Кой и как раздава звездите "Мишлен"

Обед с М. - инспектор под прикритие, пратен от кулинарния гид

Обратно в новината

Коментари - Кой и как раздава звездите "Мишлен" | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Макар, че - какво пък и кулинарията може да е изкуство?! Но и изкуството се изражда. Истината е в простата храна.

Явно не си ял в наистина хубав ресторант. Храната може да достави огромно удоволствие ако е направена, както трябва.

3-ка кюфтета с лютеничка, кисели краставички и пържени картофи, моля. За пиене вода от киселото зеле.

Имаме гладни, пардон главни готвачи. Както и нямаме ресторант със звезда "Мишлен". В чужбина съм бил в два ресторанта с по една звезда "Мишлен" - единият в Мюнхен, вторият във Франкфурт, но и двата се стопанисваха от... французи. А се помещаваха в германски пет-звездни хотели. Там се ходи като на опера, резервация, с подходящо облекло - не бива да пушиш, не бива да пиеш концентрат преди вечерята, за да не си притъпиш всусовите рецептори и т.н. Менюто и на двете места беше пет степенно със съответните вина към всяко ястие. Под 350 евро за двама души няма как да паднете. Не бих казъл, че е нещо изключително, снобарията си казва думата, но си струва да опитате поне един път в живота.

Бъркаш. Аз съм бил в няколко ресторанта със звезди Мишелн в Германия- и с една и с две и с три. Този с три беше уникален- в едно забутано селце, недалече от Падерборн. Мястото прилича на обикновеннна немска селска кръчма. Но като вкусиш.... лелеее.. божествена храна! И главният готвач беше италианец. Бил съм там два пъти. През 2018 и 2 години по рано. Писах и в книгата за похвали. Никой не иска нито официално облекло, нито нищо помпозно.

И това за божествената храна... извинявай ама колко пък да е божествена. Освен това точно за вкусове няма как защото на всеки за различни

И двамата сте прави- той ти говори за 5 звезден хотел , нормално е да искат да си облечен прилично и да се прави резервация с месеци напред, но си прав, че не задължително ресторанта да е на луксозно място за да има звезда "Мишлен".

И за цената бъркаш. Не е чак толкова по скъпо. С 20тина процента

Само веднъж съм бил в ресторант с 1 звезда и то случайно, в едно селце Асос, на остров Кефалония. Ресторант като ресторант в Гърция - на брега на морето, с красива гледка, красива аранжировка, но в никакъв случай лукс. Обслужването си беше отлично, но храната... беше просто уникална! Поръчахме със съпругата ми пържола риба тон и агнешко печено, както и гръцка салата. Двете ми деца, на 3 и 5 години, злояди и непослушни, изядоха почти всичко, без да мръднат и допоръчвахме :-) Чак след това видяхме, че имат звездичка от Мишлен. Цените бяха, както навсякъде!

Манджите им са зъболекарски! Запълват една пломба и ти искат кинти като за световно! Измамници...

Работа за хора без работа! Някакъв казармен бакар у нас се самоопределя за " шеф" и си позволява арогантно поведение към по- добрите от него! Замислите се защо " Хепи" толкова години са на върха! Не ща в ресторант, в който чакам час да ми приготвят три хапки, сервирани в половин декар чиния! Кой би се отказал от нехигиенично, вонящо родопско чеверме, от което да му сервират мазно парче месо в писана чиния, подаващо се по три пръста околовръз нея?

Историята за създаването на "мишлен" гидът е доста лошо представени и орязана! В Уикипедия има, доста подробно, описано - кога, как, защо, първоначалната идея каква е била и т.н Всъшност най-интересната част е, че, в началото, идеята на гида е била да улеснява водачите на автомобили - къде има бензиностанции, сервизи, хотели и ресторанти във Франция... След това започват да публикуват за Белгия и прочие... Другото интересно, относно стандартите по оценяване - инспектиращият взима предвид всеки един детайл в ресторанта - приборите как са сложени, храната как е представена, не само вкусът ѝ, напитките - може да си поръча коктейл - съответно коктейлът как е направен, самата атмосфера в ресторанта... Преди години дори имаше скандал относно оценяването, че едва ли не от "мишлен" дават по-лесно звезди на френски ресторанти :)) И, както може би се досещате, казват, че е сравнително "лесно" да изкараш звезда, но че е изключително трудно да я/ги пазиш с течение на години. Прочетете историята, интересно е!

То и сайта www.viamichelin.fr e точно това.

Като изгледате пак комедията с мен, ще разберете как става! Вечно ваш: Луи

"Обед с М." ....абе не беше ли "обЯд"

Не е нито само обед, нито само обяд, а "обѣдъ"

Браво, ама повечето няма да те разберат...

За съжаление колкото и да се напъваме и да ни показват разни пишман шефове по тв-то , мислещи се за голямата работа, гледащи лошо, си нямаме ресторант с звезда от мишлен.

Няма и да имаме защото такъв ресторант не е само един ресторант. За да имаме ресторант от такъв клас трябва и държавата да го иска и законите да са достатъчно либерални и прочие и прочие. Например масово ресторантите с такива звезди купуват продукти директно от производителите, а у нас между потребителя и производителя стоят камара прекупвачи, държавни органи и прочие.

няма и достатъчно клиенти

Не е задължително и дори не е необходимо ресторантът да е от висок клас, за да е отличен със звезда Мишлен. В Хонг Конг например има уличен ресторант за dim sum (различни видове пържени или варени на пара, подобни на пелмени тестени произведения с разнообразни плънки), който няколко поредни години печели звезда; порция дим суми там може да се купи за около 7 лева. В Равена пък един от ресторантите със звезда е малка семейна тратория с няколко масички и меню всичко на всичко една страница. Качеството и добрата храна не е само въпрос на ценоразпис.