Бебе планинска горила се е родило в прочутия Национален парк Вирунга в Демократична Република Конго, предаде Франс прес.

Според отговорника по комуникациите на парка Оливие Мукися бебето от мъжки пол се е появило на бял свят на 22 август. Откритието е направено от екип от екопазачи по време на рутинно наблюдение в обителта на горилите в източната част на страната.

Националният парк съобщи, че новото бебе принадлежи към семейството горили Барака, което понастоящем наброява 18 индивида.

С появата на бял свят на бебето - първото в семейство Барака за тази година, броят на родените във всички семейства горили в региона става общо 13.

Разположен на границите на ДР Конго с Руанда и Уганда, Националният парк Вирунга покрива около 7800 квадратни километра от провинция Северно Киву, чиято столица е Гома.

Открит през 1925 г., той е най-старият природен резерват в Африка и е обител на редките планински горили, които се срещат и в съседните Руанда и Уганда.

Общата популация на планински горили в региона, обхващащ трите държави, наброява 1063 екземпляра. Данните са от последното пълно преброяване през 2018 г.