Кой и как раздава звездите "Мишлен"
Обед с М. - инспектор под прикритие, пратен от кулинарния гид
Обратно в новинатаКоментари - Кой и как раздава звездите "Мишлен" | Лайф.dir.bg
17-11-2017
20-11-2018
Обед с М. - инспектор под прикритие, пратен от кулинарния гид
Обратно в новината
Коментари
Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:
Антон (нерегистриран)
За съжаление колкото и да се напъваме и да ни показват разни пишман шефове по тв-то , мислещи се за голямата работа, гледащи лошо, си нямаме ресторант с звезда от мишлен.
Ivan Shishmanov
Няма и да имаме защото такъв ресторант не е само един ресторант. За да имаме ресторант от такъв клас трябва и държавата да го иска и законите да са достатъчно либерални и прочие и прочие. Например масово ресторантите с такива звезди купуват продукти директно от производителите, а у нас между потребителя и производителя стоят камара прекупвачи, държавни органи и прочие.
случаен (нерегистриран)
"Обед с М." ....абе не беше ли "обЯд"
освен,че (нерегистриран)
няма и достатъчно клиенти
Крилце или кълка (нерегистриран)
Като изгледате пак комедията с мен, ще разберете как става! Вечно ваш: Луи
гастроном (нерегистриран)
Не е задължително и дори не е необходимо ресторантът да е от висок клас, за да е отличен със звезда Мишлен. В Хонг Конг например има уличен ресторант за dim sum (различни видове пържени или варени на пара, подобни на пелмени тестени произведения с разнообразни плънки), който няколко поредни години печели звезда; порция дим суми там може да се купи за около 7 лева. В Равена пък един от ресторантите със звезда е малка семейна тратория с няколко масички и меню всичко на всичко една страница. Качеството и добрата храна не е само въпрос на ценоразпис.
Буу (нерегистриран)
Историята за създаването на "мишлен" гидът е доста лошо представени и орязана! В Уикипедия има, доста подробно, описано - кога, как, защо, първоначалната идея каква е била и т.н Всъшност най-интересната част е, че, в началото, идеята на гида е била да улеснява водачите на автомобили - къде има бензиностанции, сервизи, хотели и ресторанти във Франция... След това започват да публикуват за Белгия и прочие... Другото интересно, относно стандартите по оценяване - инспектиращият взима предвид всеки един детайл в ресторанта - приборите как са сложени, храната как е представена, не само вкусът ѝ, напитките - може да си поръча коктейл - съответно коктейлът как е направен, самата атмосфера в ресторанта... Преди години дори имаше скандал относно оценяването, че едва ли не от "мишлен" дават по-лесно звезди на френски ресторанти :)) И, както може би се досещате, казват, че е сравнително "лесно" да изкараш звезда, но че е изключително трудно да я/ги пазиш с течение на години. Прочетете историята, интересно е!
Петър (нерегистриран)
Не е нито само обед, нито само обяд, а "обѣдъ"
Лапай Гуджо Мръвки (нерегистриран)
Работа за хора без работа! Някакъв казармен бакар у нас се самоопределя за " шеф" и си позволява арогантно поведение към по- добрите от него! Замислите се защо " Хепи" толкова години са на върха! Не ща в ресторант, в който чакам час да ми приготвят три хапки, сервирани в половин декар чиния! Кой би се отказал от нехигиенично, вонящо родопско чеверме, от което да му сервират мазно парче месо в писана чиния, подаващо се по три пръста околовръз нея?
От Далече (нерегистриран)
Манджите им са зъболекарски! Запълват една пломба и ти искат кинти като за световно! Измамници...
Сливен е син (нерегистриран)
То и сайта www.viamichelin.fr e точно това.
В България наямаме шеф-готвачи (нерегистриран)
Имаме гладни, пардон главни готвачи. Както и нямаме ресторант със звезда "Мишлен". В чужбина съм бил в два ресторанта с по една звезда "Мишлен" - единият в Мюнхен, вторият във Франкфурт, но и двата се стопанисваха от... французи. А се помещаваха в германски пет-звездни хотели. Там се ходи като на опера, резервация, с подходящо облекло - не бива да пушиш, не бива да пиеш концентрат преди вечерята, за да не си притъпиш всусовите рецептори и т.н. Менюто и на двете места беше пет степенно със съответните вина към всяко ястие. Под 350 евро за двама души няма как да паднете. Не бих казъл, че е нещо изключително, снобарията си казва думата, но си струва да опитате поне един път в живота.
Бай Мишлен (нерегистриран)
3-ка кюфтета с лютеничка, кисели краставички и пържени картофи, моля. За пиене вода от киселото зеле.
Не е така (нерегистриран)
Бъркаш. Аз съм бил в няколко ресторанта със звезди Мишелн в Германия- и с една и с две и с три. Този с три беше уникален- в едно забутано селце, недалече от Падерборн. Мястото прилича на обикновеннна немска селска кръчма. Но като вкусиш.... лелеее.. божествена храна! И главният готвач беше италианец. Бил съм там два пъти. През 2018 и 2 години по рано. Писах и в книгата за похвали. Никой не иска нито официално облекло, нито нищо помпозно.
Пак аз (нерегистриран)
И за цената бъркаш. Не е чак толкова по скъпо. С 20тина процента
Дивотия (нерегистриран)
Макар, че - какво пък и кулинарията може да е изкуство?! Но и изкуството се изражда. Истината е в простата храна.
Иван (нерегистриран)
И това за божествената храна... извинявай ама колко пък да е божествена. Освен това точно за вкусове няма как защото на всеки за различни
Име (нерегистриран)
И двамата сте прави- той ти говори за 5 звезден хотел , нормално е да искат да си облечен прилично и да се прави резервация с месеци напред, но си прав, че не задължително ресторанта да е на луксозно място за да има звезда "Мишлен".
Пашата (нерегистриран)
Само веднъж съм бил в ресторант с 1 звезда и то случайно, в едно селце Асос, на остров Кефалония. Ресторант като ресторант в Гърция - на брега на морето, с красива гледка, красива аранжировка, но в никакъв случай лукс. Обслужването си беше отлично, но храната... беше просто уникална! Поръчахме със съпругата ми пържола риба тон и агнешко печено, както и гръцка салата. Двете ми деца, на 3 и 5 години, злояди и непослушни, изядоха почти всичко, без да мръднат и допоръчвахме :-) Чак след това видяхме, че имат звездичка от Мишлен. Цените бяха, както навсякъде!
Пашата (нерегистриран)
Браво, ама повечето няма да те разберат...
Аз (нерегистриран)
Явно не си ял в наистина хубав ресторант. Храната може да достави огромно удоволствие ако е направена, както трябва.
Опитваща (нерегистриран)
Реплика до гастроном Едва ли ще го прочетете, но не бях опитвала dim sum. Карах 50 км в дъжд, за да разбера какъв е този вкус. Избрах си заведение с 4,3 звезди, но от Google базирано на близо 500 ревюта :). Не знам дали заведението не ставаше или храната, или нещо моите вкусови рецептори не работят. Разочароващ опит, но ви благодаря, защото без вас, нямаше да знам за тази храна.
НАЙ
Емилия разкри разделена ли е със съпруга си
Тайната на младостта е в тази бутилка!
Коктейл без грим, бижута и рокли тази седмица в "Ергенът"
Дъщерята на Ален Делон показа как изглежда баща й днес (снимка)
Лили Иванова на рождения си ден: За мен най-скъпа е публиката
Лили Иванова на рождения си ден: За мен най-скъпа е публиката
Дъщерята на Ален Делон показа как изглежда баща й днес (снимка)
Емилия разкри разделена ли е със съпруга си
Глория катастрофира, бус се вряза в колата й
Майтап с Папи Ханс в Dancing Stars, подариха му Барби