Активен през нощта безкрил папагал спечели вота в годишната надпревара за Птица на годината в Нова Зеландия, предаде ДПА.

В съревнованието, което се организира всяка година от организацията "Форест енд Бърд", избирателите класират любимите си местни птици. Целта на своеобразната надпревара е да повиши осведомеността за заплахите, пред които са изправени емблематични новозеландски видове.

Папагалът какапо с цвят на мъх печели съревнованието за Птица на годината за втори път, съобщи говорителката на организацията Лора Киоун.

"Нашият какапо е най-тежкият и най-дълголетният, както и единственият активен през нощта и безкрил папагал на планетата", се посочва в направеното от нея изявление. "За първи път птица печели годишната надпревара повече от веднъж, с което какапо може да прибави в актива си още едно невероятно постижение", допълва Киоун.

Папагалът какапо за първи път е обявен за Птица на годината през 2008 г. и оттогава е популярен участник в надпреварата.

Навремето тези папагали са обитавали цяла Нова Зеландия, но сега се срещат в естествената им среда единствено на острови без хищници.

"Тези птици бяха буквално върнати от ръба на изчезването. През 90-те години имаше само 50 какапо, за спасяването на които бяха положени сериозни усилия. Днес броят им е 213", казва Лора Киоун.

За определяне на новозеландска Птица на годината са гласували 55 000 души от цял свят.