Да! Решено е!

Ден по-късно пухкавата топка любов тича радостно из новия си дом - вашия! Семейството е в еуфория, малкото кученце вече е част от ежедневието ви.

Играчки, легълце, купички за вода и храна...О, да, храната, която е едно от най-важните условия да имате здраво и жизнерадостно куче. Тук вече лека паника завладява "новоизлюпеният" стопанин, който с ужас вижда как на пазара се предлагат десетки видове кучешка храна. Коя е най-подходящата? Коя има повече полезни вещества? Какви са важните съставки?

Много въпроси, които първоначално създават повече объркване. Затова е много важно правилно да разчитате етикетите на пакетите с кучешка храна. И никога не купувайте такава, само защото кученцето на снимката е много симпатично.

Преди да посегнете към чувала/пакета с храната, трябва да знаете, че в храненето "съставки" и "хранителни вещества" са два отделни термина. Те са тясно свързани, но с различно значение и често могат да предизвикат объркване и затруднят избора на подходяща храна за домашни любимци.

Снимка: iStock by Getty Images

Хранителните вещества се използват от организма за оцеляване, растеж и възпроизвеждане. Те са най-чистите компоненти, присъстващи в дадена храна или суровина/съставка. Обикновено се разделят на макронутриенти (протеини, въглехидрати и липиди, известни още като мазнини) и микронутриенти (витамини и минерали, наричани още микроелементи). Водата също е хранително вещество.

Съставките са хранителни компоненти, в които се съдържат хранителни вещества. Тези хранителни компоненти се комбинират, за да се създаде даден продукт или хранителен режим . Организмът има нужда от конкретни хранителни вещества, а не от определени съставки.

Така че, когато посегнете към пакета с кучешка храна, трябва да сте сигурни, че тя ще осигури хранителните вещества, от които той има нужда. И то, като се вземе предвид породата, възрастта, начина на живот, индивидуалните предпочитания и здравословното състояние на вашия домашен любимец.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Тъй като организмът усвоява хранителните вещества, а съставките са носителите на тези вещества, високото им качество е от жизнено значение. Подобно на сложен пъзел, добрата кучешка храна трябва да представлява балансирана и прецизна комбинация от точното количество:

  • Въглехидрати (захари, нишесте, влакнини ) играят важна роля в цялостното функционирането на организма на животните.
  • Липиди - източник на енергия и основни мастни киселини, необходими за множество метаболитни процеси
  • Протеини - състоят се от аминокиселини. Спомагат за изграждането и обновяването на тъканите, мускулите и костите.
  • Минерали - незаменими макроелементите и микроелементите, които спомагат за образуване и развитие на костната тъкан, полезни са за нервната система и здравето на кожата.
  • Витамини - имат определяща роля в нормалното функциониране на организма.

 Разбира се, това са само част от функциите на тези хранителни вещества.

Как да разчетем етикетите на кучешката храна?

Етикетът на храната съдържа най-важната информация, която ни интересува. На него задължително трябва да са отбелязани всички съставки, както и че в храната не се съдържат химикали и аромати. Висококачествените храни дължат вкуса и аромата си на съставките, а не на изкуственото овкусяване.

Не забравяйте, че колкото по-нисък клас е една храна, толкова повече несмилаеми за кучето съставки съдържа. Етикетите върху храните за домашни любимци изброяват съставките според теглото на определената съставка, като споменават първо тази, която е в най-голямо количество.

Снимка: iStock by Getty Images

Като начало се уверете, че за вашето куче сте избрали храна с добри източници на протеини - пиле, говеждо месо, риба и агнешко. След това проверете етикета за съдържанието на зеленчуци, растителни и животински мазнини и витамини, натурални консерванти и никакви изкуствени оцветители.

Колко специални са "специалните съставки"?

Хранителните режими със специално включени или изключени съставки обикновено обслужват определени маркетингови цели. Рекламират се храни със съставките, които са на мода в момента (например боровинки) или такива, които изключват определени компоненти (например зърнените култури), като рисковете или ползите за домашните любимци от това остават неясни.

Съставът на този тип храни е представен така, че да изглежда привлекателен за собствениците на домашни любимци, без да дава ясна информация какъв точно е приносът към пълноценния хранителен профил на продукта. За съжаление, в днешно време някои съставки имат неоправдано лоша слава, а други биват възхвалявани много повече, отколкото е нужно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Когато основен приоритет е здравето на домашните любимци, подходът към хранителния режим се основава на хранителните вещества, а не на съставките в него. Кучето ви трябва да има храна, която осигурява основните и жизнено необходими хранителни вещества, вместо да се изтъкват конкретни съставки.

Затова най-важното, което трябва да помните е, че вашият домашен любимец има нужда от много любов и балансирана храна, която удовлетворява всичките му индивидуални нужди.

Защото щастливото куче е здравото куче!

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

*Рекламна публикация с подкрепата на Royal Canin!