Популацията на пеперудите монарх в Мексико отново нараства след няколко години, през които намаля до тревожно ниски нива. В доклад на консорциума Световен фонд за дивата природа-Фондация Телмекс-Телсел и Комисията за национални защитени територии в Мексико се посочва, че броят на пеперудите, зимуващи в горите на стрсаната, се е увеличил с 35 на сто в сравнение с предишните сезони.

Според неотдавна публикувано изследване местообитанията за зимуване на пеперудите монарх тази година обхващат 2,84 хектара, в сравнение с 2,1 хектара, на които пеперудите прекарват сезона миналата година.

Експертите са наясно, че наличието на местообитания въздейства върху броя на популацията на пеперудите, но те се интересуват и как времето и климатичните условия влияят върху популацията.

Според доклад на "Джърни Норт" (Journey North), научна програма, организирана от Дендрариума на университета на Уисконсин, голяма част от местообитанието, на което разчитат тези пеперуди, е загубено в началото на 21-ви век.

Тези прекрасни мигранти пристигат в борова гора, която се намира на запад от столицата Мексико към края на октомври до началото на ноември, за да прекарат зимата.

Снимка: iStock by Getty Images

През зимните месеци дърветата предпазват насекомите от ниски температури и валежи. Тъй като температурата в гората не е нито твърде ниска, нито твърде висока, пеперудите са в състояние да забавят метаболизма си, като по този начин изразходват по-малко енергия. Но поради законната и незаконна сеч и последиците от изменението на климата, тези гори са променени, а това въздейства върху микроклимата им.

Променените залесени площи са станали по-малко ефективни буфери за пеперудите, осигурявайки намалена защита от валежи или температурни амплитуди.

Горската екосистема на боровите гори е най-застрашеният тип гора в Мексико.

Зачестилите горещи вълни и по-високи температури принуждават пеперудите да променят своите миграционни модели, предава БТА. Миналата година е една от първите, когато експертите забелязват промяната.

Снимка: iStock by Getty Images

През февруари 2021 г. пеперудите започнаха да се насочват на север, към САЩ, около месец по-рано, като така случайно избягват априлската гореща вълна в Мексико. Експертите смятат, че увеличеният брой на зимуващите пеперуди в Мексико през миналия декември е пряк резултат от ранната им миграция през 2021 г.

Тази година моделът на пеперудите е различен. Те напуснаха почти цял месец по-късно от обичайно.