В следващите няколко материала, в рубриката "Дай лапа", ще ви срещнем с две прекрасни ветеринарни лекарки, в чийто професионализъм сме се убедили от първо лице - д-р Ива Николова и д-р Надежда Цурева от клиники "Добро Хрумване". Ще говорим не само затова какви опасни болести пренасят кърлежите, комарите и бълхите, но и какви грешки можем неволно да допуснем в грижата за домашните си любимци. От опасностите, които крият необезапасените тераси за котките, "за" и "против" кастрацията, до риска от прегравяне през лятото и наистина ли трябва да мием зъбите на кучето си. Поредицата е част от партньорството ни с Bayer и противопаразитните препарати Foresto u Advantix, които може да намерите в клиниките "Добро хрумване" в центъра на София и в кварталите "Борово" и "Изток".

Д-р Надежда Цурева е завършила с отличие висшето си образование в Лесотехническия университет в София през 2011 г. Член е на екипа на клиники "Добро хрумване" от март 2010 г., а от август с.г. До януари 2012 г. е част от колектива, отговарящ за медицинските грижи в приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров, стопанисван от Animal Rescue Sofia.

Всеки сезон носи своите предизвикателства в грижата за домашните любимци. През пролетта и лятото стопаните по-често извеждат кучетата си на дълги разходки сред природата. Как обаче да ги предпазят от кърлежи и бълхи?

Не бива да се подценят и комарите, които пренасят опасното заболяване Дирофилариоза. Профилактиката – вътрешна и външна, срещу тези паразити не бива да се извършва само през пролетта и лятото, а ежемесечно през цялата година. Това, на което трябва да се наблегне, особено през пролетта, когато инвазията на тези паразити е голяма и те са ужасно много в околната среда, е да се прилагат препарати, които действат и отблъскващо. Тоест така наречените репелентни форми – препарати, които действат срещу бълхи и кърлежи, но имат и известен репелентен ефект. Естествено той не е на 100 процента, но винаги подпомага в защитата.

На пазара тези препарати се предлагат като каишки, в течна форма и като таблетки. Кои са най-подходящи или е добре да се комбинират?

Всеки един препарат има своите преимущества. Таблетките могат да бъдат прилагани при животни, които изискват доста често да бъдат къпани заради някакъв дерматологичен проблем или повече се цапат. Пипетите (препарати в течна форма) са хубави, защото някои от тях имат репелентен ефект и пречат на кърлежите да се закачат за кучето. Това е невероятен плюс в превенцията. За съжаление, ако пипетата бъде приложена и животното бъде изкъпано скоро след това, действието не се елиминира, но значитено се намалява. Каишките пък са препарати с по-продължителен период на действие. На пазара има голямо разнообразие и те действат в различен интервал, като предимството им е, че не се налага ежемесечното прилагане на препарат. Но трябва да бъдат съобразени, защото има каишки, които могат да се мокрят и такива, които не могат. Или пък каишки, които изискват по-плътно слагане.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Относно комбинирането – за едно животинче от медицинска гледна точка не би навредило, но зависи в какъв интервал се сложат и в какъв район живее. Имаме пациенти, които излизат на разходка на площадки и местностти с много кърлежи. При тях много често се налага комбинация между пипета и каишка за по-добра защита. Изборът на препарат за защита от паразити обаче зависи много и от самото куче. Защото има животни, на които някои форми от препаратите им се отразяват добре, а на други – не. Затова е добре преди прилагането им да има консултация с ветеринарен лекар дали избраният продукт е подходящ за конкретния домашен любимец.

Ако все пак открием в козината на кучето си кърлеж, какво трябва да направим?

Кърлежът задължително трябва да бъде изваден. Въпросът е дали самият стопанин ще може да го извади адекватно без да го прекъсне. Моят съвет е, ако стопаните не се чувстват достатъчно уверени, да заведат кучето на ветеринарен лекар и кърлежът да се отстрани. В повечето случаи колегите ще консултират стопаните и какво е хубаво да наблюдават в поведението на животното, като клинични признаци след ухапване от кърлеж, както и какви изследвания могат да се направят. Но дори стопанинът да отстрани сам паразита, тази информация трябва да стигне до ветеринарния лекар.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Пролетта е сезон, през който при хората се обострят алергиите. При кучетата има ли такъв риск?

Както някои хора са алергични, така и някои кучета отключват алергии. През пролетта цъфтят много растения, а някои кучета са с доста чувствителни кожи и могат да реагират. Понякога алергиите могат да бъдат от респираторен, а друг път от дерматологичен характер. Обикновено може да има кихане, сълзене и зачервяване на очите, зачервявания по кожата, сърбеж и търкане, появяване на бабунки по кожата. Но стопанинът не трябва да предприема нищо самостоятелно. При такива признаци, кучето трябва да бъде прегледано от ветеринарен лекар.

Трябва ли храненето на кучето да бъде променено през пролетта и лятото?

Като цяло е препоръчително храненето на домашния любимец да бъде балансирано и без чести и резки смени в типа храна. Естествено, че ако цяла зима не сме натоварвали кучето и то е спало на дивана и е излизало за по 10 минути на разходка, а през лятото започнем да го натоварваме повече, е редно дневната дажба да бъде увеличена, за да има необходимата енергия. Иначе специфики относно храненето и смяната на сезона, които да имат медицинско значение – няма. По-скоро, ако кучето се храни със сурова БАРФ храна, трябва да се внимава как се съхранява тя в топлите месеци. Задължително е обаче, независимо от вида храна, която даваме на домашния любимец, той трябва да има постоянен достъп до прясна вода.

Как да предпазим домашния си любимец от прегряване и допустимо ли е да бъде подстриган? Можем ли да оставим кучето в колата през топлите дни, дори и с отворен прозорец?

Не! Никога не можем да оставяме кучето си само в колата, независимо по какъв повод. Това е все едно да оставите само детето си в колата в жегата. Най-малкото то ще се изплаши. Относно прегряването – има породи, които са по-склонни към това. Най-често проблеми с хипертермията имат т.нар. брахицефални породи - тоест кучетата със сплесканите муцунки – пекинез, мопс, английски булдог, френски булдог и т.н. Заради формата, която има черепът им, те не могат достатъчно добре да се охлаждат. Така че задължително такива кучета, както и по-възрастните животинки или такива със сърдечни проблеми, трябва през лятото да бъдат извеждани навън рано сутрин или късно вечер. По принцип всеки стопанин трябва да избягва извеждането в най-топлите часове от деня.

За подстригването също съществуват митове. Например, ако имате куче от породата Чау чау, а те са с много плътна козина, не си мислете, че лятото може да го подстрижете, за да му е по-хладно. Кучетата Чау Чау са от породите, които не бива да бъдат подстригвани. Друга такава порода са помераните. На тях може да им се правят някакви прически, за да бъде оформена козината, но не и да бъдат обръснати. Фокс териерите също не трябва да се подстригват. При тях оформянето на прическата става с отскубване на излишния косъм. Така че е много важно стопаните да знаят, че не всяко куче може да бъде подстригано, защото козината има предпазващ ефект. Тя, както действа термоизолационно през зимата, за да ги топли, по същия начин през лятото ги предпазва от слънцето. Но е важно, когато започне смяната на зимната козина, тя да бъде изресана, а не да бъде оставена върху животното.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Когато водим кучето си на разходка в планината, трябва ли да е на повод и опасно ли е до го пускаме да се къпе във водоеми?

Това е много интересна тема и търпи обширни дебати. По принцип, ако водим кучето си в планината на места, които са резервати, е добре то да бъде на повод, за да не изплаши дивите животни и птици, които обитават тези местности. Особено, ако е в период на гнездене на някои птици, кучето може да ги прогони и това да се отрази на баланса на екосистемата. Така че е хубаво при планински разходки да контролираме домашния си любимец. Трябва да внимаваме откъде минава, защото може да има змии. С водоемите също трябва да се внимава, защото има по-бързи течения, има водопади и т.н.

А с куче на море? Какво трябва да знаят стопаните, ако решат да заведат домашния си любимец на плаж?

Задължително трябва да осигурят чадър, под който кучето да стои на сянка. Задължително трябва да имат и прясна вода за него. Ако е много горещо трябва да намокрят с вода лапичките му. Освен това, ако домашният ни любимец е от тези, които много обичат да се въргалят в пясъка, е хубаво да мине след почивката преглед при ветеринарен лекар. Защото трябва да се провери дали този пясък не е влязъл в ушите или да не е направил други бели. В никакъв случай пясъкът и морската вода не са за ядене и пиене. Както стопаните пазят децата си да не пият вода от морето и да не ядат пясък, така трябва да контролират и животното си да не го прави.

Снимка: Instagram

Трябва ли след плаж кучето да бъде къпано с шампоан?

Ако животното е влизало в солената вода, след плаж то може да бъде изплакнато със сладка вода. Не е необходимо да бъде къпано с шампоан. Това по-скоро би имало изсушаващ ефект върху кожата му. Но е важно след плаж да бъде изкъпано, а козината – изсушена. Защото има типове козина, които задържат влагата прекалено дълго време и това може да доведе до проблеми.

Нуждае ли се домашният любимец от UV защита?

Зависи каква порода е. Китайското голо качулато куче определено се нуждае. Има разработени специални слънцезащитни кремове за такива породи, които са без козина. Такива домашни любимци задължително се мажат преди плаж или се обличат с дрешка. За останалите – козината е достатъчна като предпазно средство.

Какво трябва да направим, ако кучето ни получи топлинен удар и какви са симптомите?

Първите признаци на топлинния удар са т.нар. тахипнея – животното започва да диша учестено и по-трудно си поема въздух. Усилва се и слюноотделянето, зачервяват се всички видими конюнктиви, а когато пипнем кучето – то е доста топло. При тези симптоми, домашният любимец трябва да се занесе на сянка, да се осигури свеж и прохладен въздух, ако имаме под ръка кърпи, трябва да ги намокрим със студена вода и да ги сложим на тялото му там, където няма толкова козина – слабините, корема, лапите, ушите, муцуната. Вода се дава само, ако кучето пожелае да пие. Стопанинът обаче трябва да внимава да не дава прекалено много вода, защото кучето може да повърне. В зависимост от тежестта на прегряването, животното трябва да бъде заведено и при ветеринарен лекар.

Снимка: Павлин Даскалов