Броят на хората, нападнати от мечки в Япония между април и октомври, възлиза на 180, което е рекордно висок брой за годината, според Министерството на околната среда, съобщава БТА, позовавайки се на Синхуа.

Това е най-високият брой от началото на статистиката през 2006 г., съобщи министерството в предварителен доклад в сряда. Предишният рекорден брой беше 158 нападения, регистрирани през 2020 г. По време на отчитането за 2023 г., което започна през април, досега са убити петима души при нападения от мечки, допълват властите. Месечният брой на хората, нападнати от мечки, е бил 15 през август, като през септември е нараснал до 38, а през октомври - до 71. Регионът Тохоку в североизточна Япония е местонахождение на около 70% от общия брой нападения.

Експертите заявиха, че тази година мечките се появяват по-често в близост до човешки селища, защото не могат да си набавят достатъчно храна в планините поради слабата реколта от ядки. Японското министерство призовава за максимална бдителност до навлизането на мечките в зимен сън през декември.