Когато науката говори, ние можем само да слушаме и да запомняме. А сега тя е категорична, че двойките, които заедно се грижат за домашен любимец, получават редица ценни уроци за живота като цяло и това заздравява отношенията помежду им.

Но как точно става това?

Учи ви как да се справяте със стреса

Според едно прочуване на Университета Бъфало двойките, които заедно полагат грижи за куче, се учат как по-лесно да се справят в стресови ситуации. Те изследвали 100 двойки. 50 от тях имали кучета, а другите 50 - не. И показателите, като повишено кръвно налягане и ускорен пулс били с по-добри стойности при стопаните на кучета.

Подобрява родителските ви умения

Да, вярно, кучето не е дете, но определено изисква не малко грижи. Най-важното, че учи вас и партньора ви на отговорност. И поделяйки си грижите за кучето, един вид тренирате за това как ще си ги поделяте и когато имате деца. От храненето на домашния любимец, през почистването след него, воденето на доктор и т.н. - това са все неща, които ви подготвят за родителството.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ставате по-здрави

Нищо не се отразява така добре на здравето, както една хубава разходка в парка. Проучванията показват, че стопаните на кучета са по-здрави, защото те се движат и ходят редовно, по няколко пъти на ден, за да извеждат кучето си, като това се отразява добре и на самите тях.

Ако дойката разхожда кучето си заедно, позитивите за връзката са още повече. Това е време, в което можете спокойно да разговаряте с партньора си, да споделите как е минал денят ви и да се забавлявате заедно.

Поделянето на отговорности ви прави по-близки

Истината е, че, когато отглеждате куче заедно, с партньора ви ще трябва да правите редица компромиси, но в замяна на това споделянето на отговорността за друго живо същество ще ви накара да се чувствате по-близки и още по-свързани. Всички задължения, съпътстващи отглеждането на кучето ще ви покажат и различни страни от характера на партньора ви. И хубавите, и не чак толкова приятните. Така че наистина ще можете да репите дали сте готови да имате деца заедно.