Най-известната котка в света, прочула се като Grumpy Cat, си отиде от този свят. Нейното сърдито изражение ще остане в сърцата на милиони, които се усмихваха само при вида й. Сос Тартар, както е истинското име на сърдитото коте, си отиде на 7 години, съобщи нейния собственик, цитиран от Би Би Си. 

Вижте снимки на Сърдитата котка >>

От изявлението става ясно, че тя е починала в четвъртък след усложнения на възпаление на уринарния тракт.

Сърдитата котка е от Аризона и стана популярна в Интернет през 2012 г., когато снимки на нейното кисело изражение се появиха в социалните мрежи и тя бързо се превърна любим персонаж за меме послания. 

Според нейния собственик Табита Бундесен нейното изражение е причинено от котешка недоразвитост и лоша кръстоска.

Grumpy Cat успя да попътува по света и да изгрее по телевизионния екран. През 2014 година бе звезда в свой собствен коледен филм. От 2015 г. в Музея на Мадам Тюсо в Сан Франциско има нейна восъчна фигура. Експонатът не е изцяло от восък, има козина и специален механизъм. Котето е роботизирано да прави пет различни движения.

Профилите й в социалните мрежи имат над 2 милиона последователи. Голяма част от почитателите й споделиха отново любимото си меме със Сърдитата котка след печалната новина, че вече я няма. 

През 2018 година собственичката на Grumpy Cat спечeли 710 000 долара за авторските права, заведено срещу собствениците на американска фирма за кафе. Те нарушили договора за използване на изображението на котката. Компанията имала правото да продава своето "Гръмпочино" (ледено капучино с лика на котката), но се полакомили и започнали да продават и други продукти с нейния запомнящ се лик. 

Доходите на Гръмпи и собственичката й надхвърлят бюджетите на някои от най-големите американски знаменитости, като Никол Кидман и Матю Маконъхи. 

Собственичката на Сърдитата котка - Мис Бундесен, работела като сервитьорка преди любимата й котка да стане звезда в социалните мрежи. Напуснала работата си само няколко дни, след като се появила първата снимка на котето в Интернет.