Нов вид маймуна, от който съществуват едва между 200 и 250 екземпляра и вече е окачествен като критично застрашен, беше открит в Мианмар.

Дребният примат с размери между 50 и 60 сантиметра е наречен лингур Попа от изследователи от Германския център за примати (DPZ) и неправителствената организация Фауна енд Флора Интернешъл (FFI), които са го идентифицирали след продължителни проучвания, пише БТА, цитирайки Франс прес.

Новооткритият лангур с научно наименование Trachypithecus е ендемичен за Индийския субконтинент и Югоизточна Азия. Видът е кръстен на планината Попа, издигаща се върху древен вулкан в централната част на Мианмар. Тук е съсредоточена основната група от вида, наброяваща около 100 екземпляра. Идентифицирани са още три групи, също в Централна Мианмар, с които общият брой на представителите на вида става между 200 и 250.

"Едва открит, лангурът Попа вече е застрашен от изчезване", се посочва в изявлението, направено от Франк Момберг, един от изследователите от FFI.

Спецификата на този нов вид е установена чрез сравнителен анализ на ДНК проби, извлечени от изпражнения на различни популации трахипитеци - диви или живеещ в плен, и исторически образци, съхранявани в британски, германски, американски и сингапурски музеи.

В крайна сметка "ДНК анализът на образец, събран за Природонаучния музей в Лондон преди повече от 100 години, позволи да бъде описан този нов вид", за който се твърди, че се е отделил от другите лангури преди около милион години, казва Кристиан Роос от Германския център за примати.

Представителите на вида с характерни светли петна около очите, наподобяващи очила, и със сивкава козина, се различават от останалите лангури по цвета по дължината на опашката и формата на черепа.

"По-нататъшни полеви проучвания и спешни защитни мерки ще бъдат предприети от FFI и други организации, за да бъдат опазени лангурите от изчезване", подчертава приматологът Нгве Луин от Мианмар.