Инбридингът крие рискове за здравето на кучетата

Петната на далматинците и късите крака на дакелите са именно резултат от размножаване между близки роднини

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не се плашете бе, но това, което е било при прилепите и е дошло при хората, ще е и като при кучетата - ще дойде скоро и при хората /ако вече не е дошло - пример Израел и затворените общности/ с навлизането на всякакви неестествени начини на размножаване - инбридо, замразяване на ембрионите до второто пришествие, генетичните експерименти /и медицински такива/ не само с една овца, но с много човекоподобни говеда и т.н. Боже опази ни!

пък аз отворих новината, понеже се подлъгах, че касае ромляните.

Ех,как само звучи-"инбридинг"- едно такова научно, висок стил . Едно време когато по тези земи все се говореше български на това му казваха "кръстосване". Ама друго си е кажеш "инбридинг"- веднага поставя пишещия на друго ниво.

Silverado ме изпревари :)

А, добрутро! Това се знае отдавна.

Статията по принцип е едностранчива и проблем, който касае специалисти е представен като тема за чесане на езици/бутони/. Инбрийдингът означава не кръстосване, а близкородствено съешаване. В природата съществува масово при много видове, за пример можем да дадем най-близката рода на домашното куче-вълците. Глутниците най-често са семейства, в които се случва и размножаване между близките роднини. После оцеляват най-пригодните. При домашното куче много развъдчици прибягват до инбрийдинг, за да закрепят определени белези. Няма съвременна порода, която да е създадена без инбрийдинг, не само дакелите и далматинците. Ако се пипа внимателно кучетата получени от инбредни връзки могат да бъдат супер, но може да се получи и това, за което пишат в статията, ако се насложат гени, които носят наследствени заболявания. Въобще генетиката не е за лаици.