Представителите на нов вид, кръстен на героя от популярната анимация "Търсенето на Немо", може и да са с размерите на зрънце ориз, но със сигурност имат своето важно място в разноцветното семейство на паяците-пауни, пише сайтът на австралийските музеи "Виктория", цитиран от БТА.

Видът Maratus nemo е най-новият, описан от младия арахнолог Джоузеф Шуберт в публикация в сп. "Evolutionary Systematics".

"Представители на вида имат ярки оранжеви лица с ивици и много приличат на рибки-клоуни, затова си помислих, че Немо ще е подходящо наименование за тях", споделя Шуберт.

Подобно на симпатичния персонаж от анимацията "Търсенето на Немо", откриването на паяка е резултат от съвместна работа.

Джоузеф Шуберт попада на публикация на служителка на екологичната служба "Нейчър Гленелг Тръст", която се е натъкнала на пъстроцветния паяк в района на Маунт Гамбиер в южната част на Австралия. Шерил Холидей публикува снимки на паяка във Фейсбук, където ги вижда арахнологът и се свързва с нея. Холидей успява да изпрати на Шуберт живи екземпляри от вида, за да може той да ги изучи и опише.

"Важно е любители на науката да излизат навън и да откриват неща, тъй като учени като мен не могат да бъдат навсякъде едновременно. Приблизително 30 процента от биоразнообразието на Австралия е научно документирано, което означава, че можем да изгубим видове още преди да сме разбрали, че съществуват", казва Джоузеф Шуберт.

Арахнологът, който досега е описал 17 вида паяци-пауни, понастоящем работи над идентифицирането на нови видове.

"Смятам, че паяците-пауни привличат общественото внимание, защото наистина са много сладки", допълва Шуберт.