На 31 март 1999 г. Братята Уашовски напълно и завинаги промениха начина, по който любителите на киното гледат филми. Освен че натрупа печалба от 463,5 милиона в боксофиса, "Матрицата" беше доста изпреварила времето, толкова много, че първоначално избраният за ролята на Нео актьор, бе отказал участие във филма, тъй като нямал ни най-малка представа как ще се развият нещата. Две десетилетия по-късно трилогията за "Матрицата" доказва, че остарява много по-добре от повечето филми.

Но нека се заровим по-дълбоко в "Матрицата" с 20 интересни факта за трилогията.

Обясняване на Матрицата

"Матрицата" трябвало да бъде много добре "разплетена" през 1999 г. Защото и днес, дори най-смислените и трудни за разчитане филми получават своето обяснение от някой случаен YouTube потребител. Вероятно затова всички актьори в "Матрицата" трябвало да прочетат книгата "Simulacra and Simulation" - постмодернистична творба, обясняваща идеята за всяка реалистична симулация и как тя да бъде неразличима от реалността. Звучи ли ви познато?

Киану Рийвс "си изпатил" най-много, защото освен тази книга, трябвало да прочете и "Out of Control" - книга за въздействието на машините.

3 месеца проучвания

Братята Уашовски вложили изключително много в създаването на филма, затова искали всичко да е изключително професионално. В първия филм от трилогията има сцена, в която хеликоптер избухва, блъскайки се в една сграда, но на забавен кадър. За тази цел Уашовски накарали екипа си, отговорен за специалните ефекти да учат така, все едно ще влизат в медицинско училище. Хората от екипа трябвало да знаят точно как реагира стъклото на избухващ хеликоптер и всички други физични закони, които съпътстват тази експлозия.

Киану наистина го прави

Както си спомняте (ако си спомняте) от първия филм за "Матрицата", Нео получи телефон, който му беше доставен в офиса. Обаждането беше от Морфей, който му дава инструкции как да избяга, което включва катерене по сградата.

Макар че много хора не го знаят, Киану наистина излиза през прозореца на сградата. Не е ползвал каскадьор за тази сцена, а тя се развива на 34-я етаж, което си е наистина опасно. Киану Рийвс е сред малкото актьори, които сами изпълняват каскадите си.

"Матрицата: Революции" има световна премиера в няколко големи града на една и съща дата

По принцип филмите не бележат своята премиера на една и съща дата по целия свят. Не и "Матрицата: Революции". Това означава, че е се появява на една и съща дата - 5 ноември 2003 г., в няколко големи градове в света - Ню Йорк, Токио, Лос Анджелис и Сидни.

Доброто момче Киану Рийвс

Съществува слух, който от време на време се появява в интернет, че Киану Рийвс дава голяма част от хонорара си на екипа за специални ефекти на "Матрицата". Твърди се, че става дума за милиони долари и понеже Кинау е такова добро момче, мнозина вярват, че това е истина.

Истината е, че актьорът всъщност дал съгласие за даряване на няколко от плащанията му за ролята във филма, които можели да се върнат обратно в продукцията. Не се знае за каква точно сума става въпрос.

600 страници комикси

Уашовски са недоказан тандем преди излизането на "Матрицата". Имали режисьорско участие само в още два филма, като от единия искали дори да изтрият името си, тъй като не бил никак добър (един от филмите на Силвестър Сталоун).

От Warner Bros. оценили другия им филм и се съгласили да им дадат шанс да го снимат. За тази цел обаче братята трябвало да се обърнат към художници на комикси, от които поискали да превърнат целия сценарий в комикси. Така се получил един проект от 600 страници комикси, който убедил Warner да дадат зелена светлина на филма.

Бели ли са тези ризи?

Ако гледате трите филма много внимателно, ще забележите едва доловима промяна на екрана, в зависимост от това къде се намират героите. Докато са в Матрицата, сцените имат зеленикав оттенък, за да симулира виждането през компютърен екран. Когато са в реалния свят, цветовете са естествени.

Дизайнерът на костюми Ким Барет искала допълнително да подчертае този ефект, така че се погрижила всяка дреха, носена от участник във филма да мине през оцветяване в зелено. То е много бледо, но сега, след като знаете за това, няма начин да го пропуснете.

Толкова много близнаци

През 1999 г. нямало толкова много специални ефекти, затова кинаджиите трябвало да бъдат доста креативни. Спомняте ли си жената в червената рокля?

По време на една от сесиите от обучението на Нео, красива жена, облечена в червена рокля, преминава покрай тях, докато Морфей му говори. Това има за цел да покаже колко е опасно разсейването. Около жената има много копия на еднакви хора и това не е специален ефект. Това са всъщност много близнаци, наети от създателите на филма, за да изглежда сякаш Нео и Морфей са в компютърна симулация.

Рециклиране на снимачната площадка

Знаете ли, че близо 97% от материалите, използвани в "Матрицата: Презареждане" и "Матрицата: Революции" са дадени за рециклиране. Много дървен материал отива за Мексико, където е включен в строежа на ниско бюджетни къщи. Ако можеше всеки филм да прави това...

Те никога не падат

Повечето от дрехите и аксесоарите на участниците във филма са доста нестандартни, в това число и слънчевите очила, с които героите трябва да изглеждат още по-готини. Може би най-нестандартният герой е Морфей и неговото облекло, но и изборът му да носи тези малки слънчеви очила без рамка. Те се крепят само на носа му, но никога не падат. Лорънс Фишбърн казва, че те не са паднали нито веднъж по време на снимките и добавя "Явно трябва да си много готин, когато ги носиш".

Тайната на капките дъжд

По време на иконичната битка на Нео и агент Смит в "Революции" двамата се бият в дъжда, но не всички капки дъжд са вода. Част от тях са кодове от Матрицата. Целта е да се намекне, че Матрицата се дестабилизира.

Компанията MetaCortex не е случайна

В първата част Нео работи в компанията MetaCortex. Звучи като обикновено име на фирма, но не. Трябва да се задълбочим в значението на думите. Мета означава "да отидеш отвъд", а кортекс - външният слой, който обвива мозъка. Двете заедно стоят зад надхвърлянето границите на мозъка, което всъщност Нео прави в крайна сметка.

Ритниците на Нео

Всеки от актьорите във филма, който участва в бойни сцени, трябвало да премине през сериозна физическа подготовка и интензивно практикуване на бойни техники. Но за Киану това било проблем, тъй като скоро преди подготовката актьорът претърпял операция на вратните прешлени и трябвало да ходи с яка по време на тренировките. За да се справи, неговите ритници в сцените били сведени до минимум и (ако забелязвате) той използва предимно юмруци.

Риск губи, риск печели

Братята Уашовски са супер. Едно от нещата, които ги правят толкова велики, е, че поемат големи рискове. "Матрицата" е доста скъп филм, а от Warner Bros. се съгласили да им дадат само 10 милиона долара, макар че Уашовски искали 80 милиона. Братята решили да използват тези 10 милиона само за заснемането на началната сцена, в която Тринити е застинала във въздуха, точно преди да изрита пазача. От студиото са толкова впечатлени от сцената, че се съгласяват да дадат исканите от Уашовски 80 милиона долара.

Този див, див Уил Смит

Според слуховете братята Уашовски първо предлагат ролята на Нео на Уил Смит. Но по това време той има много ангажименти и я отказва, за да се снима в "Този див див запад". Освен това не разбрал съвсем концепцията на филма. Дали съжалява сега?

Защита, основана на "Матрицата"

През 2002 г. жена на име Тонда Ашли хладнокръвно убива хазяина си. Докато я арестуват за престъплението, тя се защитава с думите: "В Матрицата извършват много престъпления".

И по време на процеса продължава с теорията, че "нашият свят е само илюзия, генерирана от претоварването на машините". Изненадващо, но съдебните заседатели ѝ симпатизирали. "Защитата на матрицата" била приложена и в няколко други случая, при които престъпници избегнали най-тежкото наказание, главно защото били счетени за невменяеми.

И тук се появява "1984" на Джордж Оруел

Спомняте ли си, че в книгата на Оруел има стая 101, която Биг Брадър използва за мъчения. Това е и номерът на апартамента на Томас Андерсън, който напомня на стая 101 от "1984" - депресираща, мрачна и изцяло неприятна обстановка.

Други известни актьори, които не участваха

Вече ви казахме за Уил Смит, но има и други известни, които трябваше да имат роли във филма, но нямат. Сред тях е и певицата Алая, която по това време, за съжаление, загива в самолетна катастрофа. Джет Ли също трябвало да играе, но поискал същия хонорар като на Киану Рийвс, на което създателите на филма не се съгласили. Шон Конъри също можел да участва, но казал, че не разбира концепцията на филма. Може би не е прочел онези две необходими книги.

Заснет в Австралия

Не е обичайно място за снимане на филми, но по този начин създателите на "Матрицата" спестили от бюджета. Ако го бяха заснели в Америка, той щеше да струва около 180 милиона долара. В наши дни 180 милиона не са голям бюджет за филм.

Религия, символи, дежа вю

"Матрицата" е силно натоварена с религиозни символи, дори препратки към Новия завет. В Гръцката митология пък Морфей е Бог на сънищата, а Морфей в Матрицата е онзи, който събужда хората от съня им. В края на "Матрицата: Революции" се появява черна котка. Това е същата котка от "Матрицата", дори мяука по същия начин, което има за цел да внуши на публиката усещането за дежа вю.