Най-възрастният черен носорог в света почина в сряда в зоологическата градина в Берлин на 46 години, предаде ДПА.

Килагуни, чиято отличителна черта бе изключително ясно изразения рог, е пристигнала в берлинската зоологическа градина на 19 октомври 1975 г. Тя има две дъщери - черният носорог Мабури, на 18 г., и индийския носорог Бети, на 25 години, както и внуци - Майша и Карл, на 2 години.

Килагуни има общо пет раждания в живота си, с което е допринесла за запазването на защитения вид, посочиха от зоопарка.

След като годините започнали да мъчат все повече старата Килагуни, която най-накрая не е можела да се изправя сама, зоологическата градина, след щателни консултации, е взела решение да я приспи в сряда.

Отговорните грижи за животните включват и това да им бъдат спестени ненужни страдания, колкото и да са трудни подобни решения, каза директорът на зоопарка и отбеляза, че Килагуни е била най-възрастният черен носорог в света.

В дивата природа черните носорози много рядко живеят повече от 30 години, посочиха от берлинската зоологическа градина и отбелязаха, че този вид е силно застрашен от незаконно ловуване. Рогът на черния носорог е желан трофей, който се продава като чудотворен лек.

От 2008 г. Южна и Източна Африка регистрират безпрецедентни нива на бракониерство, от които са застрашени и белите носорози и африканските слонове. През последните 10 години бракониери са убили над 7000 носорози, отбелязва ДПА.