Смъртоносният капан за язовката Янана

Какви опасности създаваме неволно и как се погрижим за дивата природа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А преди четвътр век един ДрагалЪвски си ганин вкара в Краварски Капан осем молиона българи,в следствое на което два милиона измряха в мизерия от глад и болести,а два милиона успяха да избягат през "отвора"-Терминал 2.Останалите продължават да живеят агонизирайки в Капана.

Аре стига с хейта по животните - диви или питомни? Кой е виновен, че има много изоставени села, унищожени волни зони, пенсии 205 лева и т.н.? Едва ли безпомощния язовец? Или котката пред блока? Всички ние сме жертви на управлението и всички сме си виновни, затова, че не правим нищичко. А само разтягаме локуми под коментарите в сайтове като Дир.

Подобно чудо ми оплюска част от краставиците и малините преди години, да го е. Сварих го в една ранна лятна сумрачна утрин в градината. Обърна си гъза към мен и запраши през шосето в гората. Чак пък вреден, не е. Не ми е налитал.

Я да си дойдем на думата и да попитаме колко милиона лева е лапнало това НПО за подобни статийки.

Както е споменато по-долу, животно "язовка" няма в природата. Т.е. преди да се пише за животинки, не е излишно да се прочетат текстовете на майстори като Джералд Даръл. Ако щете и на Ради Царев, Емилиян Станев и Дончо Цончев. Трогателното описание на Янана, мирно ровичкаща за ларви на насекоми (апропо, как е доказано какво точно е търсила? ако търсеше яйца на защитена птица, нямаше да е толкова въздействащо, а язовеца нагъва всичко) и подробния репортаж от лечението й, има по-скоро обратен ефект. Голяма част от читателите се грижим за болни близки и (или) сме изпратили любими хора, жертви на здравеопазването ни. Да е жива и здрава Янана, но за да се пише за дива природа, се искат и познания за последната.

С каква ненавист към човешкия род са изпълнени изказванията на любителите на животните. Мисля, че биха предпочели това да се беше случило на човек, вместо на животно. Да се замислим всички - дали любовта към нещо ще компенсира омразата към друго ? Няма нужда от омраза, наистина.

А за прасетата ще разкажете ли? Как върви избиването с пяна и загробването им?

вече

Хубаво е, че имате тази рубрика! Нацията ни има нужда от възпитание на любов и грижа към риродата.

Щом има естествен подбор , защо се грижите за старите си родители и малките си деца.Оставете ги на еволюцията и майка природа.

сдружение. Уважаеми господа! Преигравате! Язовецът е вредител, разрешен за лов през цялата година. Позаинтересувайте се с какво се храни, моля! Да ви го обясня, като ловец, та да "разлая кучетата". Единственото смислено нещо, което казвате е, че такава смърт не е хуманна, и е редно да се направи всичко необходимо, за да не умират животни по такъв начин. Виждам, че вече са ви светнали, че в този живот има и по-важни неща, както и че в природата има нещо, което се нарича естествен подбор. Пожелавам ви успех в дейността, но не пресолявайте манджата, защото ефектът е обратен.

И АЗ на този ''естествен подбор '' се надявам такива като теб да ги няма ама - Нейсе !!! Щом започна с това че си ловец , веднага мога да те обрисувам , но ще ме изтрият за ''език на омразата '' , затова ще си замълча , но омаразата си остава да знаеш !!!!!

Интересно и занимателно четиво за деца. Да обичаме природата и да помагаме на беззащитните. Бях скоро в Германия. Всичко е обгрижено и накъдето и да се обърнеш лоша снимка не можеш да направиш. Въпрос: Кой е виновен, че има много изоставени села, унищожени волни зони, пенсии 205 лева и т.н.? Едва ли безпомощния язовец? Що пари български и европейски се изхарчиха и харчат от сулю и пулю да видят красотите на Европа, а в РБ и едно дърво не посягат да засадят, а акъл дават. Хайде да сме живи и здрави тези дето все правим нещо и не само пишем.

а да питам същите тия еко активисти... а червеите, дето щяха да си хапнат язовец - не ви ли тежат на съвеста?!?

прави разлика между гръбначни и безгръбначни.

Тикво, тикво, ако няма... безгръбначни, ще има ли... гръбначни бре, охлюв:)))???

Изобщо не ме е е*я за бурсука, НО ИСКАМ ДА ОБЪРНА ВНИМАНИЕ ПО ТЕМАТА!!! Там, където може да падне язовец, може да падне и малко дете. До всички дебили, пишман-миньори и обикновени селяндури без грам мозък: изоставените шахти, кладенци, герени, сондажни изкопи и т.н. се запълват и обезопасяват с бетонна плоча, използваемите - с метален капак (не само защото нещо ще падне вътре, но и защото ще се разложи там). Справка - загиналите две годишно дете и баща му в кладенец в България от миналата седмица, случая Юлен-Малага,Испания, Кейти Фискъс - Сан Марино, Калифорния, Алфредо Рампи - Вермичино, Италия, Джесика Моралес - Мидланд, Тексас. Всички изброени са малки деца и бебета, попаднали в кладенец, повечето загинали! Сега ми нацъкайте минусите яко и следващия път като ви дойде унуката на гости на село, вземете си обезопасете изкопите и водоизточниците и не ги пускайте да се шляят безпризорни в селското землище, че не се знае дали някой дебил не е ровил някъде!

Мен по-ме е еня за "бурскука" отколкото за такива като теб и особено чаветата ти, БГ мамо!

Като те чета, разбирам, че ти е тежко от липсата на на собствено поколение и от там е тая злоба към чуждите деца и жените, станали майки... Разбирам, че си застарял 45+годишен ерген, от някое замряло село или малък град. Разбирам, че ако ти беше паднал в герена, нямаше да е голяма загуба за никого. :) Хубав ден.

Голяма грешка на природата е човека. Някои казват че това е погрешен извън земен експеримент с промяна ДНК на маймуните. Каквото и да е зле и се пише на майката Природа.

Очевидно рози женски 'млад' язовец е имал късмет за разлика от мой 'стар' съученик, който падна в необезопасена и не осветена шахта и въпреки помощта на лекарите си отиде...

stankow

Първо ти внушават чувство за вина, като че ли ние, българите сме създали природата, живота и смъртта, а не Демиургът. После ни искат пари !? Каква наглост !

Хубаво си имате кауза, но хайде сега отидете и в Министерски съвет и поискайте разрешение да засадите дръвчета някъде или да поработите в някой градински център. Хубаво се пише за такива неща, адмицации за постъпката, защото само състрадателни хора може да го направят, но ако се хвърляха толкова сили и енергия колкото за снимките, лайковете, писането на такива статии и прочее безсмислени дейности в някоя градивна насока, като например помагане на възрастни хора и благоустройство щеше да живеем по-добре. Женския язовец е изкарал късмет, за разлика от народа, попаднал на тази територия. Впрочем, втория е адски голям късметлия, но не го оценява!

Помагай ти бе, олигофрен! Хората имат благородна кауза и тя е техният избор. Ти като считаш друго за по-благородно, ДЕЙСТВАЙ! Аман от дружинни ръководители!

Инженерче

Олигофрен можете да казвате на отрочето на родителите си. Нито ме познавате, нито знаете с какво се занимавам. Аз действам и ми е много неприятно, когато виждам как докато държавата страда заради некомпетентност на най-високите етажи, на първа страница на най-четените медии се мотаят язовци. Надявам се, че съм разбран правилно. Ако не ... то си е за вас!

Благородна кауза ли??? Колко ти плащат да пееш тази песен, организациите за които блееш.Такива дебили като вас ще оспорят и значението на Човешката раса.

Похарчихте пари и време за диво животно, което между другото е и вредител (в Google: Изследване на биологията и екологията на язовеца, Пешев, Д. 2012, автореф. дисертация) Хубаво щеше да е да се полагат същите усилия да се помогне на: 1. Самотен пенсионер 2. Трудноподживен човек (инвалид) Да им занесете топла храна, чисти дрехи, да покажете човешко отношение за да се почувстват, че не са сами. А вие - ще си правите пиар с язовката Янана. Щрак във фейсбук, ще събираме лайкове, колко сме състрадателни, загрижени и пр.

Руски дебил!

Български... простак,... кратунар:)))?!?

Браво,браво,браво!

Поклон и респект!

Де да имаше такова състрадание от страна на някои към НАРОДА !!!!!

Няма, защото хората сами избират кой да ги управлява и да се грижи за тях, нали има държава, на която това и е работата, нали има здравеопазване и социални грижи. Това, че не работят, не е по вина на животните, за които човекът е най-големия враг.

Адмирации към въображението на човека, дал името на борсука. И няма язовка. Има мъжки и женски язовец. Проста маса!

tonk11

Абе има ли новина в която не може да намесите политика, герб и боко? Тук те какво общо имат бе кретени? Единия ми обяснява как хората се трепели в такива шахти заради герб а другия че това била кампания на герб за набиране на пари. Луди ли сте бе?

Не са... луди хората, че ги управляват... простаци, невежи и обикновени крадци, защото, каквито са онези горе, такива са и те долу:)))!!!

Абе вие нормални ли сте или просто умирате от скука ?!

Малий ква трогателна история! Такива "капани" не са много и са просто част от естествения подбор - заместват донякъде липсата на вълци и лисици, които май се избиват без ограничения. Представяте ли си специален транспорт и подобни грижи за болно (бедно) дете или за пострадал (беден) старец от Варна до София?

Абе вие у ред ли сте, толкова ли са ви мили дивите животни, на мен не са, съсели ми изгризаха вратите с рамките, искам и не мога да ги унищожа, не влизат нито в капани, нито докосват отрова, а на тавана имам две белки, който са като таласъми.

Да те светна: В древния Рим месото на съселите се е смятало за особен деликатес, а видът не се води застрашен... Не се майтапя.

Не живеем в синхрон с природата, за 100 години съсипахме неща творени милиони години. Плодим се като плъхове, и носим токсичните си зарази във всяко кътче на планетата. И природата отговаря. Рак, спин, чума, за нея сме вирус с който опитва да се справи.

Абе вие у ред ли сте, толкова ли са ви мили дивите животни, на мен не са, съсели ми изгризаха вратите с рамките, искам и не мога да ги унищожа, не влизат нито в капани, нито докосват отрова, а на тавана имам две белки, който са като таласъми.

Не знаех че в България има язовци.....

То у празната ти кратуна само сърпове и чукове, как да знаеш!

Язовците са натурални разпространители на туберкулоза - тях почти не ги лови ама тия наоколо си мрат. Така че да се наритват в някоя гора далече от хората.

Обгижвате животните, но НЕ ви пука за народа!? Майната ви!

За тебе ли да ми пука бе айнщайне, ми ти за нищо не ставаш. Някой ти е крив, че не можеш сам да се погрижиш за себе си та си се разхленчил пак. Какво очакваш, някой да дойде да те дюндюрка докато те хрантути ли.

Те да не са Министерски съвет, та да ги е грижа за народа бе, слабоумник?

Що бре..., пуяк, онези от МС да не ги е много грижа, що ли:)))???