Дирофилариозата е тотален кошмар за животните - били те домашни или улични, защото може да ги убие. Какво е Дирофилариозата, колко е опасно заболяването, как да се предпазим и какво е решението... Много въпроси, на които ще дадем отговори в следващите редове.

В основата на заболяването стоят комарите, които освен абсолютни досадници са и доста опасни насекоми дори за любимците ни. Ето защо с настъпването на пролетта е редно всички стопани на домашни любимци или просто любители на животните, които по една или друга причина хранят или се грижат за тях, да предприемат мерки да ги защитят.

Това става чрез тестове за Дирофилариоза, а след това и чрез редовна профилактика целогодишно.

Именно тук идва и ролята на препарата advantix, който доказано не позволява на комарите да хапят в продължение на до 4 седмици.

Иначе Дирофилариозата е изключително опасно паразитно заболяване. Заболяването се пренася от комари, а след като се развият паразитите, те се настаняват най-често в сърдечната система на животните. До скоро тази паразитна болест беше изучавана в университетите като екзотично заболяване, но все по-често вече е печално позната и у нас.

София е сериозно застрашена и тестовете откриват все повече и повече заразени животни.

Живеейки в сърцето на животното, дирофилариите го инвалидизират, то слабее, появяват се кашлица и задух, а в огромен процент от случаите протича без симптоми и паразитът е случайна находка.

Ето защо е добре всяка пролет да се правят тестове за установяване или отхвърляне на наличието на паразита в кръвта и сърцето на вашия любимец, след което редовна профилактика.

Оптимално е тестването с трите теста, търсещи възрастни форми, както и микрофиларии в кръвта на животното, защото нито един тест не предлага 100% сигурност.

Вече казахме, че заболяването се причинява от паразит, който се пренася от досадните комари. Чисто теоретично не се изключва и възможността бълхите също да пренасят паразита, но в много по-малка степен.

Паразитът е различен и то доста. Друга особеност при него е мястото, в което паразитира - белодробните артерии и дясното предсърдие и камера на сърцето.

Когато досадният комар ухапе кучето, той засмуква кръв и поема ларвите на паразита. Така поетите ларви претърпяват развитие в комара и при следващо кръвосмучене той "пренася" новите форми в друго животно, заразявайки го. В крайния гостоприемник инокулираните от комара ларви (наричат се микрофиларии) също претърпяват развитие и стават възрастни паразити ( мъжките достигат дължина 15-18см, а женските дори 30см !!! ). Оформените възрастни паразити (това става за около 100 дни) се настаняват най-нахално в жизненоважни за организма органи - белодробните артерии и дясната половина на сърцето.

За жалост признаците не са толкова специфични, че лекарят да си каже веднага, че "това е 100% дирофилариоза". Но пък са достатъчно притеснителни, за да ви накарат моментално да отидете при ветеринарния си лекар.

Симптомите са - животното се уморява много бързо и лесно, слабее, задушава се ( особено след физическо натоварване), кашлица.

За да се постави точната диагноза и да се потвърди, е необходимо да се направят няколко изследвания. За щастие, съществуват бързи тестове за диагностика, които са с висока достоверност и чувствителност. Освен тези тестове, помощ в поставянето на диагнозата оказват и рентгеновите снимки на сърцето и белия дроб, както и ехокардиографията, (които съпоставени с признаците, ако заболяването е в тежка фаза, са доста категорични). Друг метод е направата на т.нар кръвна натривка и наблюдение на микрофилариите под микроскоп. Последното е лесно изпълнимо, но негативния резултат не винаги означава, че кучето не е болно от дирофилариоза, защото от 10 до 30% от кучетата нямат микрофиларии в кръвта.

Затова съветваме да правите бърз тест на животното си един или два пъти в годината.

В момента съществуват комбинирани бързи тестове за диагностика на опасни заболявания, които се предават от подобни малки гадинки (кърлежи, комари).

Лечението е трудно, продължително, скъпо, а понякога дори може да бъде и опасно. За радост съществуват няколко препарата, които могат да се използват и да бъдат ефективни. Дори да забележите рязко подобрение в началото на лечението, не бързайте да се радвате, а изкарайте целия курс, който е предписан от ветеринарния ви лекар.

Как да предпазим любимеца си?

Има доста средства, които могат да бъдат от полза. Аdvantix доказано не позволява на комарите да хапят в продължение на до 4 седмици, намалявайки риска от предаване на тези опасни заболявания на вашето куче.