Великолепният век” със закон

Снимките на най-коментирания сериал в Европа през последната година – „Великолепният век“, ще бъдат преустановени още в началото на 2013 г.

Обратно в новината

Коментари - Спират „Великолепният век” със закон | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Филма е правен горе-долу по книгата,но не е всичко точно както е било.Тук наблягат повече на интригата отколкото на битките на султана.Това прави сериала интересен тази силна любов която изпитват и всички беди които ги сполетяват.Филма е страшно интересен много жалко,че ще го спрат,много почитатели на сериала ще останат разочаровани!

филма е страхотен ,ПУКНЕТЕ СЕ ОТ ЯД

Този филм ми е приятени толкова. Никой нормален не може да очаква нещо по-вече. И макар да съм патриотка не мога да разбера защо се предизвиква истерия. Какво ще кажете за българските филми "Борис 1" и " Сватбите на Йоан Асен"? Или може би за"Черните ангели". Хайде да не се правим на по-набожни от папата. И нашите кумири не са били много стока. А за съвременните български филми просто не ми се говори. Направо са отвратителни и самите артисти играят така все едно са от кръжоци за художествена самодейност.

,, Великолепният век,, не е филм . Това е сериал. Между филм и сериал има разлика.

нямам отношение към коментарите за филма в Tурция, аз се забавлявах като с всяка друга филмова продукция,но за всеки запознат с историческите факти е ясно, че създателите му са си снимали една красива приказка,която има малко общо с истината.

Понеже на имигрант му е трудно да чете този път ще бъда съвсем кратка този път. Само за да отговоря на въпроса. Ясно е ,че френския крал и Карл в / крал на Испания / не са в добри отношения. От друга страна Карл в е брат на австрийския ерцхерцог Фердинанд . Австрийският ерцхерцог Фердинанд с подкрепата на брат си император Карл в завзема част от Унгария с град Буда, измествайки поддържания от османците нов крал Янош Заполяй. В отговор през 1529 г. Сюлейман започва нов поход в Унгария, връща си Буда и през есента обсажда Виена. Това е първата обсада на Виена . От друга страна през 15з5 г. император Карл в удържа голяма победа срещу османците при град Тунис, която - заедно със започналата война с Венецианската република, кара Сюлейман да приеме предложенията на крал Франсоа и за създаване на Френско-османски съюз, насочен срещу Хабсбургите. Знам , че ти е объркано , но се пробвай да разбереш твоя любим Сюлейман и онова л..но френския крал какви са ги забъркали . Имигрант - ти сигурен ли си , юе не пишеш от някой турски ресторант в западна Европа и оттам да биеш метани ?

Факти за воените подвизи на Сюлейман... май в любовните е имал по- голям успех. Превземане на Белград (1521) Османците превземат Белград през 1521 година на третият опит, от 1440 г. до 1456 г. Османските войски са 200 000 души срещу разрушена крепост с 1000 защитници. Крепоста не е превзета а е предадена от защитниците като единствено условие да се съхрани живота на хората. Условие, което разбира се не е спазено..... Обсада на Родос (1480) На 23 май 1480 г. Османската флота от 160 кораба се напада Родос, в залива Трианда, заедноо с армия от 100 000. Гарнизонът на рицарите е 500 рицари и 2000. След няколко неуспешни опити и огромни загуби, постигат споразумение със рицарите да напуснат острова. Обсада на Виена 120 000 войници, 500 оръдия и 20 000 товарни камили. Гарнизонът на Виена наброява около 17 000 войници и 75 оръдия. Резултатът е известен на всички.... Война с Персия През 1533 г. Сюлейман изпраща на изток войска която си връща Битлис и завзема Тебриз без да срещне съпротива. През следващата година самият Сюлейман се присъединява към войската, която продължава настъплението си, но шах Тахмасп отстъпва, без да приема решаващо сражение. През 1548-1549 г. Сюлейман организира 2-ри голям поход срещу Сефевидите, опитвайки се да завърши войната с тях с победа. Както и при предходния сблъсък, шах Тахмасп избягва решаваща битка с османските войски, а отстъпва, прилагайки тактиката на изгорената земя, Завладяването Трансилвания от османците няма подробности, но навярно голям страх е било за да се измисли Граф Дракула.......

Освен филма,има и роман който се казва "Роксолана". Общо взето филма и романа са еднакви. Романа е добър.Препоръчвам го.

Романът "Роксолана" е от украинец - Павло Загребелни. По този роман има и сериал. Украинците много се гордеят със сънародницата си от сарматското племе "роксолани".

До: българин, но не рая Както правилно коментира някой преди мене, почти всички коментиращи разбират много, но малко са тия (като мен), които са гледали филма. Какво разбираш от ренесансови костюми??? Ако наричаш българските носии ренесансови, може. Защото на много женски костюми видях пафти. Нещо познато на всички нас от етнографските музеи. А като ми говориш за ренесансовата Европа, защо ли султан Сюлейман I сключва военен съюз със френския крал? А, да. Това още не са го показали във филма. Но е факт.

Защо се възхищавате на Турция ,ние сме наследили най-лошото от тях ,те са ни върнали векове назад в развитието ни и сега искат да са в европа ,ама те не са и никога не са били европейска държава . Това ,че великите сили са им оставили малка част от европейската земя сега им сърбат попарата и се чудят как да им кажат ,че европа не граниче с иран.

Именно аз искам да продължа нататък , но без Турция. Искам България да се върне в лоното на Европейските държави където и е мястото , да споделя ценности които са близки до нейните. А за да продълвим напред с високо вдигнати глави трябва да получим и някои извинения , както и ние имахме доблестта да се извиним.

: комплексирана и нещастна ти наистина си много зле с главата,ами дано да не става така както казваш ти ,защото не си наясно със себе си ,а какво става с историята

Именно аз искам да продължа нататък , но без Турция. Искам България да се върне в лоното на Европейските държави където и е мястото , да споделя ценности които са близки до нейните. А за да продълвим напред с високо вдигнати глави трябва да получим и някои извинения , както и ние имахме доблестта да се извиним.

Неееее, филма е страхотен! Не го спирайте! Приемете го като художествена измислица.

хахаах , хеххахахах , хехех най- коментиран в Европа е доста подвеждащо, защото истинските европейци даже не са чували че има такъв филм. Виж турците в Европа може би си го знаят . Нали им помпи самочувствието и бачкат

Само да вметна, че сега се сетих: Те хубаво са решили да забранят филма за (добрия) султан Сюлейман I. Ама какво ли ще стане ако вземат да направят и един филм за сина му султан Селим II, който е станал известен със прякора Селим Пияницата? Не ми се мисли - направо ще ги арестуват всички актьори и - в кауша!

тъй ли ще станеееееее

До: гост Аз пък да те попитам, или изобщо да попитам някой който може да ми отговори: Ако няма български филм показван в Турция - кой е виновен за това?

Между филм и сериал има разлика.

Какво има да се коментира ,това не може да се е случвало по време когато в западна европа е имало ренесанс,тоалетите на персонажите са ренесансови,но такива турция не познава.Дори и днес са забравили какво им е завежал Ататюрк ,щом жената на президинта носи забрадка.

До: Ken1111 Нещо си се объркал май. Сигурен ли си, че си гледал точно този филм? И ако си гледал, до къде си го изгледал? Това че в Турция има цензура не е добро, а е лошо за тях. Нека поясня: Първо, филмът е направен като сапунка (с подзаглавие: Историята на една любов), и не претендира да отразява историята на Османската империя. И второ (макар че костюмите им поразително приличат на нашите народни носии), проверявам детайлно сюжета и като цяло отразените исторически събития са верни. Показват и робите и робините, показват интригите и убийствата. Сюлейман е известен като законотворец (добър султан), но показват и кръвожадната му страна: Ако изгледаш още серии ще видиш как не му трепва окото да заколи всеки който дръзне да каже нещо срещу него.

Аз пък не съм гледал нито един епизод от този, а и който и да е сериал. Няма да коментирам що ще един такъв филм точно у нас, но искам да попитам колко български филма например за княз Борис или например за Левски са давали в Турция?

Kalin

Първо гледал съм първите серии за да не ме обвинят че коментирам нещо което не съм гледал.Сериала е една пълна измишлиотина - обстановка костюми държане.....всичко е плод на желанието на турците да покажат тогавашната си империя в някаква по благоприятна светлина а не че е дупката на кавала на тогавашния свят.Срамота да се дава такава пропаганда по наша телевизия като се знае че дедите ни са сърбали тая попара сумати векове.Турция добива по човешки образ чак по времето на Ататюрк,но прехода и продължава и до ден днешен и не е завършил.да не ви напомням филма-Среднощен експрес.Това е реалноста а не това което се показва в този сериал.Тъпото е че се намери телевизия тук да го излъчи ,още по тъпо е че някои търсят някакъв смисъл в него че даже и го харесват.само може да сме благодарни че в цивилизована;-)))днешна Турция думата цензура все още е актуална;-))))за да спре това издевателство.

То и аз само като прочета заглавието на някой Хамерикански екшън,вече мога да давам КОМПЕТЕНТНИ мнения по въпроса за съдържанието,сюжета и т.н!

Какво те изненадва - телевизията доскоро беше собственост на депутата от ДПС Делян пеевски и майка му Ирена Кръстева. Съдейки по рекламния бюджет на филма най-вероятно са гушнали пари за да го излъчват

НЕ СЪМ ГЛЕДАЛ ФИЛМА НЯМАМ И НАМЕРЕНИЕ.ДОСТАТЪЧНО МИ Е ДА ВИДЯ ПО БИЛБОРДОВЕТЕ КОСТЮМИТЕ НА -ТА ТОВА НЕ СА ТУРСКИ НАЦИОНАЛНИ КОСТЮМИ А НЯКАКВО ПОДОБИЕ ОТ ДВОРЦОВИТЕ ДРЕХИ В ЕВРОПА.ВСИЧКО ТОВА Е ПРОПАГАНДА С ЦЕЛ ДА СЕ НАПРАВЯТ НА ХУБАВИ ПРЕД ЕВРОПА.МНЕНИЕТО МИ Е СЪЩОТО И ЗА ,,ЛИСТОПАД,,КОЙТО Е БИЛ В ТУРЦИЯ ЗНАЕ ЗА КАКВО ГОВОРЯ.

Хи хи Резултати от проверката: 78 мнения, а само 3-ма гледат филма! КАКВО КОМЕНТИРАТЕ ТОГАВА?

МИ КАК ДА ГО ГЛЕДАМ КАТО ИМАХМЕ ,,ЗЛАТНИЯ ВЕК,,ПО А.ГУЛЯШКИ НЕГО С КЕФ ЩЕ ГО ГЛЕДАМ НО КОЙ ЩЕ ГО ИЗЛЪЧИ.

Много притеснително е, когато правителството почне да цензурира по този явен начин медиите. В случая на Турция - от една държава, която вървеше по правилният път и изглеждаше, че ше се справи със проблемите си, се превърна в един демократичен провал, който нема место в Европа и ако населението и не осъзнава на къде вървят скоро ше е късно и ше се наложи пак да сложат забрадките...Ататюрк сигурно се върти в гроба, горкият. А за нас, бългаите, е много важно да проумеем, че прекаленият национализъм и идеолизирането му не помага на никого, а само спъва погледите напред.

Никой нищо не идиализира. Къде видя това ? Говорех само с факти - някои хора тук споменаха , че българите в границите на Османската империя били свободни , че и със земя на всичко отгоре та бяха длъжна да отговоря с факти . Освен това в поведението на турското правителство прозират дълбоки комплекси . Гледали сме много филми за западноевропейски владетели , редица от тях са били пияници , женкари , комарджии , някои дори первезници. Това обаче не им е попречило / на някои де/ да бъдат добри държавници или днешните правителстава на Англия , Германия , Русия , Франция и др да се тръшкат така. Например моя любим Чарс Втори ,който реставрира монархията след Оливър Кромуел е непоправим женкар и комарджия и си попийва :) Просто съседите яко ги тресат комплексите .

ние също се отдаваме буйно на подобни комплекси - болен национализъм. Наколко хлапака беха изключени от училище и лишени от бъдеще наскоро, заради нарисувани мустаци по принтове на портрети...

: комплексирана и нещастна

Най- коментираният сериал не в Европа ,а в анадола : )))) Едва ли някой би си губил времето с тая помия , трябва да е абсолютно малоумен .

Самият брой на коментарите и тук показва,че филма провокира дебати,дискусии и споделяне на различни мнения! А това кара всеки,който вижда по-далеч от носа си да се замисли и да направи изводи,лично за себе си!

ами да , прави си извод че, Турция привлича повече със светската си страна и затова е направила филм. От друга Ердоган му е все тази как ще се повдига самочувствието на турците извън Турция, стига да и лъскат имиджа. А инаяе коментарите тук не са малко защото у нас има доста турчоля дето им е кеф да ги показват лъскави, но и не малко българи ( че и турци) които не щат да им пробутват лъскави бози :-)

открит урок - Част 2ра. За селското население по нашите земи - ясно . То било лишено от всякакви права в икономическо и гражданско отношение над него тегнели многобройни данъци и било длъжно да изпълнява редица повинности и ангарии. Обаче от права било лишено и градското население . Турските колонизатори имало доминиращо влияние в градския, стопанския и обществения живот. Бълг. заначтчии играели подчинена и второстепенна роля като обслуввали главно военните гарнизони и администрацията. Между раята имало няколко групи със специален статут ,които били освободени от най-тежките данъци - соколарите / доганджиите/ ,които отглеждали соколи за султанския лов, пазачите на проходите / дервенджиите/ , минъорите/ манданджиите/ и производителите на въглища / кюмюрджиите/ . Те били освободени от най -тежките налози. Факт е обаче , че селското население по-често е страдало от набезите, убиствата и изнасилванията . Всъщност тази военнобюрократическа каста разполагала с властта, с богатствата на страната , с плячката от войните и с благата произведани от народа . Тя е била и господар на имота , живота и честта на поробеното население.

До Грета,не бих могъл да го кажа по-добре от теб!Изключително точно и вярно,до останалите фенове на босфорски сериали,платени гъзолизци и прочие вероотстъпници,четете историята преди да пишете глупости!БЪЛГАРИЯ над всичко!!!

Tия телевизии, които въртят турски филми се трият директно от телевизора и никога повече не се пускат...трийте програмите директно !!!

Време е по Националната телевизия да пуснат още веднъж "ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" за някои бедни душици в тоя форум.Да го гледат внимателно и да видят точно колко "цивилизовани" са османците. Абе хора ако сте забравили,отворете някоя и друга книжка с народно творчество и прочетете какво пише там. Е от хубаво и добро ли са написани " На прощаване" , "Борба" и много други.

то по тва време в Европа хората са си колели за добър ден на всякъде...Никога нема да оправдая османците, че са ми клали дядовците, но ако бъдем реалисти - съвременната карта на Европа е родена в жестокост и кръв...та чак до 20в... да ви припомня, че последната война за територии стана само преди няколко години в западната съседка на България... за цивилизованост нема как да става дума, когато идва жаждата за земя...

думата, която трябваше да ползвам е "Клали"...Българският ми език е на такова ниско ниво вече, че ми се реве.

Време Разделно вече няма да го видиш по националната телевизия (сам знаеш защо)! Тичай да го търсиш по торентите, ако някъде въобще го намериш .... Тъжно, но нашите деца вече нищо не знаят за миналото на България!

ох като почнете да сте толко патетично-демагозирани - Време разделно е филм на 30 години, нема как да се върти постоянно....Тва, кво децата ти ше научат зависи от тебе, в бг има достатъчно красиви исторически музеи, че да ги заведеш там. И между другото много от старите бг филми са качени в Ютуб, включително и Време Разделно и двете му версии. енджой

А ,,Козият рог,,? С коя гювендия може да се сравни ролята на Мария?

а значи правите разлика между пълнометражно кино и тв филм и между добра и лоша кинематография и режисура? Защо ли тогава се редите всички на опашки на холивудските шитове???

Брях ! Да се смея ли , да плача ли? Оказва се че турчулята имат повече акъл и достойндство от нас? На тях им е обидно "краля " им да си стои все в харема и да вдига наздравици, а булгаристнаский тъпак гледа костюмите и художествената стойност на този обиден за всеки българин филм. Да се видите колко тежите!

В редките случаи когато срещу специален документ - тапия накой селчнин придобиел земя срещу тази земя той бил задължен да плаща около 80 вида данъци , ш това число ангария и разлиюни видове повинности. Селската земя можела да се наследява , но шсиюки други права върху нея принадлежели на централната власт. Пак повтарям , че тези случаи са били изключително редки и 98% от земите са били собственост на спахиите. Много още мога да пиша -как спахиите са били заинтерсовани само да прибират по- големи данъци , как са тънели в ленност и разкош, как в послествие спахиите са обеземени и всичко преминава в ръцете на централната власт / султанът е споменал , че неговите воини са дебели , потънали в охолство и нежелание изпълняват военната си повинност, вместо това предпочитат охолния живот в поземлените си имения/ . Мога да добавя , че само част от оръдията на труда са били собственост на селяните - добитък , каруци , рала - са били собственост на господарите .Край на първа част на открития урок за Neco,мхм и приятели . Надяшам се сме изяснили въпросът със собствеността в Османската империя. А как се нарича човек който няма право на собствена воля и собствено имущество - можете и сами да си отговорите .

в 15 век в цела Европа положението е такова, или ти мислиш, че тогава е съществувал съдът за правата на човека?? Едно нещо, което успяхме да постигнем през вековете е свободата на словото, но виждаме, че доста от вас са обременени и уплашени от правото на някой свободно да се изказва...

Абсолютно не съм съгласна с теб. При нас този период е 15-18 в. , т.е ние изоставаме със столетия. В Западна Европа дивото средновековие е 13 в. Но и тогава въпреки страхотните данъци , населението е нямало , като при нас ангария, кръвен данък , насилсвена промяна на религии или робство в империята. Много мога да напиша за разликите между западноешропейския феодализъм и този строй по българските земи.Крепостните селяни в Западна Европа имат далеч повече права от българското население. Именно със занаятчиите и търговците на запада започва разцвета на Западна Европа. Турското завладяване откъсва България от европейското развитие, от започващата в Европа епоха на Ренесанса, създала модерния бурвоазен свят Време на изключителен културен разтеж , Епохата на Великите географски открития. Отделен факт е , че е била разкъсана връзката на България със славянскич свят с когото тя традиционно е свързана чрез общността на езика , на културата и религията . Турското завоевание е прекратило действието и на други важни фактори в културно - историческото развитие, за които сега нямам време да пиша. Но определено бъркаш - времето в което българия потъва в средновековна изостаналост е времето когато Европа започва да излиза от нея. Това време което ние сме изгубили откъснати от Ренесанса и шъзхода на Европейската цивилизация е по-страшно от физическото унищожение на голяма част от бълг. население през тези векове. Ние никога няма да успеем да стопим тази преднина , няма да наваксаме изгубеното през вековете. Това е по- страшното за България. Иначе всеки може да си прави филмчета каквито си иска - ако ще и ескимоси с барокови рокли. Фактите са си факти и историята колкото им се иска на някои не може да бъде пренаписана .

Хайде да опресним малко историята за тези които са голословни като обясняват , че робство не е съществувало по нашите земи . В началото на 15в по нашите земи със силата на оръжието е наложена една чужда по дух, азиатска по своята същност , мюсулманска по своята религиозна форма култура.България влиза в границите на Румелийското бейлербейство./ Цялата империя е разделена на бейлербейства- провинции/. В България е наложен централизиран азиатски начин на произшодство.Собствеността върху земята е на централната власт / султана/. Представители на османската административна и военна аристокрация според мчстото ,което заемат в социалната пирамида получават от султана определени участъци / нар. ленове/, наричани според размерите им тимари, зиамети и хасове. Вакъфите се дарявали на мюсулмански религиозни учереждения. Срещу правото да събират данъцитре от тези ленове военната аристокрация / спахии/ служели в армията на султана и имали други задължения. В 1475 спахиите-тимариоти наброявали 40 хил. души. Сега ще бъда кратка. След налагането на спахийско -ленната система селчните били лияени от собственост върху земята . Те обработвали безплатно земиите на спахиите , като за тях се отделяла много малка част / робство - в най-чистата му форма./

Не ги просвещавай! Няма смисъл. Иначе филма е като драматизация на 1001 нощ.

такива като тебе,са директно за психиатрията

Не пишете глупости! Не пречете на хората да си влязат спокойно в Евросъюза. На Европа само Ердоган Великолепни й липсва ... Те и без това вече са влизали надълбоко в "Евросъюза" ... Чак до Виена ...

Много добре знам кой кога е царувал . Скобите , които отворих беше за частната собственост в Османската империя, за да отговоря на Neco. Може би твоя сънародник не знае кога са царували прадедите му :)

Нещо го обърка със сънародниците и прадедите ... Ти си туркиня значи, така ли, или ...? Затова май не проявяваш чувство за хумор по тази тема ...

Добре че не спират сериала в Конституцията на Турция, че иначе нямаше да мога да спя тази нощ :) А бе хора на кого му пука? Сериалите ни зомбират и откъсват от действителността. Вървете на театър, опера, изложби, откъснете са от ТВ!

Ти просто си еволюирал, а за други този процес ще продължи още няколко поколения ...

никога няма дя се променят турците каква демокрация какви 5 лева свобода на словото и т.н. щом и филмите взеха да ги забраняват.. аз пък ако съм ще преместя целия снимачен екип в друга държава и ще продължа да си снимам напук на глупаците с тъпите си закони

До Минаващ ( нерегистриран ) 10.12.2012 10:40-Ако незнаеш защо сме паднали под турско робство, значи не си минал над 8-ми клас.Паднали сме защото сме били по развити от другите и Византия също. П.С. Про фани означава извън храма

теб в кой клас да те върна ?Ама вие наистина не си знаете историята ! Паднали сме НЕ защото според теб сме били по....развити - кое ни е било развито уточни,че човек се развива в много сфери. Та сме паднали по една по-простичка причина , а именно ,че сме били разделени на княжества. Казано по-просто всеки е гледал само себе си естествено така разединени е било много лесно да бъдем превзети.

Ми да ти сторя учение.Разделени сме на боларства, защото е започнал преход към феодализъм и то колко време преди запада ?!?!Чул ли си, че първите белези за Ренесанс са в Боянската църква...Чул ли си че от Цариград направо в Рим са местени цели площади със стату и и колони...

Добре, че е било турското иго, та да ни научат да се къпем и говорим1

банята и кафето определено са тяхна заслуга, ама говоренето? То даже нема кво да доказвам - ако беше така, сега щях да мога да се разбирам с хората в Истанбул ама аз не мога... Ако имаш предвид, че сме зели некои думи от тех - тва означава ли, тогава, че Французите са научили Англичаните да говорят??

Това е още една пропагандна заблуда вкарана директно от турските сериали. За къпането и турската баня. Турците идват от пустинята и водата им е била лукс, баните са ги научили от ромеите. Като всички пустинни народи са идеализирали зеления цвят на растенията, водата и баните, т.е. все неща които са им липсвали. Повечко себеуважение драги българи!

При последните изследвания на въртенето на земята са забелязани отклонения в орбитата предизвикани от неудържимото въртене на Ботев и Левски в гробовете им.Спрете тая помия от екрана!!!

Типично турска работа :) Не понасят истината и това си е :)

Да така е , два пъти:-) Като мюсюлмани не понасят разгулът да е публияен. Но като и като мюсюлмани и като тирцу си го искат и не могат да го спрат :-)

Моля, тези,които не гледат филма да не коментират съдържанието,смисъла и посланието му! Има пост за проверка на гледащите и негледащите!Намерете го!

нека филма се гледа като измислен защото е мхого интересен *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Като приказка е!

Кога ще спре излъчването на тая помия в българския ефир, че ме е срам от предците ми, дето са си дали кръвта и живота за България.

Хората са изкарали истината)) чудя се защо не са изкарали и още една истина за страха от Вълчан войвода)),комуто Сюлейман отвлякъл жена му,а после Вълчан е върнал ресто с дъщерята на Сюлейман)) тук е била интригата..украинката е ясна.Като се е родил украинеца,еврейна е заплакал - руска народна поговорка... ПО-ХУБАВО би било да пускат английски сериали или американски или немски за гордостта на полицията - за да се вдигне рейтинга на корумпираната ни полиция) народопсихология му казват...

"Властта е заплаха... Прави сляп и глух ..." 2012

Всепризнат исторически факт е, че Сюлейман Велики е бил любител на чашката. Ясно е, че това противоречи на мюсюлманската (и не само) концепция за обожествяване на реална личност, но защо не приемат най-после факти като този малко по-цивилизовано и адекватно?!

Бъркаш! За сина му се казва,че е бил любител на чашката,но и това не е доказано!Като знаем как бърза ти излиза име...

Абе, хора, каква рая и какви роби? Като правят филм за Жана д'арк и как англичаните я изгарят, значи лли това, че французите се възмущават. Като правят филм как Иван Грозни хвърля министрите си на мечките, а Катерина Медичи трови всички наред, трябва ли италианците да се обиждат. а стига вече. Нали сме европейци. остава дания да съди англичаните че принц Хамлет е представен като пълна откачалка. Това е художествено произведение, фикция. Може да се оценява само като такова, а не като историческа истина.

Да , пак. За разлика от англияани и французи тук робството не е било само икономическо- кой да граби хората. Освен това българитъе имат памет.Дори и да се обявяват за хейтъри и злопаметни от протурски западни и местни медии

Ти специално до колко години назад във времето имаш памет?Имаш ли 500 години назад памет или нямаш?

Разбира се , че е имало робство . Малка справка в учебниците по история.

и аз това се чудя, защото като чета коментарите в първия момент си мисля - този филм по Хистори ли е даван , по някоя историческа книга ли е сниман..... а то някаква сапунка :))))

Браво!

Много вярно казано, учудвам се колко криворазбрани патриоти има тук, изразявайте си патриотизмът по други начини, а не заради някакъв сериал, смешни хора

Ха,върви обяснявай на някого,че това е художествено произведение,а не документален филм!

Аз турски сериали не гледам, но от този гледах с интерес, значи има нещо вярно и средностойностно.

т'ва положението, те османците не мязат никак на мюслета:))

Така или иначе хвани едните чукни другите да паднат и двете :-)

Целта на създателите на филма е да се покаже Турция като цивилизована ЕВРОПЕЙСКА страна в средните векове, за да се намали негативното отношение към нея като един бъдещ кандидат за ЕС. В резултат на това се е получил един гювеч от преиначаване на историята на Турция, бита, нравите и душевноста на турците. Ако имаше поне частичка истина от това, което се показва в сериалите, нямаше да има нужда от Кемал Ататюрк!

Kalin

Браво много точно си го написала.

Ако се приеме такава промяна в закона ще се потвърди мнението на много хора, че в турската страна няма демокрация и е все още прекалено ислямизирана и няма мяста в европейския съюз, за който така бленуват.

Така е, но по-лошото е, че не е "все още" ислямизирана както казваш, а все повече! Това се засилва от година на година и става все по-зле! Гадовете набират сила, а про-светски настроените се задъхват от усилия да отстояват това, което е било постигнато, но за съжаление - напразно!

Защо пишете глупости, че Хюрем отчуждила султана от жена му. До Сюлейман султаните не са се женили, а са имали наложници. Първата законна съпруга на султан е Хюрем. Това се е правело с цел да не се появяват династични претенции. Важен е само родът на Осман. А от каква жена са децата няма значение. И за да няма междуособици, някои от синовете са били убивани. Така сстава и с тримата сина на Сюлейман: Мустафа, Мехмед и Баязид. За жалост го наследява Селим Сарахош.

Защо бе, раята му се кефи.

Противниците на филма в Турция много грешат. Точно в този си вид той рекламира турците като цивилизована и симпатична нация, а Сюлейман като благороден владетел, който внася ред в земите си, освобождава новите народи от данъци, наказва корумпираните си служители. Едва ли образът на турските завоеватели, какъвто е запомнен в Европа, би се харесал на съвременната публика.

Гарантирам ти, че и българите като завоеватели няма да са особено приятно запомнени! ДА си припомним, кой си направи чаша от черепа на византийския иператор!!!! Такива са били времената, ние също сме били доста агресивни и страшни! Убивали сме и сме завземали, айде малко по-малко пропаганда и повече наука! А роби ние никога не сме били! Дори не сме били асимилирани. Имало е един доста тежък период в началото, но после българите са придобили доста права и са живеели сравнително нормално, като за завладяна нация!

Само че за българите говори съвсем ясното Господ- ар Бог-ар, останало Господ Бог.На юг сред книжниците Булгарос станало Вулгарос( и асоциация)?Славяните не саимали родово понятие Б-Г. Книжниците много богове и сплетни

Явно вече мозъците в БГ са тотално промити и са възприели психиката на роби! Само роби може да се радват на някакво лигаво филмче което възпява колко са велики неговите поробители. Мизерията и простотията си казват тежката дума - както и криворазбраната толерастия..

Ало, драги, поробители са ни били също византийците, руснаците, а да не говорим за комунистите. Ама не се възмущават като ти дават тъпи комунистически филми.

Как е възможно да правят от мухата слон - този филм ни обогатява изключително, откъм емоции, много завладяващ и интелигентно направен, филм, от който можеш да научиш нещо, да се пренесеш в някогашната атмосфера! Извинете, но моралът ви е криворазбран - не може да се въртят постоянно някакви латиноамерикански, гръцки, та и турски сериали от тъпи по тъпи, пародийни и супер безсмислени в стил Дързост и красота, а когато се появи такава мащабна продукция да се охулва - само, който не е загледал филма може да коментира "компетентно"! Освен това до този момент, никъде не се говори, обиждат нищо за българите- това е историята на една любов и междувременно са маркирани и историческите битки! Нека не се създават изкуствено скандали, когато няма предпоставка и основание за такива!

Бих ви посъветвал да не разчитате на сапунка да ви "пренесе" и да "научите" нещо за онова време! 70% от това, което гледате е измислица, добре направена - но ИЗМИСЛИЦА! Нито така са били облечени, нито е била такава структурата на империята, нито такива отношенията и поведението! Иначе тази част от историята на Османската империя е изключително интересна и си заслужава да се прочете и разбере! Наистина са били едни горди и велики хора! Жалко, че ние по това време сме били слаби и жалки... иначе съм убеден, че ако се бяхме случили в точното време, двете държави е могло да бъдат в много интересни политически отношения!!! Моля псевдо патриотите и профаните, да не се обаждат!