Въпреки че кучетата са известни като месоядни, изследване на австралийски и британски учени показа, че ако са на веганска диета, може да са малко по-здрави.

Учените от университета в Уинчестър установиха, че ако четириногите не ядат животински продукти или субпродукти, обикновено имат по-малко здравословни проблеми. Изводите са направени въз основа на данни, подавани от собствениците на животните.

Собствениците от веганската група са съобщили за по-малко случаи на затлъстяване, храносмилателни проблеми, артрит и проблеми с очите и ушите.

Като цяло 70% от стопаните оценяват веганския си питомец като "здрав" в сравнение с 55% от хората, чиито домашни любимци са яли конвенционална храна.

Тези цифри обаче не доказват, че веганската диета е по-здравословна за шаровците, смятат ветеринарните диетолози, които са разгледали резултатите.

"Това наистина е проучване на възприятията на собствениците", казва д-р Джули Чърчил, професор по ветеринарно хранене в Колежа по ветеринарна медицина към Университета на Минесота.

Снимка: iStock by Getty Images

Много е вероятно, отбеляза Чърчил, "собствениците на домашни любимци", които им дават веганска храна, сами да са вегани. Това усложнява резултатите от проучването по редица причини.

Тъй като тези лица вярват, че веганството е най-здравословният избор, те може да смятат своите кучета за по-здрави. Освен това, според Чърчил, веганите вероятно имат като цяло по-здравословен начин на живот и се движат повече, както и техните кучета.

Кучетата се нуждаят от много протеини, каза Чърчил, и това е по-лесно да се постигне с месни източници. Веганските диети трябва да бъдат по-внимателно разработени, за да постигнат тази цел.

Снимка: iStock by Getty Images

Изследването, финансирано от организацията за повишаване на осведомеността за храните ProVeg International, обхваща повече от 2500 собственици на кучета. Повечето от тях - 54% , хранят кучето си с конвенционална храна на месна основа, предава БТА. Една трета съобщават, че използват сурово месо, а 13% поставят любимците си на веганска диета. Като цяло половината от анкетираните в групата на конвенционална храна са заявили, че кучето им има някакъв здравословен проблем, в сравнение с 43% от тези, които са използвали сурово месо, и 36% в групата на веганите.

Според ръководителя на изследването Андрю Найт, ветеринарен професор по хуманно отношение към животните в Центъра за хуманно отношение към животните към Университета в Уинчестър, Великобритания, респондентите обикновено използват търговски храни за домашни любимци, а не домашно приготвени.