Съд в южния бразилски щат Парана за първи път призна правото на кучета да получат обезщетение за морални щети, причинени от жестокото отношение на бившите стопани.

Шестгодишният голдън ритривър Спайк и тригодишният пойнтер Рамбо са получили статут на "заинтересована страна" заедно с представляващата интересите им в процеса организация с идеална цел. Всеки от тях по този начин може да претендира да получи 2000 реала (около 400 щатски долара) като морално обезщетение.

Съдебното решение е взето единодушно и делото е препратено за повторно разглеждане на първа инстанция.

Според адвокат Евелин Палуду, съдът е създал прецедент, който може да бъде използван за защита на интересите на други животни.

Снимка: iStock by Getty Images

През август миналата година в полицията на гр. Кашкавел постъпва съобщение, че домашни любимци са оставени дълго време сами. Тя спасява измъчените от глад и страх кучета, чиито стопани са ги оставили затворени, тръгвайки на почивка, предава БТА. Животните са предадени на местна зоозащитна организация, която отказва да ги върне на собствениците.

"Нарушени са правата на животните, не от тези, които са ги спасили или от организацията, която ги е гледала. И също както хората могат да разчитат на компенсация, това право сега беше признато и на животни", добави Палуду.