Котките и поровете могат да бъдат инфектирани с новия коронавирус, но това е по-трудно за кучетата, установиха китайски учени в лабораторни условия, пише в. "Daily Mail".

Експериментите с умишлено заразяване на животни били проведени от екипа на Киансон Ши от Лабораторията за ветеринарна биотехнология в град Харбин. Специалистите установили, че котките могат да предават Covid-19 по въздушно-капков път помежду си. Но учените не открили доказателства, че тези животни могат да инфектират хора.

Поровете са много податливи на патогена и могат да бъдат използвани в лабораторни условия при тестването на нови лекарства.

Откритията на китайските учени идват след като бяха регистрирани четири изолирани случая на зараза с новия коронавирус, сред които на две кучета в Хонконг и една котка в Белгия. Още една котка даде положителен тест вчера, след като стопанинът ѝ се разболя, но за разлика от тази в Белгия, тя беше асимптоматична.

И при четирите случая животните най-вероятно са били заразени от техните собственици. От американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията излязоха със становище, че няма доказателства домашните животни да са преносители на Covid-19.

Китайският екип е инфектирал пет домашни котки на около 8 месеца. Те били заразени с коронавируса през носа. След 6 дни две от котките били евтаназирани и прегледани. Те все още носели вирусна РНК в ноздрите, небцето и въздухопроводите. Всяка от останалите три котки била поставена в близост до незаразен екземпляр. След 3 дни изследователите открили вирусна РНК в изпражненията на една от незаразените котки. При нейната аутопсия било установено вирусна РНК на същите места в дихателния тракт, като при умишлено инфектираните, предава БТА. Оттук бил направен изводът, че котките могат да предават заразата помежду си по въздушно-капков път.

Останалите живи 3 заразени котки след това сами се излекували, като произвели съответните антитела и не показали симптомите на заболяването на по-късен етап.

Кучетата се оказали по-устойчиви на инфекцията, като при само две от петте умишлено заразени животни била открита вирусна РНК в изпражненията им.