Домашният любимец на британката Джес Индсет, плъхът Гас, е талантлив гризач, който се изявява като художник импресионист и рисува върху канавата със задните си лапички, пише в."Metro".

Поради несъмнената си дарба в изобразителното изкуство животинчето получи прозвището Ратис /от Rat и Matisse/. 19-годишната Джес от град Манчестър открила призванието на плъха, докато била разположила на бюрото нещата си за рисуване. Гас бил особено любопитен, нагазил в боичките и оставил много симпатични малки следи от лапичките си върху платното.

Стопанката му веднага разбрала, че това ще е новото прозвище на Гас. Тя изработила техника да му дава в предните лапички лакомства, докато със задните обхожда палитрата и канавата. Получавали се забележителни абстрактни творения и така се родил Ратис.

Снимка: Скрийншот Metro

Сега картините на плъхчето-художник се продават за 20 лири бройката на сайта за изкуство Etsy, предава БТА. Ратис вече има откупки от всички краища на света - от Република Корея до Нова Зеландия.

Джесика Индсет отглежда още три домашни плъхчета - Бу, Дот и Ийв, но само Гас е проявил талант в живописта. Досега четириногият художник ѝ е докарал приходи от 1200 британски лири. Стопанката му възнамерява всяка седмица да пуска в Ютюб майсторски класове на Ратис, така че и други гризачи да се възползват от творчеството му.

Снимка: Скрийншот Daily News