Домашните любимци също трябва да практикуват социално дистанциране заради безопасността на стопаните си, както и за да се осуети разпространението на коронавируса, пише в. "Daily Star", позовавайки се на швейцарски експерти.

Според специалистите кучетата трябва да стоят на разстояние два метра от себеподобни, докато котките изобщо не бива да бъдат пускани навън, предава БТА. По този начин се гарантира, че питомците няма да предадат зараза на човек или други домашни любимци.

Експертите излизат с тази препоръка, след като проучване установи, че котки, хамстери, зайци и порове могат да се заразят с Covid-19.

Учени откриха, че котките, например, могат да предават вируса на себеподобни "по въздушен път", както и че кучета дават позитивни резултати за заболяването.

Снимка: iStock by Getty Images

Смята се, че коронавирусът, който причинява Covid-19, се е появил за пръв път при животни - вероятно панголини, въпреки че няма документирани случаи на предаване на заразата от домашни любимци на хора.

"По принцип социалното дистанциране е също толкова полезно за домашните любимци, колкото и за човека, за да се гарантира, че не могат да предадат вируса на хора или други питомци", казва Фолкер Тил, вирусолог от университета на Берн, Швейцария.

Според Йоханес Кауфман от швейцарските ветеринарни клиники "Аникура", съществува риск вирусът да се запази дълго време върху козината на домашните любимци или в назалните им секрети.

Снимка: iStock by Getty Images

Експертите казват още, че питомците трябва да бъдат третирани като останалите членове на семейството, които се пазят едни други от потенциална зараза, докато не се разбере повече за ефектите на вируса върху животните.

Въпреки препоръките за социално дистанциране на домашни животни, експертите напомнят, че на кучетата и котките на бива да се слагат предпазни маски за лице, тъй като това може да се окаже пагубно за тях.