Котките и стопаните им трябва да свикнат постепенно, че няма да са непрекъснато заедно, когато приключи изолацията заради коронавируса.

Британското Кралско дружество за предотвратяване на жестокост към животните напомни, че вероятно котките са изградили по-близка връзка с хората и са свикнали с непрекъснатото им присъствие по време на изолацията. Връщането им на работа може да е доста стресово за тях. За да не станат домашните ни любимци нервни и недоволни, по-добре да бъдат привикнати постепенно, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл".

"Котките са различни и някои се радват на човешката компания повече от други. Това означава, че на някои им е било приятно хората да са си в къщи постоянно, а други ще са доволни да останат на спокойствие. Независимо каква е котката ви, всички са чувствителни на промяна. Промяната в рутината може да предизивка стрес" - каза Сара Тапсел от благотворителната организация.

Тя съветва промяната да е постепенна, лека-полека да се намалява зависимостта от непрекъснатото човешко присъствие. Добре е котката да има скривалища и места за почивка нависоко. Чувството за безопасност намалява стреса.

Физическият контакт също е добре да бъде намален постепенно и да се върне режимът към характерния при ходене на работа с времето за хранене и игра.

Затворените у дома котки ще се зарадват на новите играчки, когато останат сами. Прибере ли се у дома стопанинът им, е добре да им обърне внимание по начин, който съответства на характера им.

"Следете за знаци какво иска котката - да бъде с вас, или да бъде оставена на мира - съветва Алис Потър. - Ако се доближи с вдигната опашка, но извит хоризонтално край, тя е приятелски настроена. Котка, която се крие, трябва да бъде оставена на мира."