Пандичката, която се роди през лятото в Националанта зоологическа градина във Вашингон, беше наречена Сяо Ци Цзи, което означава "Малко чудо", съобщи АФП, цитирана от БТА.

Името беше избрано с обществено гласуване. Раждането на пандичката зарадва много американците, които го възприеха като знак за нещо хубаво в пандемията.

Почти 135 000 души гласуваха по интернет за име на малката панда от 16 до 20 ноември. Те можеха да избират от четири варианта, предложени от зоологическата градина.

Бебето се роди на 21 август, докато зоологическата градина беше затворена заради пандемията. По-късно стана ясно, че е момченце.

Голямата панда Мей Сян, която е на 22 години, беше осеменена изкуствено през май. Това е четвъртата ѝ успешна бременност. Заради напредналата ѝ възраст персоналът на зоологическата градина се опасяваше, че шансовете ѝ да роди здраво бебе са малки.

Бащата е Тян Тян, който пристигна в Националната зоологическа градина във Вашингтон заедно с Мей Сян през 2000 г. От него са и трите ѝ други оцелели бебета, които вече бяха върнати в Китай, съгласно сключеното споразумение. Предишното ѝ бебе Бей Бей отпътува за Китай през ноември миналата година.