Стереотипът за шантавата коткарка, която гледа 6 писани, купува им дрехи, празнува рождените им дни и всичките ѝ албуми са запълнени с тях, се оказва мит.

Стопанките, които са се сдобили с тези домашни любимци, не са по-депресирани или откачени от останалите любители на животни. Това установи сериозно научно изследване, осъществено от Калифорнийския университет, пише БТА, цитирайки в. "Метро".

Не била открита никаква връзка при дамите, между притежаването на котка и проява на психическа симптоматика - психоза, депресия, чувство за тревожност. Напротив, притежателките на представители на мяукащото царство са били по-предпазени откъм психичното си здраве. Котките влияят благотворно на нервната им система.

В проучването на Калифорнийския университет взели участие 561 собственички на писани. Те опровергали стереотипа за налудничава ексцентричност по всички показатели. Стопанките на тези домашни любимци в никакъв случай не се чувствали и самотни в живота, както гласи проклятието "Ще си умреш в забрава, заобиколена от 11 котки!"