Рецепта за баклава от „Рецептите на мама“
Как да направим вкусна баклава както Мама я приготвя
Срещаме се с Ели в нейния апартамент, който представлява и студио за снимките на "Рецептите на мама", за да ни разкаже повече за блога, за това какво можем да приготвим за Коледа. Но най-вече да сподели с екипа на #URBN две любими нейни рецепти- за празнична баклава и за постна баница с праз.
Всички вкусотии, които Ели приготви за нас по време на снимките, са сътворени изключително и само с продукти, осигурени от Kaufland, които тази година влизат в ролята на Официален партньор на Дядо Коледа чрез обогатения си асортимент с над 1300 празнични предложения. Испански и френски сирена, висококачествени деликатеси и изискани десерти от Европа ви очакват в обектите на веригата. А специално за хората с чувствително небца в серията EXQUISIT има премиум продукти от държави като Италия, Испания и Франция. Които, нека си признаем, разбират от храна.
Необходими продукти:
- точени кори
- 500 гр орехи
- 4 супени лъжици галета
- 2 супени лъжици канела
- малко пакетче масло
- 3 водни чаши вода
- 1 и 1/2 водни чаши захар
Приготвяне:
- Орехите се смилят ситно и към тях се добавят галетата и канелата.
- Тавата се покрива с хартия за печене, която се намазва с малко масло. През това време се включва фурната да се загрява на 200 градуса.
- Започва редуване на 3/4 кори, които се покриват с плънката от орехи, галета и канела. Редува се, докато свърши плънката или корите, като последните кори не се покриват с плънка.
- Нарязва се на парчета, може да са квадрати, триъгълници, зависимост от предпочитанията на всеки.
- Маслото се разтопява на водна пара и с четка или лъжица се поливат обилно краищата на всяко парче.
- Баклавата се слага във фурната и се пече горе и долу на 200 градуса около 30 мин, зависимост от фурната. Важното е да се запече до златисто отгоре и отдолу. Малък хинт - ако вече се е запекла добре отгоре, но отдолу все още не е, може да се покрие с хартия за печене.
- Вече изпечената баклава се оставя да изстине и се приготвя сиропа.
- За сиропа се слага водата и захарта и се вари, докато се разтопи хубаво захарта. Като е готов, се оставя да поизстине леко.
- Щом баклавата е изстинала, а сиропът все още топъл, но не горещ, се залива.
- Остава се да престои на студено, за да могат корите хубаво да поемат от сиропа.
- На следващия ден баклавата е готова за хапване. Може да се сервира, като се поръси с малко смлени орехи.
Интервюто взе: Елица Василева
Снимки: Георги Казаков
Грим: Росина Георгиева
PM: Йорданка Вълчева
НАЙ
Кейт Мос плаче, когато гледа голите си фотосесии от 15-годишна
Защо смъртта на Британи Мърфи остава неизяснена и медици избягват разкритията?
Скандалът с Джей Зи и връзката му с Бионсе - разликата в годините и срещата им, когато тя е на 16 г.
Михаела Маринова се преоткрива с "Герой"
Нови имена доминираха в класациите на "Билборд" през изминаващата година
Кейт Мос плаче, когато гледа голите си фотосесии от 15-годишна
Защо смъртта на Британи Мърфи остава неизяснена и медици избягват разкритията?
Скандалът с Джей Зи и връзката му с Бионсе - разликата в годините и срещата им, когато тя е на 16 г.
Михаела Маринова се преоткрива с "Герой"
Нови имена доминираха в класациите на "Билборд" през изминаващата година