Шеф Манчев: На Бъдни вечер обичам сармите с боб, стафиди и кисело зеле на майка ми
За Коледа известният готвач ще заложи на пуйка със зеле и колбас
Обратно в новинатаКоментари - Шеф Манчев: На Бъдни вечер обичам сармите с боб, стафиди и кисело зеле на майка ми | Лайф.dir.bg
Коментари
Готвач, който смята, че стафидите са традиционна българска кухня от майка му. Такива като него убиват БЪЛГАРЩИНАТА.
Всички вие сте голями комплексари.Щом преди тези хубави празници тьрсите само отрицателното вьв човека вие сте за сьжаление.Сигурен сьм че никой от вас не е вкусвал от неговите ястия.За сведение на големите разбирачи отдолу,стафиди се използват в бьлгарската кухня за пьлнеж от веки веков,но вие сигурно познавате само кюфтенца и кебапчета,които ви раздават безплатно преди избори.За големия разбирач на звездите Мишелин,господ като е раздавал звезди за мозьк тебе те е пропуснал.Приятно изкарване на празниците Ваньо,пожелавам всичко най хубаво на теб и цялото ти семейство.
Постна капама "за бъдни вечер" ???? Пасуц Толма (Պասուց Տոլմա) ???? Пълнени чушки с боб, праз и стафиди Това намерих с помоща на Гоогото, последното горедолу се връзва, ама МОЙТЕ майки, баби, стринки, лели, тъщи, ЖЕНИ .... АМИ НИКОГА НЕ СА СЛАГАЛИ СТАФИДИ ВЪ СЪРМИТЕ ИЛИ ПЪЛНЕНИТЕ С БОБ ЧУШКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР. Виж СЪРМИТЕ със обикновен ориз и СЛАНИНКА -след бъдни вечер ... ми нооо е вредно, ама нооо вкусно....
Шеф Манчев, шеф Таратанчев... Видяла жабата, че подковават коня и тя... Тия кухненски "риълити" простотии са поредната измишльотина за зомбиране на електората.
Сланината НЕ е вредна, не се стеснявай да я консумираш, просто както с всяко нещо - не бива да се прекалява. А сърми или чушки се пълнят не с боб, а с ориз + съотв. подправки. На 68 съм и боб в сърми нито съм ял, нито съм виждал.
Писалите ми минус предполагам си мислят , че МИСИРКА е кочана от царевицата ... да така му викат в някои БГ райони. В нашият регион - ами мисирката е ПУЙКА.
Манджа на Манчев, с грозде. Българският, православен обичай, за Бъдни вечер, са постни ястия, дванадесет на брой. Сред тях са сърмите(без грозде), боб, питка с пара, сухи червени чушки пълнени с боб... Пуйката е американски "обичай", доколкото може да се говори за обичаи при една държава на двеста години. Манчев и той, да не остане назад, бърза да промива мозъците на младите и подрастващите.
Със стафиди, ако майка му не е етническа българка. И ни пробутва някакви близкоизточни рецепти.
Тези, които направиха и другият некадърник несменяем мин.председател - т.нар."медии".
Ни моа да се въздаржа да коментирам нещо , което в момента е на трето мяст на таблото ви, ама там комет. са закл. Та казва се "Пържена Коледа , ни знам къф си Кентаки ...и ... " . Мацката коментаторка е възмутена , че някъде в Швеция палели за коледа голям сламен КОЗЕЛ и това виждаш ли не тряало да го глеадт децата ... Ами КОЗЕЛЪТ е символ на САТАНАТА БЕ МОМЕ, И ЗАТОВА ГО ГОРЯТ(сламен). Ама била видяла и в наш мол наскоро умалена версия на КОЗЕЛА - ами сигурен съм , че това е самият елен Рудолф, ама ти просто не си го познала. И аз дразня най-малкият внук като влязат сърни и елени в двора, кат му викам - "Оди да пасеш козите"(ми те тук верно приличат на мелези м/у кози и лами, е за мъжкарите с рогата е друго). Не прочетох всичко написала .. рипортерката, но накрая завършва с това, че в бедна венецуела на коледа ядяли ТАМАЛИ, ами моме тамали се яде из цяла латинска америка и в 3/4 от северна америка. И понеже то се задушава ВЪВ ЦАРЕВИЧНИ ЛИСТА, в момента . преди коледа, там където живея в САЩ, е пЪлно с добре ОПАКОВАНИ ЦАРЕВИЧНИ ЛИСТА. И 450 гр . ТАМАЛИ в ритейл магазин е около 10 $.
Защо спечели тази злобна вещица и селянка Ева Веселинова? Отвратително неприятна чавка, хилеща се неадекватно като рапон и прецакваща нарочно другите?!
Каквото и да забъркате и да погълнете, излиза отдолу в най грозно и ужасно меришещо лайно. Само като си помислите, ще ви се отще да готвите и да се тъпчете. Ние сме машини за лайна.
Не ти сложих минус затова и правя разлика между диалектните мисирка и мисир. Но знам че древната българска традиция у на коледа да се коли прасето и да се яде кебап. И че коледа няма нищо общо с образа на дядо Коледа, създаден от Кока Кола (изписвам го с главни букви, за да не би да Ви обидя...)
- Келнер, що в кюфтетата ми има косми ? - Ми, готвачът е еднорък и ги пляска на косматите си гърди. -Е, добре, че не си поръчах пълнени чушки, щото ... с кво ли щеше да ги тъпче!
Заради главочи като този спрях да гледам телевизия. Моля, поне по празниците да не ми ги натрапват.
падна ми в очите, той е от този дето малко като се надигнат и забогатеят веднага си намират младо гадже изобщо нямам думи, затова и не го гледам
Към всички познавачи на българската кухня. Стафидите се използват от векове по нашите земи. Сушени гроздови зърна. Нашата семейна рецепта за постни лозови сърми също е със стафиди.
И аз не съм виждал лъв в Африка, но това не означава, че няма лъвове в Африка. И сухите червени чушки се пълнят с боб. Ти ако искаш, си ги пълни с ориз и никой нищо не може да ти каже, ама не ми казвай, че не се пълнят с боб!
И аз правя любимите сарми с боб за Бъдни вечер, но също и пълнени посни чушки с ориз и лозови сармички, всичко в един гювеч. Но за Коледа, пуйка - никога! Откъде го измислиха това? Българската Коледа според мен ухае на свинско от векове. И за Коледа се готви свинско у дома. Пуйка или някакво хвъркато готвя за Нова година - да не ни излети късмета.
А , па ми обясни са бъдни вечер въ коя манджа слагате стафиди .... иначе въ купичката с ядки(което не е ТРАДИЦИЯ, с изкл. на орехите)... ами моеш да сложиь и стафидки за цвят, ама по тая логика моеш дасложиш и фурмички, и смокини ..... ама РОЖДЕСТВО не е пасха(даже не е и великден....).
Навремето за Коледа тате правеше пържоли, а за Нова година - уникална кокошка с кисело зеле в гювеч, пълнена с ориз, гъби и дреболии. Сега вече нищо не прави, защото го няма. Ценете времето с родителите си, защото като си отидат, нищо не може да запуши дупката в душата, останала от тяхното отсъствие. Весели и светли празници на всички - сини, червени, фили и фоби. Бъдете здрави, бъдете добри хора!
На мен пък баба ми правеше сарми с китайско зеле, царевица и кумкуат. За по-глобалистично и толерантно.
Много ми е интересно кое семейство ще събере за Бъдни вечер и Коледа. Или при мама :) :) :)
Иван Манчев е ТЪРТОРКЬО. Много си си повярвал бе мен. Слез малко на земята. Ти и Звездев сте най-гнусните готвачи...
"винаги на Бъдни вечер ми е било най-хубаво, защото не мисля за нищо друго освен за вкъщи и за семейството." Малко ми идва в повече преди тия светли празници за семейни ценности да ми говори човек, който си заряза семейството и се похвали публично с раждането на дете от любовницата си. Явно затова сега ще си празнува при сестричката. Не ме разбирайте погрешно. Семейството е най-ценното и свято нещо. И с удоволствие бих чела съвети от човек, съхранил семейството си. Както се казва, за това какъв е един мъж като ЧОВЕК се съди точно по отношението му към жена му и децата му от брака. Защото ги е създал с цел да ги пази и закриля, да ги обича и се грижи за тях. Всеки друг, нарушил обета си и се подвел по нагона си, зарязвайки семейството си, не е обект на уважение и възхваляване. Мое мнение. Весели празници!
Е ти пък сега, в България сме все пак. Обявил се за шеф човека, може и император да реши че е.
бъдни вечер е един семеен праздник. хората се събират с фамилията си. всеки има такава. дори бездомните, защото никой не се е родил бездомен, или без фамилия. всеки може да празднува бъдни вечер! дори онез, които не верват, или верват в големия взриФ, дето никога не е бил...бил. колко красиво е да има и бъдни вечер в живота ни, макар и само един ден в годината.. с рождения ни ден все пак станаха два дни в годината! :-))) аз лично не виждам необходимост от налагане на правила за празнуване, но бъдете предпазливи с идеите си! някои от тех са избухливи, а не требва! Весели Праздници! Чада на ... Фамилията! :-)))
Не е необходимо от налагане на правила или ястия. Ние си имаме традиции. На Бъдни вечер ястията да са постни и 7,9,или 12 на брой по желание. Като 7 - символизира дните от седмицата, 9 - бременността на жената, 12 - месеците в годината. В различните области на страната има различни ястия. Най-разпространените са постни сарми с кисело зеле и пълнени чушки с боб. На Коледа - българската традиция е да се заколи прасето и да се яде свинско. На Нова година - може всякакво месо - пилешко, пуешко, свинско, телешко и др. Нека съхраним нашите си, БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ ! Пък, който си желае да си празнува по американски с пълнени пуйки, но това не е българско.