17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само първата част на трилогията е по оригиналния сценарий на братя/сестри Уашовски. Останалите две части са променени, защото на продуцентите краят им се сторил твърде мрачен. Потърсете в нета описание на оригиналния сценарий. Тръпки ще ви побият.

хубаво е хората да знаят, че братята Уашовски, (преди) са всъщност сестри Уашовски (днес): Лоурънс (Лана) и Андрю (Лили).

Спомням си, като излезе, го гледах в лятното кино в Приморско... После цела нощ бех с отворени очи, бате...

Прекалил си с белото.

Някой ще ми обясни ли все пак, като на обикновен човек, защо са им на машините хората в тоя филм ?

Защото са извратеняци, точно като при хората.

къде ще намерят толкова добри вируси

Хубав0 аниме, никога не съм го гледал- дано не ми се наложи. А дали той направи игралното кино анимацинно .. незнам но горе-долу от тогава гледам само Еврпейско кино ... Истински кино.

Матрицата не е ли "Откакто свят светува"?

най лошото е че одъртяхме

Лошото с "Матрицата" е, че се превръща в документален филм.

По-точно е подсказване къде се намираш в момента. :)

Един от тъпите филми за който никой не смее да каже че е тъп за да не го нарочат за тъп....Аз понеже съм прост ви го казвам на вас "умните" тъпаци за които вас филма е икона ....

Казано като от свиня

Свиня дето пий от канала на клозета.

Разби ми мозъка с изказването. "Тъп филм" за "не тъпи" ама ти си "прост" казваш на "умните" ама ние сме "тъпи" пък ти дефакто си "умен".....Направо ма вкара в матрицата, батка. Честно.

Ти de'bil4e от село на колко си години и кви нетъпи филми гледаш? Гейм ъф троунс може би. Матрицата не е филм за всеки, но за нещастие никога няма да осъзнаеш това.

всичко, което отдалечава човечеството от Бога, го вкарва в някаква "матрица" на дявола - фантастики всякакви. Но ако се замислите, всяка фантастика е измислен, нереален свят. Каква е разликата, ако си мислите че сте кокошка, или ако се смятате за джедай? Дяволът е измислил интересни и забавни начини да бягате от реалността, но земната история неуморно и неспирно върви към своя край... Какво бихте казали на човек намиращ се на потъващия Титаник, ако тоя човек вместо да хукне да се спасява, почне да си въобразява че е в някаква "матрица"?

Така както го казваш кой ли е писал библията ?

Библията е сборник от различни книги, писани от над 40 различни автора в продължение на около 1600 години...

Първата част е класика. Спомням си че бяхме взели Double Team с Жан Колт Ван Дам под наем на касетка и трейлъра на Матрицата беше в началото. После го гледахме с брат ми в Несебър лятното кино на "пред премиера". Много се изкефихме. Като го пуснаха в Пловдив ходих пак. Ее какви хубави спомени от детството.

"Класика" за дебили.

Тъкмо за тебе. Ходи го гледай.

"Дабъл тиим" или "Дебил тиим" с жАН кЛОД....

Киното представлява предъвкване на идеи, за да могат да бъдат въпзприети, от онези, които нямат ресурс да четат книги и да изследват света сами.

Идеи мога да се предъвкват и в книги, не мислиш ли. Пазара е залят от блудкави и посредствени книги, които за нищо не стават. Това не игнорира качествената литература и добрите филми. Тъпо е да се правят генерални обобщения, защото света е шарен, а не черно бял.

Посредствените книги са просто лоша храна. Но киното е предъвквана, защото не изисква усилията да четеш и да си представяш.

Само да отбележим, че братята Уашовски станаха сестри. И двамата си смениха пола.

така е :):) , аз го схванах това чак във "облакът атлас" ... в надписите за край гледам женски имена ... тогава ми зацепи лейката какво са направили ...

Като си смениха пола, това прави ли ги по-малко кадърни?! Умирате си да клюкарите.

Да. Май ги направи по-некадърни. След "Матрицата" направиха "В За Вендета", после отрязаха патлаците и всичките им други филми за нищо не стават.

Компакт дискът с музиката от първия филм беше много популярен подарък за Коледа 1999 год. Матрицата направи световно известна групата Рамщайн. Първият филм си беше направо интересен за времето, вторият го направиха заради успеха на първия, третия го направиха за пари.

Саунтрака беше култов. На Rob D парчето до сега ме разкъртва всеки път като го чуя.

Другаде прочетох още един факт: според първоначалния сценарий, "реалният свят" - Зион, събудените хора, накрая се оказва още едно ниво на матрицата. Това обяснява свръхестествените способности на Нео в "реалността" и същевременно се оказва че всъщност за хората няма никаква надежда - всички те никога не са излизали от матрицата. Но такава мрачна развръзка в крайна сметка се отхвърля и затова възникват противоречия и някои неразбираеми поне за мен моменти.

realno e taka ima mnogo obvivki koito nakria se zatwariat w sebe si poneje sa mnogo merni, t.e. prosto kazano, poslednoto nivo na matricata e wsishnost i putwoto i, prepratka teoria na strunite, nowata si wliaiat edno drugo no nikoga ne se smeswat... ha nazdrawe ;)

То подобна идея имаше в друг филм, май "13 етаж". Иначе идеята е стара. Гледал съм коментирано и по видеа на ТЕД. Има в Ютубето.

Някой - наистина, такава беше развръзката и в "13 етаж", а самата идея е доста стара. Древните гърци подхвърлят идеята за Солипсизъм още преди 2500 години. Моят коментар беше по-скоро относно това, как промяната на сценария причинява някои необясними моменти, например как Смит успява да се пренесе в "реалния" свят.

Матрицата не беше ли първия филм излязъл на DVD в България?!

Не, последният на магнетофонна лента беше.

Матрицата е страхотен филм особено първата част . Но мисля, че вече са сестри Ушовски, а не братя, всъщност няма значение

..точно така,направиха си операция за смяна на пола

Все си мисля, че филмът беше абсолютна боза. Особено за хора, които са прочели повече от 2-3 книги с фантастика през живота си. Историята беше плоска и елементарна (и си остава плоска и елементарна). Само че филмът беше нацелен точно към хора, които нито знаят какво е фантастика, нито са чели нещо по-сериозно. Говорил съм с познати - 80% от хвалебствията идваха от хора, които четяха криминални романи за по левче. Ефектите бяха прилични, но реално само стоп сцените с висящите във въздуха герои бяха нещо ново. Останалото беше просто .... ами евтино изглеждащо (имам предвид първия филм). Ефектите във втория бяха на ниво, но в третия си бяха направо посредствени. В цялата история - добре, че беше Киану Рийвс, че да избута филма. След 15 години надали някой ще сис спомня, че е имало такъв филм.

Голям любител на фантастиката съм и бях очарован от филма - толкова много за размисъл. И не е нужно да се изкрваш специален поради факта,че четеш фантастика. Специалният е той - Нео

Що се изказваш неподготвен, или просто ти се пише нещо, ей така??? Чета предимно фантастика, даже на времето членувах и в такъв клуб като ученичка. Изчела съм всичко на български, руски и от част на английски. Та, не знам какво точно разбираш под това, че филмът бил за хора, дето нямат понятие от фантастика. Е, считам че имам и Матрицата е номер едно, според мен! Това че на някои не им допада, не означава, че филма е слаб. Ако не го разбирате, защото е многопластов и има доста препратки и послания, поне не се излагайте да пишете простотии. Умници!

Екстремно снобски филм, който осра идеята. Тъпизмът е в отговора на въпроса защо изобщо машините имат нужда от хора. И ако чак пък толкоз са примрели за хора, защо им е да поддържат подобна симулация?! Че и толкоз некадърна на сичкото отгоре, че всеки михлюз да може да излезе от нея... А можеше да бъде направено далеч по-интелигентно, ама швестерите не се сетиха. Иначе... визуално пиршество... Пък и Моника Белучи участва...

За пръв път не съм съгласен с теб.

Randall_Zwinge

Сигурно защото знаеш защо са им притрябвали хора на машините.

има и други филми от това време с идея от такъв тип, например "13тия етаж" и "Дарк Сити", но те нямат този успех

Ще следим гласуването на тази реплика дали ще запази съотношението 80:20. Процента.

Ако снимката е Ваша, брадата не Ви прави по-умен. Изказвания тип последна инстанция, са меко казано, израз на силно его и самовлюбеност. И почти винаги нямат покритие. А да говориш авторитарно, означава, че си консерва и не приемаш чуждо мнение. Лошо.

Брех чудех се дали още някой е забелязал че нуждата от хора описана в тоя филм е .. меко казано скалъпена и безсмислена.

Първата част направо ме зашемети, спомням си че дни след това не можех да престана да мисля за Матрицата. Бях на 30 ... оттогава никой филм не ме е впечатлявал така. И сега мине, не мине време го гледам отново и не ми омръзва!

*Сестрите Уашовски

Култов филм! Все още ми е интересен за разлика от безброй Марвелски идиотии. Но тогава бях доста малък и от първото гледане не разбрах нищо.

Любима трилогия, точно сега я гледам отново, но някои от ефектите са ужасни за съвремените стандарти.

Аз съм обидена!! Не съм никаква Ашли а Ансли ... Поне малкото ми име не сте объркали. Явно някой пак копва и пейства както му дойде !

Този филм не е фантастичен , а е документален. Представя най-общо казано енергиино-йерархичните взаимодействия в обществото и как се всичко това се контролира. За да бъде разбран трябват и малко предварителни познания по темата.

Явно съм единствена, ама на мен лично този филм ми беше много скучен. X-men ми е много по-интересен например и абсолютно несравним с Гладиатор или Мъже в черно и др.

Къде сложи Гладиатор при X-men...

Е - ако си на 15 естествено, че няма да разбереш филма/няма да ти хареса

Гениалното е как са представили една теория, стара колкото света...

Да, но NPC-тата не разбират нищо. Хитро.

Спомням си как го гледах в Бургас - имаше едно идиотско кино Александра - използваше залата на филхармонията... Беше прекрасно изживяване - мислех си - Щом сега правят това ...след години ще е невъобразимо просто. Колко жалко, че не стана така. - свястна фантастика се появява много рядко. Жалко

Аз първо видях реклами по немска телевизия за филма и го чаках с нетърпение да излезне. Тук още бе неизвестен. Но очевидно след първият филм им свършиха идеите и това което са взели от другаде. Вторият и третият нямаха нищо общо от към идеи - екшън и ефекти, а като история нищо особено.

Ти очакваше още нещо да те шашне като в първия ли? Извънземни или дракони искаш? :)) Всичко беше казано в първия. След това следваше разяснение и детайли.

Киното малко или много е да вземеш чужди идеи, да ги преформатираш през собствени възгледи и да ги пресъздадеш атрактивно. Така и тук. Първият филм бе много добър. Другите тякакъв екшън с ефекти. Но основополагащите идеи не са техни! Както и в Междузвездни войни, където в началото е мислел да прави Лукас уестърн. ;) Даже с някои имат договори за да вземат елементи. Джеди било име на индийска секта. Преди първият филм на междузвездни войни излиза книга "Сказания на силата" на Кастанеда. И с него имат договор, да ползват терминология, а иначе няма нищо общо. Но дори там има идеята, че светът е нашата интерпетация и целта е да се възприема без нея. Че наркотици, болести и други просто сменят интерпетацията. Че света е в главата ни. И същото малко или много го има в Матрицата. Което го има в още много и по-стари книги. И обвиняват писателят, че го е взел от другаде. Киното представя нещо събрано и премодифицирано.

Киното представлява предъвкване на идеи, за да могат да бъдат въпзприети, от онези, които нямат ресурс да четат книги и да изследват света сами.

много си зле, да си знаеш...

Или как Братята Уашовски СТАНАХА СЕСТРИ...

братя...сестри...все тая! тия са гении!

Не знам дали са гении. Но основната идея не е тяхна.

"Гении", в очите на зомбитата. От истинската матрица.