"Милосърдие - това е този кокал, поделен с кучето, когато ти си гладен не по-малко от него". Както е видно от тази крилата фраза на Джек Лондон, има твърдения, които битуват устойчиво във времето с десетилетия и дори столетия като истини, макар реалността да е съвсем различна.

Мит №1 за храненето на домашния ви любимец е именно даването на кокали. Да, в анимационните филми кучето е нарисувано с кокал в устата, а зайчето яде задължително моркови. Само че кучето е хищно животно, а не кокалоядно. Кокалите миришат на месо, но не са месо. Ако ги сварите, всички усвоими съставки (мазнини, нискокачествен белтък желатин) преминават в бульона. Сварените кости съдържат единствено неусвоими минерални комплекси.

Много стопани обичат да дават кокали, като смятат, че те поддържат остротата на зъбите на животното, масажират му венците и най-вече са отлична занимавка.

Снимка: iStock by Getty Images

В действителност обаче кокалите изобщо не изострят зъбите на кучето, а могат да повредят емайла и е възможно дори счупване на зъб. На местата с повреден емайл бързо се натрупват налепи и зъбен камък, които водят до сериозни проблеми. Освен това костите, особено пилешките, могат да бъдат изключително опасни при поглъщане.

Всеки ветеринарен лекар ще ви каже, че кокалите могат да станат причина за запек, запушвания, повръщания, хронични гастроентерити, колити, перфорации на черва, спазми на пилора, които ще донесат значителен дискомфорт и болка на домашния ви любимец. Кучето има бързо храносмилане- за 8 часа храната трябва да бъде преработена. Когато в стомаха има кости, храносмилателната система прилага неимоверни усилия за да ги обработи. Организмът подава многократно по-големи количества солна киселина. Резултатът е гастрит и язва, които при кучето са почти нелечими.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Особено голям е проблемът при домашни любимци над 6-годишна възраст, които поради стареенето на храносмилателната система усвояват по-трудно храната. При тях, поради забавената перисталтика, в дебелите черва се натрупват тапи от сбита костна материя, които често са по-големи от тазовия отвор. Лечението може да е дълго и дори да се стигне до операция и смърт.

Какво е решението? Давайте висококачествена храна на кучето си, а ако все пак искате да му осигурите няколко часа забавление - за това са играчките и лакомствата, които са специално за дъвчене. Те подпомагат правилната поддръжка на устната хигиена, заздравяват зъбите и са вкусни - с и без пълнеж. Все пак внимавайте с тях, защото ако са в прекомерно количество, могат да нарушат хранителния режим на домашния ви любимец. 

Снимка: iStock by Getty Images

И помнете - приятелството винаги е двупосочно - вашият най-добър приятел ще ви дари с цялата си безусловна любов, но вие сте отговорни това да бъде за по-дълго време.

*Рекламна публикация с подкрепата на Royal Canin!