Повечето от кучешките породи са в резултат от близко родствено размножаване (инбридинг), което създава риск от проблеми със здравето на животните, сочи ново проучване на американски учени, цитирано от сайта "Хелтдей".

Отличителните черти на определени породи - традиционните петна на далматинците или късите крака на дакелите, често се получават при инбридинг. "Невероятно е до каква степен този вид развъждане влияе на здравето," споделя ръководителят на проучването Даника Банаш от Калифорнийския университет. Екипът й е направил генетичен анализ на 227 породи, като е установено средно 25% близко родствено размножаване. Това е еквивалентно на споделянето на един и същи генетичен материал с роден брат или сестра.

Полученият резултат е доста над нивото, което би било безопасно при диви животни или хора. Високите нива на кръвосмешение при хората - между 3% и 6% - са свързани с повишен риск от комплексни заболявания и различни здравословни проблеми, припомнят учените.

Снимка: iStock/Getty Images

"Данните от други видове, съчетани със силна предразположеност на определена порода към болести като рак и автоимунни заболявания, подчертават до каква степен инбридингът влияе на здравето на кучетата," казва Банаш, която е ветеринарен генетик.

Тя отбелязва, че при предишни проучвания е установено, че малките кучета живеят по-дълго от големите, но не е съобщено за нивото на смъртност или наличието на заболяване. Това изследване разкрива, че ако кучетата са по-малки по размер и не са резултат от близко родствено размножаване, то те са по-здрави в сравнение с по-големите си събратя, при които има висока степен на инбридинг.

При породите кучета често се наблюдава размножаване между близки роднини и това се дължи на комбинация от първоначално малка популация, последвана от развъждане заради специфични черти, най-често свързани с външния вид, смята Даника Банаш.

Тя не е сигурна, че е възможно напълно да се избегнат породите в резултат на инбридинг, но смята, че има начини да се запази генетичното разнообразие и здравето на определена порода. От голямо значение е да е обучат добре развъдчиците, както и внимателно да се наблюдават нивата на инбридинг.

Резултатите от проучването са публикувани в специализираното издание "Кейнайн медсин енд дженетикс".