Училището ни е скъпо

Какво казаха родителите в анкетата на Dir.bg “Колко ви струва началото на учебната година“

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нема да е скъпо като ние си плащаме всичко,а циганите не плащат щото държавата заради помощите кара циганчетата насила да ходят на училище,не че има файда от тях,ама нали са електорат

Скъпо, но за сметка на това скапано.

Подобно на лекарите, които използват държавните болници да отклоняват пациенти към частните кабинети, така и учителите отклоняват децата към частните уроци и училища. Банално, но факт. През комунизма имаше безплатни кръжоци по всички, а сега всичките извънкласни занимания са платени. Абсолютно безумие, още една причина, поради която хората емигрират.

Освен , че родителите се доят до дупка дои се и държавата /т. е отново данъкоплатците/ с огромното количество "безплатни" учебни пособия и учебници, написани като за деца със специални образователни потребности - т. е за малоумни. Важното е да се въртят конкурси за написване на учебници, за печатане на учебници ... В крайна сметка научават толкова или по-малко от това което се научаваше от 4те основни учебници в миналото. Единственото, което знаят повече, е цъкането по клавиатурите.

Напротив. По - добре платени. Това гарантира качество. Мрънкаш, защото заплатата ти е малко. Ебават те от работа и парите пак не стигат. Ако изкарваше достатъчно, нямаше да се оплакваш, нали. Набийте си го тва в чугунените комунистически тикви. Не проблема е цената, а вашите доходи. СВикна ли сте да взимате 200 лв заплата, и всичко да ви е за без пари. Държавата да ви даде сигурна работа, дом и храна. При капитализма никой не ви е длъжен. Тва е цената, която плащате за свободата си. Ако не ти харесва, СЕверна Корея те очаква.

Безплатното образование и безплатното здравеопазване бяха нещата, безспорно признати още едно време като предимства на "социалистическата система". Загубихме ги и двете в "прехода" към "демокрацията". След това загубихме и населението на територията. То наистина си е изпитание да да отгледаш що-годе грамотно и нормално дете с днешната образователна система.

Този път не позна. Парите не са проблем. Въпроса е принципен за "безплатното" образование, което се гарантира от Конституцията на Р. България! Още повече, че България е изчезваща държава със сериозни проблеми и не се отделят никакъв ресурс по тази важна тема. Само да ти кажа, че в разни по-развити държави въпросните кръжоци са безплатни. Футбол, хокей, плуване, актьорско майсторство и много други са осигурени безплатно в доста училища.

Не е скъпо, хората са БЕДНИ!!!!

Чантите на децата са много тежки. Но кактп вие от ДИР-а забелязахте има игра с броя на учебници, помагала и упражнителни тетрадки, които като ги погледне човек му става ясно че може и без тях. Ама нали държавата плаща..Вместо само да си пишем тука искайте отговори от министъра защо и как се финансират издателствата. Иначе за шкафчета нямат пари, да може детето да не носи всико до дома си

БЕзплатни друг път. Платил си си ги един път вече с данъците, които са 35 - 40 %. Пак помисли.

Кое е било безплатно бе, соц. куфалник ? Лекарствата ли ? Учебниците ? Лекарите и учителите не са получавали заплати ?

Учат ни да укриваме доходите на училището! Ползват събраните от родителите пари за да купуват стоки с 20% ДДС, разбира се търговците издават фактура на името на училището! А, разхода на родителите не се осчетоводява по никакъв начин! Даже и разписки не издават че родителите са внесли пари ... После директорите ще поискат да си възстановят ДДС-то ДДСарите в образованието! Някой да се е сетил да направи анкета сред родителите!?? При Бай Тошо, на това му викаха злоупотреба с народните пари ...

Ей, сън не спите да пишете лъжи и да заблуждавате хората! По ключови думи ли се задействате не знам, но няма тема, по която някой комунороб да не изблее в топ 10 на коментарите! КОе беше безплатно, другарьо!? Частните уроци за прием в елитни гимназии или ВУЗ-ве!? Тях кой го въведе, а!? Не бяха ли комунистите - образователи!? Знаеш ли, колко показалки е направил баша ми, дърводелеца, лека му пръст, за даскалките, щото централното снабдяване работеше на принципа "другата петилетка"! А задължителното боядисване и ангарията по бригадите, да те бяха безплатни! А, да, и звездичките пред имената на активните борци в списъците за приети "по право" също бяха безплатни, май! За нещо по-така - химикал, цветна тетрадка, айде да оставим, те бяха глезотии! Здравепазванетоооо, майко мила! Зачисляват те към някой районен врач и няма мърдане! Каро крепостен селянин! Избор на лекар, на медицинско заведени, лекарства! Забрави, щото беше безплатно! Всеки с проблем влачеше я торби, я агнета, каквото има, че да се вреди за операция или изибщо някой да се мръдне да му свърши работа! Тираджийте от СОМАТ що пара направиха от доставки на западни лекарства, но и те горките с единия крак в затвора бяха за тая работа! Безплатно! Лъжци и манипулатори, безсрамни!

Фармацевта, отново не позна. Няма кой знае каква разлика в облагането, защото по нормалните страни облагането е прогресивно, а освен това имат диференцирано ДДС. Ако в България взимат 1000, то работника и работодателя плащат общо 413.22, което е 41.32%. Мога да ти цитират доходи от цяла европ и размерите на данъците, ама е безсмислено, защото ти си дървен трол.

А сега е още по-лошо. За 5 мин. преглед взимат 100 лв. А прегледите за 5 минути са несериозни и най-малкото непрофесионални. През комунизма България има повече успехи при олимпиади и по-голям брой образовани хора.

А в днешно време му викат "демокрация" и "пазарна" икономика...

Хммм. Никой не е длъжен да плаща за глупости, само защото някой "учител" ги е препоръчал... Много от хората не правят разлика м/у задължителни и незадължителни разходи и плащат като малоумни... После се оплакват... Познават родители, които плащат само за абсолютно необходимите неща и за нищо друго... Не съм ги чувал да се оплакват... Няма каса, няма безброй тетратки, помагала, извън учебни занимания и тем подобни глупости.... Само това , което е необходимо...

Абе, умен. Как си представяш ти прогресивно облабанеме. Значи, аз като съм учил 8 год да стана клиничен фармацевт и работя в PPD - втората най - голяма американска коркопация за изпитване на нови лекарства и изкарвам 3000 чисто на месец трябва да плащам примерно 1000 лв прогресивен данък. А, някой друг дето едвам е избутал средно с тройки ще плаща 200 лв на месец данъци. Типично комустическо мислене. Дай да накажеме успешните и талантливите, за да може да щадиме неудачниците и да си играеме на социална държава. Тва приключи. Плоския данък е по - справедлив. Даже и при него плащам повече данъци, а получавам едно нищо.

Безплатното образование е гарантирано от КРБ. Кои са задължителните наща, за които трябва да се плаща, щом имаме гарантирано безплатно образование от основната законова рамка на страната? И още един въпрос, санитарните материали спад ли към задължителните неща, защото масово в училищата няма и се купуват от родителите?

Безплатно за населението, малоумнико. Вземаха се парите от удържаните данъци, вярно е, но като отидеш на родителска среща не ти вадеха списъци с това какви още неща трябва да купиш /по-точно да платиш/. И при докторите не се даваха пари на ръка, нищо че нямаше "здравно осигуряване". И лекарствата бяха евтини, сравнени със сегашните. Да не говорим, че за времето си бяха и по-ефективни. Ама какво да ти ги обяснявам тези неща. Те на всички са пред очите.

До сега: 280 за униформи 200 за дрехи 300 на трите родителски по 100 Тетрадки и помагала - около 100, щото повечето си ги имаме Остават по 800 на месец за спорта и кръжоците + две по 800 за две седмици ски

Фармацевта, може и 20 години да си учил, но ще си останеш просто момче. За съжаление, образованието не дава това, с което някой хора се раждат. Щом според теб най-големите демокрации и пазарни икономики в света са "Типично комустическо мислене. Дай да накажеме успешните и талантливите, за да може да щадиме неудачниците и да си играеме на социална държава.", значи ти си един прост лицемер, който не вижда голямата картина. Вземи се замисли върху думите на Бил Гейтс, който традиционно е учил много по-малко от теб, но реално никога не е спирал да се учи. Той казва, че е задължение на всеки с повече пари, да извършва някакъв вид филантропска дейност. И разбира се, не може да се очаква от теб и твоето мислене да станеш милионер, но поне може да се очаква да платиш 1000 лв данъци, така че държавата да просперира, а не да се обезлюдява. Защото тези пари един ден ще ти се върнат под формата на образовани хора, които ще ти плащат пенсията, ще те пазят от грабежи и т.н. Не трябва да мислиш като скот, защото това е пагубно както за държавата, така и за теб самия! Защо? Ами защото с тези 3000 лв си за никъде... Както и да е. Хайде, приятен ден.

От най - необходимо до най-необходимо разлика огромна. Много зависи къде учи детето. Примерно на сина ми в девети клас на добро училище, само учебниците са му 400 лв. Като добавим тетрадки и химикали, още 50лв. Като сложим задължителната униформа + повтарящи се елементи от нея защото малко нечистплътно е да ходи цялата седмица с едни дрехи и ето още 300лв. Това най-необходимото! Гуменки на Ванс и Конвърс не са от най - необходимите неща, но му купувам такива, защото такива харесвам.

Щеше са е много атрактивен материал,ако не ги беше срам да напишат и колко е струвало всичко това + безплатните летни лагери за децата, по онова време,когато държавата имаше външен дълг някакви си 10 млрд долара.....

Стой си в къщи и никой няма да ти иска пари!

Защо не вземеш да погледнеш колко външен дълг има САЩ, Германия, Япония, Ю. Корея, Франция. За една работеща икономика дълга е нищо, защото си се изпплаща. Няма читава икономика, която да няма поне 100% от БВП дълг.

И ипотеките за по 30 години са дълг, ама нищо не пишеш за тях.

Безсмислици, безсмилици, небивалици, плащай здраво щом трябва, кой те спира? После тегли кредити, живей от ден за ден, че утре идва края на света със сигурност, но преди това ще вдигнат лихвите, банките ще са ти виновни пак, тези кръвопийци, монополите и т.н. Докато ти вярваш в края на света, те кредиторите си искат своето като Тома Неверни и за тях краят на света ще дойде, ама не сега, по скоро на куково време... Панимаеш, трошачо на пари???

Я се пробвай да направиш лека съпоставка па после пиши пак ако не те е срам. Тогава, дълг 10 000 000 000 долара при бюджет 3 000 000 000 лева. Демек ако заложим на що - годе реалния трънски курс, около 27 000 000 000 лева дефицит само на база дълг. Сега 40 000 000 000 лв бюджет при 16 000 000 000 евра дълг. Това пак по трънския идва около 8 000 000 000лв излишък спрямо дълг или като цяло около три пъти повече от тогавашния бюджет. Та приказвай си "приказки от шипковия храст"

Учителката да сканира учебника, по който държи да преподава и да го изпрати на учениците по email в електронен формат без пари.

съгласен съм с теб, би трябвало всичко да е безплатно, за нищо да не се дават пари свързани с училището... но уви не е така и понякога се налага да се плаща... в повечето случаи трябва да се отказва на всеки наглец в образователната с-ма, който ти иска пари....

Имама два ученика втори и пети клас т.е. с безплатни учебници. Уч тетрадки за петокласника- 100 лева като парите са най- малкият проблем, на различни издателства, които таази година даже не са си направили труда да заредят големи книжарници, въпреки заявката. Една от тетрадките е по музика- не нотна, а с кръстословици и игрословици. Плюс допълнителните просии от училището- за комп.мишки, за помагала и на малкото, картони и всякакви други- 300 за двете само просията от училището. тетрадки, пластелини, химикалки, флумастери и прочие отделно- те не са много около 30 лева на дете.

хррммс, не съди по себе си! Кредити не взимам защото изкарвам достатъчно! Дори и да не изкарвах щях да направя всичко възможно да дам добър старт в живота на детето си! Вярно тогава гумените щяха да са други марки.

Малко сте се пообъркали със "работещата икономика" на държавата ни. И затова ще ви светна на разбираем език- баща ми получаваше по висока заплата от онези с висшето образование,защото беше хамалин. През ученическите ваканции и аз съм бутал количката, за твоя информация една бала руски памук тежи 220 кг, а египетският беше 240 кг. Та, баща ми взимаше около 150-160 лв заплата, но плащаше за детският ми лагер на морето- за 20 / ДВАДЕСЕТ/ дни около 5.80-6.20 лв. заедно с пътните.Във всяко училище имаше стоматолог+ сестра и лекар+ сестра- безплатно..... да ви разправям, че и в болниците не искаха пари, а бе луда държава!

Животът като цяло е станал много скъп...

научихте ли нещо. ама наистина сериозно

Сега такси ли караш или още на памук бръмчиш?

При демокрацията качествено образование и здравеопазване са само за богатите.

Изнасям лекции на семинари организирани от " Ханс Зайдел" , опитвам се да обясня,че от айдук нищо не става, те се съгласни, но в кафе паузите ми обясняват,че не може всички да са мислещи, трябвало да има и бачкащи. Иначе кво, хората плащат яко и ми е гот,че има такива,като теб!

А авторските права, ако я наклепат, кой ще ги плаща?

А при соца само за виШите партиици. Някакъв цайтнот се получава.

Тия Ханс ... не са ли от групата "да идем да работите" в западен вариант? Питай ги все пак кой според тях е плащал това, дето си мислиш, че при соца ти е било евтино или уж безплатно. И си помисли защо на по-старите от първа, пенсиите им са по-малки.

Да се разбира накрая по-старите от пенсионерите.

Моето дете пък, вече седма година живее в държава с развит социализъм, с изградено социално справедливо общество, с една дума, в Норвегия. Тая същата Норвегия, дето отнемаха дечица от страдащи майки, нали се сещате. Та, на 18 е синът ми, тази година завърши едно от училищата там. Значи, докато се изучи, не само че едно крона не е плащано за обучението му, ами отгоре на всичко и стипендия си вземаше. Верно, не е кой знае какво, но ти дават, не е като да ти вземат. Странна работа, нали. Живи да ги оплачеш родителите там, дето минималната заплата е 3400 евро, грубо. Както и да е. Мисълта ми е, че бая има да ни гонят нас, бУлгарчетата, докато ни стигнат, с мечтания от всички ни капитализъм. Дето едничката мисъл на бизнесменчетата тук е как да изкундят другарче. Та не се учудвайте, че училището е скъпо. Бил съм в издателския бизнес, имам представа кога ще се откажат тия, дето бозаят оттам, да престанат. Никога. Без бой през крадливите ръчички няма да стане. Пък то само те да са...Аре, да са Ви живи и здрави учениците! И Вий, че данъчните и те на Вас разчитат ;)

Щом ви е гот,цакайте и не се оплаквайте.

Едно от известните издателства си публикува и учебниците онлайн! Но при положение, че различните преподаватели използват различни издателства да му мислим ние родителите. Дразни ме рекетът, не само те рекетират, но трява да стане и по- най- трудни я начин- издателства се мотаят с доставката, при положение, че трябва да са абсолютно готови за новата учебната година.

Едно от известните издателства си публикува и учебниците онлайн! Но при положение, че различните преподаватели използват различни издателства да му мислим ние родителите. Дразни ме рекетът, не само те рекетират, но трява да стане и по- най- трудни я начин- издателства се мотаят с доставката, при положение, че трябва да са абсолютно готови за новата учебната година.

А Бруталната надценка на лафките, при това на боклуци, без да предлагат нещо друго или столската храна, с миниатюрни порциони. Моите деца са до обяд и им подсигурявам, но 90 процента от по- малките ученици са на занималня от сутрин до 17,00. Отново рекет за родителите- скъпо, гадно и нездравословно, но на никой не му пука, важното е че директорката е сключила договор с дадена фирма и си получават кинтите

КГБ

Деби, ще имаш да вземаш. През соца, всяко умно дете можеше да получи отлично образование. Сега при капитализма и пари да имаш , образованието в Бг е пълна трагедия.

Прав сте , но Норвегия е може би най- скъпата страна в Европа, и дори на германци, англичани им е скъпо там, а норвежци близо до границата прескачат да си купуват това онова от Швеция, също висок стандарт.В смисъл средната заплата спрямо цените не е нещо особено.